Yield Farming

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

25. avgusta, 2022

Decentralizirane finance (DeFi) so v ospredju inovacij blockchaina. Kaj naredi aplikacije DeFi edinstvene? Zanje ne potrebujete nikakršnega dovoljenja, kar pomeni, da lahko vsak (ali karkoli, na primer pametna pogodba) s pomočjo internetne povezave in podprto denarnico »komunicira« z njimi. Poleg tega običajno ne potrebujejo zaupanja vredne tretje osebe oziroma posrednikov.

Tisti, ki se zanimajo za področje DeFi-ja, bodo verjetno naleteli na izraz »Yield Farming«. To je proces produktivne uporabe kriptožetonov na trgu decentraliziranih financ (DeFi) z namenom, da bi zaslužili obresti. Razlika je, da pri držanju “holding” žetonov ne pridobivamo obresti, pri Yield Farmingu pa jih.

Torej, kako tako imenovani »yield farmer« oziroma tisti, ki se s tem ukvarja, skrbi za to? Kakšne donose lahko pričakuje? In kje bi morali vi začeti, če razmišljate o tem, da bi postali yield farmer? Vse to in še več bomo razložili v tem članku.

Kaj točno je Yield Farming

Yield Farming je način ustvarjanja donosov z imetji kriptovalut. Preprosto povedano, to pomeni zaklepanje kriptovalut za določeno obdobje in prejemanje nagrad. V nekem smislu je lahko Yield Farming zelo podoben temu, kar se dogaja pri »stakingu«. Vendar pa se v ozadju pri yield farmingu dogaja veliko več zapletenih zadev. V številnih primerih deluje Yield Farming na način sodelovanja z uporabniki, imenovanimi ponudniki likvidnosti (LP – liquidity providers), ki dodajajo sredstva v likvidnostne sklade.

Kaj pravzaprav pomeni pojem likvidnost? Gre za značilnost premoženja ali posameznih delov premoženja, ki se lahko hitro zamenjajo za denarna sredstva. Sredstvo je torej likvidno, če se ga da hitro unovčiti in s tem pridobiti denarna sredstva za poplačilo drugih obveznosti. Na primer nepremičnina ni najbolj likvidna oblika premoženja, saj je postopek prodaje lahko dolgotrajen.

Kaj pa je likvidnostni bazen? Gre za pametno pogodbo, ki vsebuje sredstva. V zameno za zagotavljanje likvidnosti tako imenovanemu likvidnostnemu bazenu prejmejo ponudniki likvidnosti (LP) nagrado. Ta nagrada lahko izvira iz pristojbin, ki jih ustvari osnovna platforma DeFi, delež provizije iz trgovanja ali kakšen drug vir. Nekateri likvidnostni skladi svoje nagrade izplačujejo v več žetonih, nekateri pa v osnovnem žetonu, ki ste ga namenili Yield Farmingu. Ti nagradni žetoni se lahko nato položijo v druge likvidnostne skupine, da tam zaslužijo nagrade še na to itd. Že na tej točki lahko vidite, kako hitro se lahko pojavijo neverjetno zapletene strategije. Toda osnovna ideja je, da ponudnik likvidnosti položi sredstva v likvidnostni bazen in v zameno zasluži nagrade oz. obresti.

Yield Farming se v večini izvaja z uporabo žetonov standarda ERC-20, ki velja za Ethereum omrežje, nagrade pa so po navadi tudi vrsta žetonov ERC-20. Kljub temu pa se to lahko v prihodnosti spremeni, vendar se za zdaj še vedno velik del te dejavnosti dogaja v ekosistemu Ethereuma, saj je to navsezadnje tudi prvo omrežje, ki omogoča pametne pogodbe.

Kaj je povzročilo razcvet Yield Farminga?

Nenavadno veliko zanimanje za Yield Farming je mogoče pripisati predstavitvi žetona oznake COMP – žetona ekosistema Compound Finance. Najprej je treba vedeti, kaj točno sploh so governance žetoni, med katere spada žeton COMP? To so prve kriptovalute, ki predstavljajo »glasovanje« na blockchainu z razdelitvijo moči sprejemanja večjih odločitev platforme iz centralizirane strukture na celotno skupnost. Governance žetoni imetnikom teh žetonov tako podelijo pravice za upravljanje.

Pogost način za zagon decentraliziranega blockchaina je algoritemska distribucija teh žetonov upravljanja likvidnostnih spodbud. To privabi ponudnike likvidnosti, da upravljajo žeton za zagotavljanje likvidnosti protokolu.

Kljub temu da ta protokol ni izumil Yield Farminga, je lansiranje žetona COMP dalo takšni vrsti distribucije žetonov povečano priljubljenost. Od takrat so drugi projekti DeFi pripravili inovativne sheme za privabljanje v namen likvidnosti v svoje ekosisteme.

Kaj je zaklenjena skupna vrednost (Total Value Locked – TVL)?

TVL meri, koliko kriptovalut je zaklenjenih na posojilih celotnega DeFi in drugih vrstah denarnih trgov takšnega ekosistema. V nekem smislu je TVL skupna likvidnost v likvidnostnih skladih. To je koristen indeks za merjenje »zdravja« DeFi in trga Yield Farminga kot celote.

Dober kraj za sledenje TVL je DeFi Pulse. Preverite lahko, katere platforme imajo največjo količino ETH ali drugih kriptosredstev, zaklenjenih v DeFi. To vam lahko da splošno predstavo o trenutnem stanju Yield Farminga. Dobro je vedeti tudi, da lahko TVL merite v ETH, USD ali celo BTC. Vsaka vam bo dala različne poglede na stanje denarnih trgov DeFi.

Kako deluje DeFi Yield Farminga

Yield Farming je tesno povezan s posebnim modelom, ki omogoča samodejno pokrivanje nelikvidne vrednosti okoli trenutne dejanske vrednosti valute (Automated Market Maker – AMM). Običajno vključuje ponudnike likvidnosti (LP) in likvidnostne »bazene«. Poglejmo, kako deluje.

Ponudniki likvidnosti polagajo sredstva v tako imenovan likvidnostni bazen. Ta skupina poganja »tržnico«, kjer lahko uporabniki posojajo, si izposojajo ali menjajo žetone. Uporaba teh platform povzroča provizije, ki se nato izplačajo ponudnikom likvidnosti glede na njihov delež v likvidnostnem bazenu. To je temelj delovanja avtomatiziranega tržnika (AMM). Vendar pa so izvedbe lahko zelo različne – in ne pozabimo, to je nova tehnologija. Nedvomno bomo videli nove pristope, ki bodo tudi izboljšali trenutne izvedbe. Pravila distribucije so odvisna od edinstvene izvedbe protokola. Bistvo je, da ponudniki likvidnosti dobijo donos glede na količino likvidnosti, ki jo zagotavljajo združenju –bazenu.

Deponirana sredstva so običajno stabilni kovanci, vezani na USD – čeprav to ni splošna zahteva. Nekateri najpogostejši stabilni kovanci, ki se uporabljajo v DeFi, so DAI, USDT, USDC, BUSD in drugi. Nekateri protokoli bodo kovali žetone, ki predstavljajo vaše deponirane kovance v sistemu. Če na primer položite DAI v Compound, boste prejeli cDAI ali Compound DAI. Če položite ETH na Compound, boste prejeli cETH. Kot si lahko predstavljate, je to lahko precej zapleteno. Svoj cDAI lahko na primer deponirate v drug protokol, ki kuje tretji žeton, ki predstavlja vaš cDAI, kar pa na koncu predstavlja vaš DAI. Te verige lahko postanejo res zapletene in jih je težko slediti. O tem boste več izvedeli tudi v nadaljevanju članka.

V neverjetnem svetu DeFi-ja torej lahko posojate in izposojate žetone, ne da bi morali za to najprej izpolniti veliko obrazcev, kot to počnete po navadi v obstoječem bančnem sistemu. Ne boste prišli niti do prve baze, ne da bi neki posrednik vprašal za vaše podatke in vas prisilil, da porabite čas za izpolnjevanje vse njihove »potrebne« papirologije. DeFi vam omogoča igranje z žetoni, njihovo premikanje, trgovanje z njimi, posojanje in izposojanje – kakorkoli že vse to želite poimenovati. Vse, kar potrebujete, je le denarnica in nekaj žetonov za začetek.

