Kriptorudarjenje – “mining”

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

16. marca, 2022

Ker je Bitcoin postal razred sredstev v vrednosti trilijonov dolarjev in se njegova vrednost še naprej povečuje v letu 2022, se vse več ljudi zanima za učenje rudarjenja kriptovalut.

Toda rudarjenje kriptovalut je lahko drag proces, tako v smislu drage računalniške strojne in programske opreme kot tudi energije, ki je potrebna za vzdrževanje te rudarske opreme. V tem članku bomo raziskali, ali je kriptorudarjenje v letu 2022 vredno učenja in kakšne bi lahko bile alternative.

Opredelitev

Kriptorudarjenje je proces, pri katerem omrežja specializiranih računalnikov ustvarjajo in sproščajo nove kovance ter preverjajo nove transakcije.

Kriptorudarjenje je postopek, ki ga kriptovalute uporabljajo za ustvarjanje novih kovancev in preverjanje novih transakcij. Vključuje obsežna, decentralizirana omrežja računalnikov po vsem svetu, ki preverjajo in varujejo verige blokov – virtualne knjige, ki dokumentirajo transakcije s kriptovalutami. V zameno za prispevanje svoje procesorske moči so računalniki v omrežju nagrajeni z novimi kovanci. Temu pravimo krepostni krog: kriptorudarji vzdržujejo in varujejo blockchain, blockchain podeljuje kovance, kovanci pa dajejo spodbudo kriptorudarjem, da vzdržujejo blockchain.

Kako deluje rudarjenje?

Obstajajo trije glavni načini pridobivanja kovancev. Lahko jih kupite na borzi, kot je Coinbase, jih prejmete kot plačilo za blago ali storitve ali jih tako rekoč “rudarite”. To je tretja kategorija, ki jo bomo v tem članku razložili, pri čemer kot primer uporabljamo Bitcoin.

Morda ste razmišljali, da bi sami poskusili rudariti Bitcoine. Pred desetletjem je lahko sodeloval vsak, ki je imel dober domači računalnik. Toda ko je blockchain rasel, se je povečala tudi računska moč, potrebna za njegovo vzdrževanje. (Primerjava: oktobra 2019 je bilo za rudarjenje enega Bitcoina potrebno 12-krat več bilijonov računalniške moči, kot je bilo potrebno za prve bloke januarja 2009.) Posledično te dni zgolj ljubiteljsko rudarjenje Bitcoinov verjetno ne bo donosno. Skoraj vse rudarjenje zdaj opravljajo specializirana podjetja ali skupine ljudi, ki združujejo svoje vire. A kljub temu je dobro vedeti, kako deluje.

Specializirani računalniki izvajajo izračune, potrebne za preverjanje in beleženje vsake nove transakcije z Bitcoini, ter zagotavljajo, da je blockchain varen. Preverjanje blockchaina zahteva ogromno računalniške moči, ki jo prostovoljno prispevajo rudarji.

Rudarjenje Bitcoinov je podobno vodenju velikega podatkovnega centra. Podjetja kupijo rudarsko strojno opremo in plačajo električno energijo, potrebno za njeno delovanje (in hlajenje). Da bi bilo to dobičkonosno, mora biti vrednost zasluženih kovancev višja od stroškov rudarjenja teh kovancev.

Kaj motivira kriptorudarje? Omrežje predstavlja nekakšno loterijo. Vsak računalnik v omrežju tekmuje, ali bo prvi uganil 64-mestno šestnajstiško številko, znano kot “hash”. Hitreje kot lahko računalnik prikaže ugibanja, večja je verjetnost, da bo rudar zaslužil nagrado.

Zmagovalec posodobi knjigo blockchain z vsemi na novo preverjenimi transakcijami – s tem v verigo doda na novo preverjen blok, ki vsebuje vse transakcije – in dobi vnaprej določeno količino na novo skovanih Bitcoinov. V povprečju se to zgodi vsakih deset minut. Konec leta 2020 je bila nagrada 6,25 Bitcoina – vendar se bo leta 2024 zmanjšala za polovico in tako vsaka štiri leta pozneje. Pravzaprav ko se bo težavnost rudarjenja povečevala, se bo nagrada še naprej zniževala, dokler ne bo več Bitcoinov za rudarjenje.

Blockhain

Vedno bo obstajalo le 21 milijonov Bitcoinov. Zadnji blok bi moral biti teoretično izkopan leta 2140. Od te točke naprej se rudarji ne bodo več zanašali na novo izdane Bitcoine kot nagrado, temveč na provizije, ki jih bodo zaračunavali za opravljanje transakcij.

Postopek rudarjenja Bitcoina

Vsaka Bitcoin transakcija se zabeleži v velikanski javni knjigi, imenovani blockchain. Ko se izvede nova Bitcoin transakcija, se ta pošlje rudarjem (tudi uporabnikom Bitcoina) v preverjanje.

To preverjanje vključuje matematični dokaz dela, ustvarjen s poskusom milijard izračunov na sekundo. Ko je zapleten matematični problem rešen, je transakcija potrjena in dodana v blockchain, rudar/-ji, ki so jo rešili, pa so nagrajeni z novim Bitcoinom.

Ko se rudari več Bitcoinov in se ponudba novih zmanjša, se količina Bitcoinov, sproščenih z vsakim novim blokom, sčasoma zmanjšuje. To je znano kot prepolavljanje Bitcoina. Na splošno se vrednost Bitcoina po občasnem prepolavljanju dvigne.

Čeprav se rudarjenje Bitcoinov morda zdi donosno, so za učinkovito izvajanje potrebni specializirani stroji, zgrajeni in prilagojeni posebej za rudarjenje kriptovalut. Prav tako je potreben prostor za namestitev in hlajenje teh velikih strojev, ki porabljajo energijo in delujejo 24 ur na dan.

Na rudarskem trgu prevladujejo velika podjetja, ki zagotavljajo velika skladišča za namestitev svojih rudarskih naprav ASIC. Nekatera od teh podjetij vodijo rudarske bazene, v katere lahko prispevajo manjši rudarji, da bi v zameno za majhno nadomestilo dobili delček nagrad za blok.

Bazeni za rudarjenje Bitcoina

Zaradi visokih stroškov in vse večjih težav pri rudarjenju Bitcoina večina rudarjev danes uporablja nekaj, kar imenujemo “rudarski bazen”. Sodelovanje v rudarskih bazenih je po mnenju mnogih edini način, da manjši rudarji danes dobijo kakršenkoli dobiček, pa tudi takrat je težko povrniti stroške opreme in električne energije.

Z rudarskim bazenom posamezni rudarji združujejo svoje vire skupaj z drugimi rudarji, s čimer izboljšajo svoje možnosti za rudarjenje bloka in si prislužijo Bitcoin nagrade. Ko je blok izkopan, se nagrade razdelijo med različne rudarje, sorazmerno s količino računalniške moči (znane kot “moč zgoščevanja”), ki so jo prispevali.

Lastniki rudarskih bazenov običajno zaračunavajo pristojbino za vzdrževanje bazena. Izbirate lahko med več različnimi bazeni, vsak pa ima svojo strukturo.

Dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri rudarskega bazena

Po zagotovitvi opreme za rudarjenje Bitcoinov in električne energije, potrebne za rudarjenje, bo moral majhen rudar najti primeren rudarski bazen. Upoštevati je treba nekaj pomembnih dejavnikov:

  • provizije: večina, vendar ne vsi bazeni za rudarjenje Bitcoinov zaračunavajo provizije. Provizije se vzamejo iz izplačila nagrade in se običajno gibljejo od 0 % do 4 %;
  • velikost skupine: večje kot je področje, pogostejša so plačila, saj večja moč zgoščevanja pomeni več najdenih blokov. To tudi pomeni, da so izplačila manjša, saj si nagrado deli več ljudi. Po drugi strani pa se manjši bazeni izplačujejo manj pogosto, vendar v večjih zneskih;
  • varnost in zanesljivost: rudarji bodo morda želeli najti rudarski bazen, v katerega lahko zaupajo, da ne bo ukradel sredstev uporabnikov ali jim vdrli v sistem. Združevanje uveljavljenih združenj z dolgo zgodovino lahko pomaga zmanjšati ta tveganja.

Zakaj je rudarjenje pomembno?

Poleg sproščanja novih kovancev v obtok je rudarjenje osrednjega pomena za varnost Bitcoina (in mnogih drugih kriptovalut). Preverja in zavaruje verigo blokov, ki kriptovalutam omogoča, da delujejo kot decentralizirano omrežje, brez potrebe po nadzoru tretje osebe. In ustvarja spodbudo za rudarje, da prispevajo svojo računalniško moč v omrežje.

Omrežje

Kako dolgo traja rudarjenje enega Bitcoina v letu 2022?

Čas, potreben za rudarjenje enega celega Bitcoina, se razlikuje in je v veliki meri odvisen od količine zgoščene moči, ki jo prispeva rudar. Na splošno velja, da večja kot je moč zgoščevanja, hitreje bo rešen blok, zaradi česar rudar prejme nagrado za blok v obliki na novo skovanih Bitcoinov.

Težavnost rudarjenja je še ena pomembna spremenljivka. Nižja kot je težavnost, večje so možnosti za iskanje novega bloka.

Ko cene rastejo, to daje več motivacije za pridobivanje kovancev. Potem ko se stopnja razprševanja Bitcoina povečuje zaradi več rudarjev, ki prihajajo na splet, se prilagoditev težavnosti (ki se zgodi vsaka dva tedna) nagiba navzgor.

Ko cene padajo, se ponavadi zgodi ravno nasprotno, saj se stroški opreme za rudarjenje Bitcoinov in električne energije povečajo glede na vrednost kovancev, ki se rudarijo. Ko je moč zgoščevanja izklopljena, se težavnost prilagaja navzdol.

Kako lahko sami rudarite Bitcoine?

Ko je bil Bitcoin prvič ustvarjen, je bila računalniška moč, potrebna za rudarjenje Bitcoinov, zadostna za računalniško procesno enoto (CPU) povprečnega prenosnega računalnika.

Sčasoma so izračuni postali bolj zapleteni. Danes je rudarjenje večinoma mogoče doseči samo z naprednimi stroji za integrirano vezje (ASIC), ki so bili ustvarjeni posebej za rudarjenje Bitcoinov.

Kljub temu se potrebe po strojni opremi za rudarjenje Bitcoinov nenehno razvijajo, saj starejši stroji zastarijo. ASIC, ki je bil dovolj zmogljiv, da je bil dobičkonosen pred šestimi meseci, morda ne bo mogel proizvesti dovolj kovancev, da bi ustrezal stroškom električne energije, potrebne za delovanje istega ASIC-a danes. Ko se to zgodi, morajo rudarji pridobiti novo, naprednejšo strojno opremo.

Če nameravate sami preizkusiti Bitcoin rudarjenje, je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu opreme:

  • stroški opreme;
  • stroški električne energije;
  • čas, potreben za povračilo stroškov opreme;
  • vpliv nihanja cene Bitcoina na dobičkonosnost;
  • pogostost, s katero boste morali kupovati nove, zmogljivejše stroje in prodajati stare.

Koliko Bitcoinov bo “izkopanih” v letu 2022?

Trenutno se vsak dan rudari približno 900 novih Bitcoinov. Če bi se tako nadaljevalo skozi vse leto 2022, bi lahko letos rudarili približno 328.500 Bitcoinov.

“kopanje“

Zanimiva stvar, ki jo je treba omeniti, je, da več ljudi, ki rudarijo Bitcoin, ne vodi do povečanja števila kovancev, ki se rudarijo. Nagrada za blok je trenutno nastavljena na 6,25 Bitcoina (to bo ostalo do naslednjega prepolovljenja Bitcoina), en blok pa se rudari približno vsakih 10 minut. Povečana konkurenca za bloke vodi do višje stopnje razpršenosti, vendar število novih kovancev ostaja enako.

Štirje koraki do rudarjenja na primeru Bitcoina

  • Kupite strojno opremo za rudarjenje Bitcoinov.

Za rudarjenje Bitcoinov potrebujete posebno strojno opremo. Imenuje se rudarska naprava. Običajni domači računalniki so lahko rudarili Bitcoin že na začetku zgodovine valute. Zaradi priljubljenosti Bitcoina se je morala kompleksnost algoritma povečati, kar je povzročilo potrebo po večji računalniški moči. Sestavljen je iz specializiranega čipa, imenovanega ASIC. Večina rudarjev uporablja čipe ASIC.

Bitcoinov konsenz algoritem obstaja rešen s pomočjo teh zmogljivih strojev.

  • Namestite programsko opremo, ki jo želite za rudarjenje.

Zdaj morate prenesti programsko opremo, potrebno za povezavo vaše rudarske naprave z blokovno verigo Bitcoin, ko nastavite svojo rudarsko napravo Bitcoin. Programska oprema dodaja nove bloke v blockchain, rudarjenje Bitcoinov pa je lahko tam z več brezplačnimi programi.

  • Pridružite se združenju za rudarjenje Bitcoinov na spletu.

Kljub najnovejši strojni in programski opremi posameznik ne bi mogel rudariti Bitcoinov. Velike rudarske “kmetije”, ki jih podpirajo velika rudarska podjetja, niso konkurenčne malim rudarjem. Bazen za rudarjenje Bitcoinov ponuja rešitev. Skupina lahko uporabi združeno računalniško moč posameznih rudarjev za skupinsko tekmovanje. Upravljavec bazena zaračunava pristojbine in nagrade nekoliko nižje kot pri osebnem rudarjenju. Vendar pa si lahko z uporabo bazena zagotovite pogoste nagrade.

  • Rudarjenje

Zdaj, ko ste izbrali bazen, lahko začnete rudariti Bitcoine. Vključite svojo rudarsko opremo, jo priključite na električno vtičnico, brskajte po verigi blokov Bitcoin z izbrano programsko opremo, vnesite podatke za svojo Bitcoin denarnico in izberite bazen za rudarjenje. In že ste pripravljeni.

Koliko v povprečju zasluži Bitcoin rudar?

Medtem ko se posamezni rudarji Bitcoinov težko trudijo ustvariti dobiček, za posameznike, ki se pridružijo združenjem za rudarjenje Bitcoinov, obstaja veliko večja verjetnost, da bodo zaslužili. Vendar pa je količina denarja, ki jo lahko ustvari rudar Bitcoinov, odvisna od več dejavnikov.

Donosnost rudarjenja Bitcoinov mora za ustvarjanje dobička zadostovati za pokritje stroškov električne energije in začetne naložbe v rudarsko opremo. Rudarji Bitcoinov se osredotočajo na nizkocenovno energijo, nizkocenovno tehnologijo in soliden bazen za rudarjenje Bitcoinov, da bi si zagotovili najboljšo možnost za uspeh.

Drug dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je davek na rudarjene Bitcoine. Malo verjetno je, da bo rudar ustvaril dobiček, vendar boste morda morali plačati davek, kar je odvisno od jurisdikcije.

Poleg tega dobičkonosnost operacij rudarjenja Bitcoinov urejajo cene kriptovalut. Bitcoin mora vzdrževati visoko ceno, da bi nadomestil stroške rudarske opreme in električne energije, plačane v fiat denarju.

Alternative za rudarjenje Bitcoinov

Za tiste, ki se odločijo za okorno nalogo rudarjenja kriptovalut, je lahko najboljša kriptovaluta za rudarjenje tista z najmanj težavami in najvišjo ceno.

Seveda se ta dinamika nenehno spreminja, zato najboljša kriptovaluta za rudarjenje danes morda ne bo najboljša za rudarjenje jutri.

Zgodovinsko gledano je bil edini čas, ko so rudarji altcoinov ustvarili znaten dobiček, ko so rudarili manj znane, cenejše kovance v tednih in mesecih pred velikim zvišanjem cen ali t i. “alt sezono”. To se je do zdaj zgodilo dvakrat – prvič leta 2017 in drugič konec leta 2020/v začetku leta 2021.

Manjše altcoine običajno spremlja manj težav, kar olajša rudarjenje večjih količin v kratkem času.

Znatne naložbe v rudarjenje altcoinov lahko primerjamo z nakupom srečke. Možnosti za uspeh so majhne, a izplačilo bi lahko bilo za nekaj srečnih posameznikov precejšnje.

Ali je vredno rudariti Ethereum v letu 2022?

Lahko bi rekli, da je rudarjenje Ethereuma (ETH), žetona, ki poganja omrežje Ethereum, v letu 2022 vredno, saj je to morda zadnje leto, ko ga lahko kdorkoli opravi.

Kaj je Ethereum in kako deluje?

Razvijalci Ethereuma delajo na nadgradnji omrežja, imenovanega “Ethereum 2.0”. Ta nadgradnja bo spremenila mehanizem soglasja za Ethereum iz proof-of-work v proof-of-stake. Prva faza nadgradnje se je začela decembra 2020, zadnje faze pa so načrtovane za obdobji v letih 2021 in 2022.

Kovanec Ethereum

Čeprav je še vedno mogoče rudariti ETH, dokler omrežje uporablja proof-of-work, to ne bo več mogoče z dokazilom o vlogi. Namesto tega bodo lahko le tisti, ki imajo velike količine ETH, zastavili svoje žetone in postali “validatorji”. Validatorji bodo imeli možnost osvojiti naslednje nagrade za blok, pri čemer bodo najvišje kvote pripadle tistim, ki imajo največje količine ETH.

Prijavite se na brezplačen seminar zdaj in tukaj, da boste obvladali kripto področje in lahko zaslužili pravo bogastvo!

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja