Ker tudi sam investiram v kriptovalute sem za vas napisal pasti, ki sem jih ugotovil. Gre za mojo osebno strategijo, ki se jo jaz sam držim pri investiranju v kriptovalute.

Satoshi – vsak Bitcoin na 8 decimalk in vsaka enota je satoshi, ki je najmanjša enota Bitcoina.

Bitmex za stavljenje na padec ali rast (shortanje bitcoina oziroma, da imate za krajši čas) in npr. finančni vzvod (leverage) in si izposodite 10 lahko, če narediš 10 % 100 % zaslužiš ali če pa de 10% potem enako izgubiš.

1. Nakup več manjših kovancev z namenom, da razpršimo naložbe večkrat niti ni razpršitev, saj je cena manjših kovancev (altcoinov) odvisna od gibanja cene Bitcoina in to bolj, kot so bile azijske valute povezane s ceno dolarja v času azijske finančne krize.

2. CoinMarketCap je vaša glavna vstopna točka pri raziskavi manjših kovancev (altcoinov), saj lahko vidite za kakšno ceno se kovanec ponuja, na katerih menjalnicah je najboljša cena za vas, njihove najave itd. Imamo kar preko 1500 kovancev in preko 8.500 menjalnic in številka se še veča. Če greš na CoinMarketCap in klikneš na nek želeni coin, lahko pod zavihkom Markets vidiš na katerih borzah se prodaja. Nato greš preverit, kake provizije imajo te borze. Nato se na podlagi tega (ter količine prometa s coinom) odločiš na kateri borzi boš kupil ta coin. Bodite pozorni na vrednost vseh kovancev na trgu (market cap) , ki se izračuna kot cena kovanca (price) * koliko kovancev trenutno obstaja (circulating supply).  Market cap je najbolj pomemben za oceno pri investiranju, večji pomeni manjšo možnost za rast in manjši večjo možnost za rast. Pri večji pa lahko tudi več plačajo investitorji in ima več trgovanja. Z circulating supply ocenite dejansko povpraševanje naprimer Bitcoin ima 16 milijonov, maksimalno pa 21 milijonov (total supply). Večja kot je večja je volatilnost in sprememba cene. Je pa nekaj milijonov Bitcoinov za vedno izgubljenih. Manj je bolje, sam ponavadi do 150 milijonov. Rippla kar 39 milijard.  Pomemben je tudi total supply (curently + to kar v prihodnje). Pomembno več faktorjev npr. kovanci ustanovitelja (manj ima bolje je in da nekaj let ne more prodati), mining rate (hitrost) in company lockup. je pa še veliko drugih kriterijov npr. plani, tehnologija, ekipa itd.

Primer raziskave kovanca DTR preko CoinMarketCap:

3. Nima vsaka menjalnica iste cene kovancev, provizij in ne prodaja vseh kovancev. Razlike v provizijah med menjalnicami so tudi do 20 odstotkov in pri cenah glede na ceno kovanca lahko tudi do 500 dolarjev ali več. Vsaka borza javno objavljen seznam provizij. To pomeni, če investirate 1000 evrov lahko 200 evrov izgubite že samo na vstopni proviziji. Bodite pozorni na tri tipe provizij: vstopne (deposit), trgovalne (trading) in izstopne (withdrawal) provizije (fees). Zakaj so cene iste kriptovalute različne na različnih borzah? Zato ker je cena odvisna od prodaje in nakupov neke valute. Na enih borzah so tamkajšnji kupci iz nekih razlogov mogoče pripravljeni plačat malo več, kot pa na kaki drugi borzi.

Primer provizije (fees) LiveCoin pri depositu, če izberete Advcash in 10% investicije izgubite že samo zaradi provizije:

4. Bolje je kovance kupovati z valuto BTC (bitcoin) ali ETH (ethereum), kot pa naprimer z dolarjem (fiat valuta). Bitcoina je več v obtoku, z njim imate več opcij za nakup kovancev, medtem ko ETH ima naprimer hitrejše in cenejše transakcije, kar je posebaj uporabno pri prenosu na druge menjalnice. Poznamo pa tudi USDT (tether), ki predstavlja iz dolarja v digitalno valuto.

5. Niso razlike v provizijah le med borzami, ampak celo znotraj borze lahko plačate različne provizije, ki pa je odvisna od vašega nakupa ali prodaje in dober primer je menjalnica Gdax (če boste uporabljali maker bo provizija 0%, če pa taker pa bo provizija od 0,1 do 0,25%). Taker pomeni, da takoj kupite in je večja provizija, medtem ko pri Maker če kliknete post only plačate manj in počakate na sprejetje vaše cene, če do nje pride. Prav tako vam ne svetujem uporabe kreditnih kartic za nakazila na menjalnice, saj so provizije veliko večje, kot pri nakazilih z bančnim računom.

Primer uporabe borze Gdax brez provizije, kot maker (LIMIT- execution – post only):

6. Preden kupite kripto valuto morate narediti raziskavo. Sam preverim vsaj velikost trga kriptovalut (market cap),  trgovanje določene kriptovalute zadnjih 24 ur (24 hour volume), namen kovanca, ali imajo že delujoč izdelek oziroma so že v beta fazi, njihov plan (roadmap), temljito preverim ekipo in whitepaper (kjer bi moralo vse pisati o sami kriptovaluti).

7. Zelo pomembna je tehnična analiza, ki pomeni da s pomočjo grafov sprejmemo odločitev glede nakupa ali prodaje kovanca. Najpogosteje se uporablja svečni grafikon.

8. Ker so razlike v cenah borz mislite, da lahko zaslužite tako da kupite na eni in prodate na drugo. Ni tako enostavno in zato je potrebno poznati veliko dejavnikov liqudity, order book depth, bid/ask spread, transfer time, exchanges send/receive.

9. Ne uporabljate skupnosti trgovalcev. Priporočam TradingView, BitCoin Masons, Cosmic Trading, Pure Investment in seveda da preverite mnenja ostalih uporabnikov na BitCoin forum in CryptoInTalk.

10. Ne poskrbite dovolj za varnost. Shranite si povezavo menjalnice ali spletne denarnice, kot zaznamek (bookmark), saj je najpogostejša napaka phising, kar pomeni da obiščete spletno stran, ki ni prava spletna stran z namenom kraje vaših podatkov in denarja. Za blokiranje takšnih spletnih strani lahko uporabite Chrome vtičnike EAL or MetaMask, Cryptonite by Metacert. Vedno preverite samo povezavo ali je res prava in ima LLC napisano z zeleno in ne odpirajte neznanih povezav preko emaila, oglasov v spletnem iskalniku itd.  Priporočam vam, da res ne hranite denarja na borzah. Bolje je uporabljati tudi Google Authentitacor. Najboljša izbira so Hardware wallet – trezor ali Ledger. Ledger omogoča več kriptovalut, kot Trezor. Na njega lahko dodate tudi ERC20 kripto žetone (tokene) preko MyEtherWallet, ki ga povežete z Ledgerjem. Na spletni strani Etherscan lahko vidite, kateri so ERC20 tokeni. Jaz osebno uporabljam Ledger, kjer imamo dve opciji za uporabo Legacy (naslov začne z 1) ali Segwit naslovov (naslov začne z 3), ko pošiljamo ali prejemamo denar. Prednost Segwit naslova je, da so nižji stroški provizij, je pa problem da ga še niso sprejele vse menjalnice. Ima pa tudi Ledger pomanjljivost, saj vas lahko hekerji na zaslonu preslepijo.

11. Za BTC/ETH nakupe z EUR je najbolj priporočljivo uporabljati borzo Bitstamp, kjer enostavno nakažete na gorenjsko banko. Kot Bitcoin denarnico uporabljajte: Electrum, Ledger ali pa Trezor.

Pri uporabi Ledger je vedno treba klikniti na to tipko in preveriti ujemanje naslova (Foto: Ledger Twitter)

I store my long-term coins in a wallet, and then encrypt and backup the data in the cloud (for example Google Drive, Dropbox, …). The encryption is to make sure that even if my cloud storage got hacked, the coins are safe.

11. Vstopite v ICO brez dovolj dobre raziskave. ICO pomeni Initial Coin Offering, ki se večinoma uporablja za zbiranje sredstev za nove projekte in kriptovalute. Uporabite pri raziskavi spletno stran ICObench. ICO reasearch cheat shet. Preberite njihov whitepaper, poglejte ekipo, FB slovenska skupina za ICOTe. Če dajo v predpprodaji prevelike bonuse zame ni zanimivo. Koledar ICOTOv je na icodrops.  Razlika je tudi med kovanci (coins, altcoin), kjer gre za kripto kovanec, ki ima svojo verigo blokov ter kripto žetoni kjer gre za programsko kodo, ki deluje na drugem blockchainu. Pri ICO-tih je pomembno, da preverite njihovo tehnično analizo (white paper) in ne-tehnično in praviloma krajšo analizo (light paper). Bodite pozorni tudi na soft cap (minimalno, kot rabi ICO za izvedbo).

12. Novice berete iz medijev, ki poročajo le o novicah, ki so zanimive in ne vedno dejanske. Sam o kriptovalutah zaupam CoinTelegraph.

13. Sledite množici, pohlepu, čustvom in ne dejanski analizi trga naprimer ko so kar naenkrat vsi postali zelo navdušeni nad Bitcoinom, ki je dosegel vrednost čez 20 tisoč in so nekateri celo zato najemali kredite je čas, da ste previdni in to se je tudi zgodilo, saj je Bitcoin potem zelo padel.

14. Ne pošiljajte kriptovalut (sploh ETH in tokenov) iz menjalnice na menjalnico vmes naj bo vaša denarnica, bodisi MyEtherWallet, bodisi Ledger Nano/Trezor. Ne svetujem pa Blockchain.com wallet, saj so so nekateri že preko njih izgubili sredstva. BTC lahko pošiljate, vendar bo lahko višja provizija in dalj časa lahko traja, da se transakcija potrdi.

Zavedati se morate, da so tudi BOTI xxx.

Ne puščajte svojih sredstev na borzah. Po nakupu sredstva zmeraj premaknite v svoj wallet.

PN nakazilo je boljša opcija, kot naprimer kreditne kartice.  Za kreditno kartico je ponavadi provizija 5%.

Pri čakanju Bitcoina lahko spremljate transakcije na https://tradeblock.com/bitcoin/.

Pretvornik kriptovalut, ki ga uporabljam https://changelly.com/

Takole je: Livecoin ne sprejema nakazil iz ti. “contract wallets”, kakršno imajo recimo na Bitstampu. Gre za tehnologijo, ki jo ima večina drugih menjalnic že implementirano, Livecoin pa seveda ne jebe (tudi Binance je sicer recimo nima). V primeru, da opraviš nakazilo na svoj račun, se tvoji tokeni ne bodo avtomatsko kazali na tvojem balancu.

Program za računanje profita, ki ga sam uporabljam je cointracking.
Ledger Nano S je najbolje da kupite kar pri proizvajalcu samem.

https://etherscan.io/tokens za ERC20 tokene se uporablja za pregled ali je bila transakcija opravljena.

Izraz “denarnica” je malo zavajajoč, saj zaradi njega kripto denarnice po delovanju enačimo s fizičnimi, v katerih imamo bankovce in kovance – kar pa je napačno pojmovanje.

V kripto denarnici nikoli nimamo kriptovalut. Kriptovalute so “shranjene” oz. zapisane v blockchainu. V kripto denarnici pa imamo samo privatni ključ, ki nam pomaga dostopati do blockchaina. V tem pogledu je kripto denarnica bolj podobna npr. e-bančni aplikaciji, preko katere dostopamo do našega stanja na bančnem računu, kot pa fizični denarnici.

za ostale, ki jih Ledger ne podpira. Poglej na uradni strani od vsakega coina za wallet (najbolje light wallet), ga downloadaj, ustvari private key, ga shrani, prenesi coine na wallet (kar pomeni na address, ki ga kontrolira ta private key), in pol lahko wallet izbrišeš, če želiš.

Davki: Kot podjetnik morate plačati določen davek, medtem ko je za fizične osebe trgovanje in dobiček, ki ga ustvarite na borzah neobdavčeno. FURS tu trgovanje obravnava enako kot trgovanje na valutnem trgu (forex), kjer so dobički neobdavčeni. Enako velja tudi za kriptovalute, seveda pa mora zavezanec biti sposoben dokazati, da njegovo premoženje izvira iz trgovanja. Za več informacij se obrnite na FURS.

Circulating Supply = število tokenov v obtoku

Gas station (ko napiše out of gas): https://ethgasstation.info/

 Zakaj lahko pride do tezav pri nakazilu ETH borza-borza? Zaradi pametnih pogodb nastanejo problemi.

My Ether Wallet je pomembno, da vključite browser support. Oni se ne vzamejo provizije in gre za izključno uporabo na tvojem računalniku in so le nek “vmesnik” z blockchainom. Zavedati se morate, če pošljete javni naslov (public key ali address) nekomu vam lahko pošilja kriptovalute. Če pa pošljete privatni ključ, pa ima lahko popolno kontrolo nad vašim računom. Prednost je, da niste odvisni od banke, ko želite premakniti sredstva ali varnost borze.  Dodatne informacije: https://bitcoin.org/sl/. Ne pozabite privatnih ključev, saj če jih izgubite nikoli več ne morete dostopati do sredstev. Privatne ključe shranite fizično na papirju in naprimer na Google drive. Če Ledger kdajkoli izgubite, uničite lahko na novo vzpostavite Ledger s pomočjo “seed besed”, ki vam priproročam da jih hranite ločeno od Ledgerja. Ledger ima več kriptovalut in boljšo podporo, kot Trezor. Hardware wallet je naprava, ki vam omogoča shranitev privatnih ključev.

Jaz osebno se izgobim kriptovalut z  low trading volume in low market caps, saj so lažje za manipulacijo. S takšnimi kovanci lahko zaslužite naprimer na kratki rok. Menim, da bo 90 odstotkov kriptovalut propadlo.  Na coinMarketCap izberite BTC da vidite kako coins delajo napram BTC (boljše slabše).

fork
trailing stop
Margin trading bitmex poglej

3 tipi tokenov

Veliko ICO-tov je scam oziroma narejenih samo, da dobijo denar. Res dobro preverite njihovo spletno stran, ekipo, reference, preverite jih na githubu (njihovo kodo in njihove dosežke), poglejte kaj ljudje pišejo o njih na redditu in njihovo najavo na bitcointalk. Telegram je zelo popularen, kjer imajo večinoma svoje skupine.