Yield Farming platforme

Kako lahko zaslužite nagrade za Yield Farming? V bistvu ni točno določenega načina. Dejansko se lahko strategije Yield Farminga spreminjajo iz ure v uro, glede na stanje na trgu. Vsaka platforma in strategija bo imela svoja pravila in tveganja. Če želite začeti z Yield Farmingom, se morate seznaniti s tem, kako delujejo decentralizirani likvidnostni protokoli.

Osnovno idejo že poznamo. Sredstva položite v pametno pogodbo in v zameno zaslužite nagrade. Toda izvedbe se lahko zelo razlikujejo. Zato na splošno ni dobra ideja na slepo deponirati svoja prislužena sredstva in upati na visoke donose. Kot osnovno pravilo obvladovanja tveganj morate imeti možnost, da ostanete pod nadzorom svoje naložbe.

Katere so torej najbolj priljubljene platforme, ki jih uporabljajo yield farmerji? Tukaj navajamo le zbirko platform, ki so bistvene za Yield Farming:

– Compound Finance

– MakerDAO

– Synthetix

– Aave

– Uniswap

– Curve Finance

– Balancer

– Yearn.finance

Preprosti primeri Yield Farminga

V naslednjih primerih se bomo osredotočili na imena nekaterih protokolov, ki jih morda celo poznate ali pa tudi ne. Če pa se prvič srečujete z omenjenimi temami, priporočamo, da najprej pobrskate in preberete druge članke, predvsem o tem, kaj je DeFi in o različnih možnostih denarnic v svetu kriptovalut.

Interakcija na protokolu COMPOUND

Compound je decentraliziran protokol na blockhainu Ethereuma, ki vzpostavlja denarne trge za izposojanje in posojanje sredstev. Ta sredstva so priljubljene kriptovalute, kot so ETH, DAI in USDT. Na najbolj osnovni ravni lahko tako imenovan yield farmer preprosto premešava sredstva v Compoundu, kjer je ponujen najboljši letni odstotek donosa – v angleščini imenovan annual percentage yield – APY, hkrati pa tehta potencialni dobiček in tveganja.

Kot primer navajamo preprosto strategijo, ki je delovala (ne deluje več!) na Compoundu:

  • Posodite USDC.
  • Izposodite si USDT proti njej, torej proti USDC.
  • Zamenjajte USDT, da dobite več USDC.
  • Ponovno posodite USDC.
  • Izposodite si več USDT itd.

Vodilni ljudje iz Compounda so zaprli to zanko, tako da ne deluje več. Vendar je takšno razmišljanje tisto, ki vodi pametnega yield farmerja, da najde ustvarjalne načine za ustvarjanje več dobička. Medtem ko bi bil povprečen trgovec zadovoljen, če bi enkrat zaslužil obresti od USDC, so prefinjeni yield farmerji naredili korak dlje.

ZLAGANJE OZIROMA STACKING YIELD

Nekateri protokoli bodo izdajali žetone yield farmerjem, ki bodo zagotovili likvidnost njihovemu združenju. Yield farmer lahko nato poišče druge platforme, v katere vloži svoj novi žeton, ki bo ustvaril še večji donos. O tem smo nekaj povedali že na začetku članka.

Na primer, yield farmer bi lahko postal ponudnik likvidnosti (LP) z dobavo 1000 USDT podjetju Compound. In recimo, da v zameno ponudnik likvidnosti prejme 1000 cUSDT. Bodite pozorni na majhno predpono “c”. Ti c žetoni označujejo domače žetone Compound.

Na tej točki bomo omenili Balancer, ki je avtomatizirani ustvarjalec trga. To pomeni, da bi lahko ta isti yield farmer svoje nove žetone dal v Balancer »bazen«, ki sprejema žetone cUSDT. Recimo tudi, da bi ta yield farmer lahko zaslužil nekaj donosa s transakcijskimi provizijami na podlagi likvidnosti, ki jo je zagotovil v Balancer »bazenu«. Na tak način bi yield farmer lahko zaslužil obresti na dveh platformah, in sicer prvič 1.000 USDT v Compoundu in drugič 1.000 cUSDT, ki sedi v Balancerju.

Pameten yield farmer bo zato vedno iskal skrajne primere, kjer lahko zasluži največ dobička. Najboljša zadeva pri tem namreč je, da lahko yield farmer ustvarja donose iz več platform z enim samim virom likvidnosti.

Ne pozabite, bistvo tega uvodnega članka ni v tem, da zagotovimo nasvete ali natančne strategije, temveč da pokažemo, kaj so drugi storili v preteklosti, da bi odprli vaš um za razširitev možnosti, ki lahko obstajajo za povišanje dobička. Mi namreč nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Zato naredite še svojo lastno raziskavo. 

DONOSNOST NALOŽB

Yield farmerji lahko zaslužijo donos na več načinov, in sicer s provizijami za transakcije, nagradami z žetoni in rastjo kapitala.

  • Provizije za transakcije

Provizije za transakcije se razlikujejo med protokoli in njihovimi različnimi skupinami.
Ponudniki likvidnosti običajno prejmejo odstotek pristojbin, vendar jih lahko prevzamejo tudi imetniki tako imenovanih governance žetonov (governance tokens). Odvisno od protokola. Na primer, na Balancerju uporabniki določijo pristojbine v času ustvarjanja bazena. Lahko se gibljejo od 0,001 % do 10 %. Pri Uniswapu pa so provizije pavšalnih 0,03 %.

  • Nagrade z žetoni

Nagrade z žetoni se lahko uporabijo kot spodbude za ponudnike likvidnosti. To so običajno že omenjeni governance žetoni/governance tokens.

  • Rast kapitala

Ko so honorarji, nagrade in sredstva na voljo v stabilnih kovancih, je lažje napovedati prihodnji dohodek. Drugi žetoni lahko ta postopek otežijo, saj je večja verjetnost, da bodo nihali v ceni.

Kje pridobivati donos

Tri mesta za »pobiranje« donosa so denarni trgi, likvidnostni skladi in spodbude.

  • DENARNI TRGI (POSOJILA IN IZPOSOJA)

Posojanje žetonov je najbolj preprost način za yield farmerja, da zasluži donos. Dva izmed bolj znanih decentraliziranih denarnih trgov sta Compound in Aave. Obrestne mere so na splošno boljše na Aave, ker ponuja tako spremenljivo kot stabilno obrestno mero. Stabilna obrestna mera običajno deluje bolje za izposojevalce, medtem ko bo posojevalce bolj pritegnila spremenljiva. Compound pa ponuja svoj žeton upravljanja COMP kot dodatno spodbudo obojim, tako posojevalcem kot izposojevalcem. Yield farmerji lahko tako položijo stabilne kovance in takoj začnejo ustvarjati donose.

Ne pozabite, da denarni trgi DeFi od izposojevalcev zahtevajo, da svoja posojila prevzamejo s premoženjem. To pomeni, da morajo yield farmerji položiti več, kot si lahko izposodijo. Zakaj bi kdo želel to storiti? No, potem ko seštejete vse pristojbine, nagrade in spodbude, so le-te lahko še kako zelo vredne časa yield farmerjev.

Če slednje zaradi lažjega razumevanja razložimo na praktičnem primeru. Pri protokolih posojanja lahko stane zavarovanje v vrednosti 20 evrov za posojilo v vrednosti 10 evrov. Zadolževanje povzroča največ zmede pri tistih iz tradicionalnega sveta financ. Ker DeFi zahteva prekomerno zavarovanje, se veliko nevednežev pogosto sprašuje: »Zakaj za vraga bi dal več žetonov, da bi jih dobil nazaj manj?« Tukaj yield farmerji delajo svojo čarobnost.

Prekomerno zavarovanje namreč zagotavlja, da posojevalci ne izgubijo svojih sredstev, če izposojevalec ne bi izpolnil svojih obveznosti. Pomembno si je zapomniti, da mora pri preveč zavarovanih posojilih izposojevalec vzdrževati razmerje zavarovanja, da se izogne ​​likvidaciji. Tovrstna posojila niso nikoli scenarij tipa »pripravi si in ​​pozabi«. Izposojevalci morajo paziti na razmerje zavarovanja, ki so posledica situacije na trgu.

  • LIKVIDNOSTNI SKLADI

Likvidnost je zelo pomembna za protokole DeFi. Provizije, razlike v ceni nakupa in prodaje, in splošna uporabniška izkušnja se izboljšajo z večjo likvidnostjo. Ustanoviteljem likvidnost omogoča, da se zadolžujejo pri svojih uporabnikih, namesto da bi morali vlagati v podjetja tveganega kapitala. Zato je DeFi svet pogosto opisan s pomočjo lego kock, saj ko je ena platforma uspešna, si druge od nje izposodijo, da bi zgradile nekaj novega.

Likvidnostni skladi ponujajo boljše donose kot denarni trgi. Vendar pa gredo večje nagrade z roko v roki z večjimi tveganji. En primer izmed slednjih je že prej omenjen Uniswap. To je avtomatizirano tržišče (»market maker«), ki ponuja vsaj en par žetonov ERC-20 za trgovanje. Drugi izmed bolj znanih ponudnikov likvidnosti so že predhodno omenjen Balancer, Curve in Synthetix in tako naprej.

  • SPODBUDE

Yield farmerji so lahko nagrajeni tudi z zaklepanjem svojega premoženja v neki protokol. Eden izmed primerov, ki ponujajo takšne nagrade, je prej omenjeni Synthetix, ki kot nagrado ponuja svoj žeton SNX. Zaklepanje premoženja v določen protokol, daje protokolu večjo stabilnost. Izkušeni yield farmer bo zato skrbno spremljal takšne in drugačne spodbude, da bi poiskal najbolj donosne priložnosti za žetone, hkrati pa se izognil tistim z nizkimi donosnostmi.

Yield Farming tveganja

Zelo enostavno je narediti napačne korake, medtem ko se učiš, kako deluje Yield Farming. Žal so se številni morali naučiti stvari na težji način, da bi jih zares razumeli. Ker novi projekti DeFi postajajo bolj verodostojni in varni, bi se morale njihove obrestne mere sčasoma stabilizirati. Trenutno pa lahko obrestne mere prekašajo vse v tradicionalnem bančništvu z veliko razliko.

Nekatera najbolj vidna tveganja vključujejo izkoriščanje pametnih pogodb, nestanovitnost cen in nestalne izgube. Napake med učnim procesom lahko povzročijo tudi visoke transakcijske provizije, zaradi česar je rudarjenje likvidnosti neučinkovito ali nedonosno. Yield Farming ni nikoli brez tveganja.

Več o tveganjih in o tem, kako zavarovati svoje kriptovalute, lahko preberete v enem izmed naših že objavljenih člankov, ki ga najdete tukaj. Na tem mestu pa je treba vedeti, da lahko z DeFi zaslužite višje obrestne mere zaradi tega, ker je to odkrito bolj tvegano mesto za vlaganje denarja. Zaščite FDIC (Zvezna korporacija za zavarovanje vlog) ni, obrestne mere pa se lahko spreminjajo iz tedna v teden ali celo iz dneva v dan, zato je lahko izračun, koliko obresti boste zaslužili v enem letu, težaven.

Prihodnost Yield Farminga

Vsem je znano, da nič, niti dobro niti slabo, ne traja večno. DeFi je še vedno v povojih in razvijalci bodo nedvomno pripravili nove in ustvarjalne načine za optimizacijo likvidnostnih spodbud. Imetniki žetonov na vodstvenih položajih bodo nedvomno dali zeleno luč za več projektov z novimi načini za dobiček svojih uporabnikov. In yield farmerji bodo nedvomno pripravili nove in ustvarjalne načine za povečanje svojega donosa.

Upamo, da vam je ta članek pomagal pri odkrivanju tega, kaj je Yield Farming. Če se vam je zdel ta članek zanimiv in bi želeli izvedeti več o samem svetu kriptovalut, pa ste vabljeni, da preberete še druge članke in se nam pridružite na webinarju, do katerega lahko dostopate na tej povezavi.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja