Kako zaslužiti z eBay

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

26. maja, 2022

Ne glede na to, ali želite ustanoviti svoje spletno podjetje ali želite samo prodati nekaj starih stvari, je prodaja na eBayu lahko odličen način, da zaslužite nekaj dodatnega denarja. Toda ne glede na vaše namere bo dobro, da se pred začetkom prodaje poučite o tem, kako prodajati na eBayu. Obstaja namreč nekaj “trikov”, da bo vaša prodaja uspešna in da boste tudi nekaj zaslužili. Spodaj sem vam napisal nekaj nasvetov, ki jih potrebujete, da začnete služiti denar na eBayu.

1. Spoznajte priljubljene stvari, ki se prodajajo na eBayu 

Ne glede na to, ali gre za stare učbenike ali zbirko kakšnih iskanih igralnih kart, je ključnega pomena, da si vzamete nekaj časa in se odločite, ali je to, kar prodajate, v dobrem stanju, preden nekaj objavite na eBayu. Namreč velikokrat se zgodi, da ljudje vidijo, da se da zaslužiti in začnejo prodajati vse, kar jim pride pod roke. Ampak, če naredite napako pri prodaji predmetov, ki niso v dobrem stanju ali jim manjkajo ključni deli, lahko dobite slabe ocene, zaradi katerih je težje prodati druge stvari, ki jih boste želeli prodati na eBayu kasneje. Če iščete stvari, ki se dobro prodajajo na eBayu, uporabite orodje »Raziskave trga«, da ugotovite, kateri so najbolj priljubljeni izdelki. Preverite tudi, kateri so najbolj gledani predmeti, pa tudi tisti, ki imajo zanje največ ponudb. To vam bo dalo predstavo o tem, kateri izdelki se prodajajo. Poskusite razmišljati tudi sezonsko – verjetno ne boste dobili veliko ponudb za par sončnih očal sredi zime, zato jih postavite nekam na varno, dokler ne pride pravi čas. Verjetno boste z njimi zaslužili veliko več, če boste lahko počakali na pomlad ali poletje, ko bo povpraševanje po njh veliko večje.  

2. Kupujte poceni stvari za prodajo po višjih cenah

Poleg tega, da prodajate predmete, ki jih ne uporabljate več na eBayu, je vredno poiskati tudi poceni stvari za prodajo po višjih cenah. Naj bo to v vaši lokalni trgovini, razprodaji ali na kakšnem sejmu ali celo na samem eBayu. Obstaja namreč veliko krajev, kjer lahko najdete odlične izdelke, ki so dobro ohranjeni in jih boste prodali brez težav naprej. Obstaja pa tudi tveganje, da bi s tem izgubili denar, če niste seznanjeni s tem, za koliko se določen izdelek prodaja na eBayu, zato vam vsekakor priporočam, da najprej opravite nekaj raziskav. Če pa ste prepričani, da je prodajalec od katerega ste kupili posamezni izdelek podcenil vrednost izdelka, je to dobra priložnost, da ga kupite in prodate za ceno, za katero mislite, da je vreden, in od tega zaslužite. 

3. Izboljšajte svoj eBay profil 

Najboljši način, da začnete kot prodajalec na eBayu, je, da najprej postanete kupec. Tako lahko drugi uporabniki vidijo, da imate zgodovino eBaya, in prepoznajo, da ste vredni zaupanja. Tudi če kupite le nekaj majhnih predmetov za nekaj evrov, lahko s takojšnjim plačilom artiklov in vzetim časom za povratne informacije resnično okrepite svojo prisotnost na eBayu in to vam prinese dobro oceno kupca. 

Drug pomemben korak je izbira uporabniškega imena. Ne pozabite, da bo vse, kar boste izbrali, dejansko ime vašega mini podjetja, zato npr. nek skupek črk in številk –  paldifan111xx – verjetno ne bo vlil velikega zaupanja potencialnim kupcem. Priporočam, da se odločite za nekaj preprostega in profesionalnega, na primer različico vašega imena ali ime, ki je relevantno za vrsto stvari, ki jih nameravate prodajati.

4. Raziščite eBayjeve provizije 

Preden začnete služiti denar na eBayu, morate najprej natančno ugotoviti, koliko je predmet vreden in koliko vas bo stala prodaja. 

Vsi si želimo pri prodaji ustvariti dostojen dobiček, vendar pri prodaji na eBayu ne pozabite na nekatere dodatne stroške, ki se jih morate zavedati. Ecal (http://www.feecalculator.eu/en/ebay.co.uk/) je izvrstno orodje, ki izračuna, koliko boste plačali za vsako prodajo izdelka, glede na  to kakšno ceno postavite in za koliko se na koncu proda izdelek. Poskusite vpisati svoj izdelek v to orodje, da vidite, kakšen dobiček boste ustvarili.

  • Brezplačno lahko vpišete 1.000 artiklov na mesec – po tem vam bomo zaračunali pristojbino 
  • Obstajajo dodatni stroški za neobvezne nadgradnje, kot je dodajanje podnaslova ali uvrstitev vašega prodajnega izdelka v več kategorij

▪ 12,8 % od prvih 2.500 £ celotne transakcije (vključno s poštnino) dobi eBay, plus 0,30 £ na naročilo

5. Bodite pozorni na promocije

Občasno eBay izvaja promocijske ponudbe za fizične osebe –  prodajalce – bodite pozorni na to, saj vam bodo verjetno poslali e-pošto s povezavo za njihovo aktivacijo. Če lahko, počakajte, da izkoristite te ponudbe za prodajo vaših dražjih izdelkov, s tem lahko prihranite kar dobro vsoto denarja pri stroških. Promocijske ponudbe lahko vključujejo tudi plačilo znižanih pristojbin (včasih le 1 £ na vnos). Za koriščenje teh ponudb poiščite na svoji strani svoj račun prodajalca na eBayu in poiščite razdelek, ki vsebuje trenutne promocije. Poleg vsake ponudbe bo pisalo »aktivno«, v tem primeru je bila narejena za vaš račun, ali pa boste morda morali klikniti gumb, da jo aktivirate. 

6. Zaračunajte najboljšo ceno za svoj izdelek 

Ko se odločite, kateri izdelek boste prodajali, uporabite orodje za napredno iskanje eBay, da ugotovite, koliko podobnih artiklov se je že prodajalo oz. se prodaja v zadnjem času. Iščete lahko vse, kar želite prodati, in označite polje »dokončani oglasi«, da vidite kupe podobnih artiklov in cene, za katere so bili prodani. 

Poskrbite tudi za pravo ceno poštnine, sicer lahko na koncu ostanete brez vsega. Vendar ne pozabite, da morate plačati tudi pristojbino za eBay za celotno transakcijo, vključno s poštnino. Upoštevajte, da lahko visoke poštnine nekatere prodajalce odvrnejo, zato priporočamo, da dodate stroške v ceno samega izdelka, da lahko ponudite brezplačno poštnino. To bo vašim predmetom v rezultatih iskanja dalo oznako »brezplačna poštnina«. In ker lahko kupci filtrirajo izdelke, ki ne ponujajo brezplačne poštnine, bo vaše izdelke videlo veliko več uporabnikov.

7. Začnite z nizkimi cenami, da pritegnete pozornost kupcev

Morda se vam sliši mamljivo, da bi svojim izdelkom, ki jih prodajate dali visoko začetno ceno. Vendar razmislite o tem, da če boste začeli z nizko ceno, si boste lahko dejansko dolgoročno zagotovili boljšo prodajo. Nizka začetna cena bo pritegnila pozornost več potencialnih kupcev in spodbudila konkurenčno vojno ponudb, ko izdelek doseže zadnji dan ponudbe. Vendar upoštevajte, da ta nasvet ne velja za resnično nišne izdelke – če je to nekaj, kar bi iskal le navdušen zbiralec, ne nastavite začetne ponudbe prenizko, saj je manj verjetno, da boste prejeli veliko ponudb za te izdelke. Vedno pa lahko dodate najnižjo ceno (rezervo), če vas skrbi, da izdelek ne bo prodan, v kolikor ne dosežete minimalni znesek, ki ste si ga zastavili. 

8. Posnemite dobre fotografije predmetov, ki jih prodajate

Fotografija predmeta, ki ga prodajate, doda največjo verodostojnost in uporabnik eBaya, ki bo videl vaš izdelek, ki bo dobro prikazan na fotografijah, se bo lažje odločil za nakup, kot če je fotografija slaba. Če so pri artiklu, ki ga navajate, dodatne komponente, jih vključite na fotografijo – govorim o škatlah, navodilih za uporabo, baterijah ali karkoli drugega, kar ste omenili v opisu. Ne potrebujete vrhunskega fotoaparata, da bi bila fotografija kvalitetna, uporabite lahko pametni telefon in uporabite samodejno ostrenje, ki bo delal čudeže pri posnetkih od blizu. Naravna dnevna svetloba je ključna za jasne in visokokakovostne fotografije. Če pa ste v slabo osvetljeni sobi, lahko dodate malo dodatne osvetlitve (kot je namizna svetilka) in boste opazili veliko razliko. Pazite le, da se izogibate sencam. Ne pozabite tudi, da lahko brezplačno naložite 12 fotografij hkrati.

9. Začnite “avkcije” ob primernem času

Preden objavite svoj vnos, si vzemite nekaj časa za premislek, kdaj bo pravič čas za objavo. Na splošno je najboljši čas za zaključek “avkcije” v nedeljo zvečer. Izkazalo se je, da je to čas, ko se večina naključnih kupcev odpravi brskati po spletu, zato je to pravi čas za objavo. Če se boste odločili za 10-dnevno “avkcijo” (kar je v večini primerov najboljša možnost, saj poveča možnosti za pridobitev več ponudb), jo objavite v četrtek zvečer, da povečate svojo izpostavljenost potencialnim kupcem. Če prodajate tematski ali sezonski izdelek, razmislite o tem, kateri letni čas bi bil najboljši, da ga objavite na eBayu. Na primer, začetek oktobra bi bil pravi čas, da začnete objavljati vse obleke in kostume, ki jih imate, ko ljudje začnejo iskati svoje obleke za noč čarovnic na spletu.

10. Napišite prepričljive opise izdelkov

Zdaj pa najtežji del; napišite opise, ki bodo prodali vaš izdelek. Ključnega pomena je, da si pri tem vzamete čas, saj lahko dober opis pripelje do prodaje ali v nasprotnem primeru, prodaja se ne zgodi. eBay vam omogoča, da v naslovu uporabite do 80 znakov, zato ga kar najbolje izkoristite. Pojasnite jasno, jedrnato in uporabite veliko ključnih besed, da bo vaš izdelek čim lažje najti. 

Kako napisati opise izdelkov na eBay-u:

  • Izogibajte se pravopisnim napakam – napake lahko odvrnejo kupca.
  • Naj bo opis jedrnat, informativen in natančen. Poudarite tudi ključne lastnosti izdelka.
  • Uporabite priljubljene eBayeve kratice, kot so VGC (zelo dobro stanje), BN (popolnoma nov), BNIB (popolnoma nov v škatli) in BNWT (popolnoma nov z oznakami).
  • Bodite iskreni glede vseh morebitnih napak – kupci lahko zaradi tega pustijo slabe ocene in zahtevajo vrnitev denarja, če artikel ni v stanju, ki ste ga opisali.
  • Če je relevantno, navedite, kako pogosto je bil izdelek uporabljen ali zakaj ga prodajate.
  • Vaši predmeti bodo imeli veliko višjo ceno, če imate vso embalažo, oznake in knjige z navodili.
  • Povabite potencialne kupce, da vas kontaktirajo, če imajo vprašanja.
  • Navedite vse svoje pogoje, vključno z načinom plačila, poštnino in pakiranjem ter morebitnimi vračili.
  • Uporabite preproste privlačne pisave in barve – seveda pa še vedno ostanite profesionalni.
  • Prepričajte se, da ste svoj izdelek uvrstili v pravo kategorijo – če to ni takoj očitno, poiščite kam so uvrščeni podobni izdelki, ki se prodajajo.
  • Če prodajate veliko podobnih artiklov naenkrat, v opisu navedite tudi povezavo do drugih izdelkov.
  • Za ideje, kako ubesediti svoje opise, si lahko ogledate, kako najboljši prodajalci opisujejo svoje izdelke, ki se prodajajo po visokih cenah.

11. Povečajte svoje prodajne omejitve na eBayu 

Ko prvič začnete prodajati na eBayu, lahko navedete le 10 artiklov do vrednosti 650 £. Preden lahko dodate več izdelkov v svojo trgovino eBay, morate dokazati, da ste dober prodajalec, tako da hitro pošljete svoje izdelke vašim kupcem, komunicirate s kupci in zbirate pozitivne povratne informacije. Če želite povečati svoje omejitve, lahko v svojem profilu pritisnete “zahtevaj zvišanje omejitve prodaje”. eBay se bo nato odločil, ali vam bo dal še nekaj vnosov. Toda to lahko storite le enkrat na mesec, tako da lahko traja nekaj časa, da ustvarite dostojno število seznamov. Še posebej, če prodajate izdelke visoke vrednosti, lahko hitro dosežete svojo mejo. Če želite pospešiti postopek, lahko poskusite poslati e-pošto zaposlenim, ki so zadolženi za podporo. Pogosto z veseljem povečajo omejitve vašega računa prej, če imate dobre povratne informacije in svoje izdelke prodajate po razumni ceni.

12. Ohranite stik s kupci na eBayu

Ko je vaša prodaja opravljena, kupcu čim prej pošljite potrditveno e-pošto in mu zaračunajte celoten znesek, vključno s poštnino. Nato jim pošljite drugo e-poštno sporočilo, ko boste prejeli njihovo plačilo in ko ste odposlali izdelek. Vemo, da se to sliši kot veliko e-poštnih sporočil, vendar kupci cenijo, da so obveščeni in če ste preveč tihi, obstaja možnost, da bodo postali sumljivi in ​​vas prijavili. Prav tako poskrbite, da boste artikel odposlali čim prej in pazite, da ne boste preveč ambiciozni s svojo izjavo o “času obdelave”. Če ocenite, da boste potrebovali dva dni za pošiljanje artikla, vendar boste na koncu zamudili ta rok, ki ste ga sami postavili, bi lahko prejeli negativno oceno in kupec lahko od eBaya zahteva vračilo. Ko vaša stranka prejme vaš izdelek, ji ne pozabite posredovati lepih povratnih informacij. Tako deluje svet eBaya in kot pravi angleški pregovor: “What goes around, comes around.”

13. Predmete zapakirajte v veliko kuverto, da prihranite denar

Dokler je kuverta v skladu s smernicami pošte se lahko izognete dodatnim stroškom prodaje paketov. Seveda se vsi predmeti ne prilegajo kuvertam. Če pa prodajate nekaj majhnega, kot so zgoščenke, nakit ali tanka oblačila, lahko res znižate stroške poštnine in embalaže.

14. Pri prodaji na eBayu vedno pridobite dokazilo o poštnini

Vsak artikel, ki ga prodajate, pošljite tako, da pridobite dokazilo o poslani pošiljki. Zlasti zato, ker na žalost obstajajo kupci na eBayu, ki povzročajo težave s tem, da eBayu napišejo, da predmeti niso bili prejeti, tudi ko so bili dejansko dostavljeni. Zato bodite previdni in imejte vedno dokazila spravljena, če se vam zgodi kaj podobnega.

15. Pošljite izdelke z ročno napisanim zapisom 

Če svojim izdelkom, ki jih pošljete vašim kupcem dodate osebno noto, je lahko to velik plus za vas. Če napišete majhno pozornost, da se zahvalite kupcu za nakup, mu to omogoči vpogled v osebo, ki stoji za prodajo, kar mu bo pomenilo veliko več kot anonimno uporabniško ime za eBay. Če prodajate nekaj, kot so naprimer starinska oblačila, lahko v opombi podate nekaj informacij o zadnji zgodbi oblačila s podrobnostmi, na primer, kdaj ste ga prvič kupili, od kod je bil in zakaj ste ga prodali. Potrudite se, da ga lepo predstavite in lahko ste prepričani, da bodo vaše stranke na eBayu to cenile. In zna se zgoditi, da vam bodo kupci pustili tudi pozitivno oceno na eBayu in v prihodnosti spet kupovali od vas. 

Preberite tudi…

Dropshipping za začetnike

Dropshipping za začetnike

Dropshipping slovi kot eden izmed preprostejših načinov zaslužka na spletu. Z njim lahko pridobite izdelke od tretje...

YouTube zaslužek

YouTube zaslužek

Obstaja dober razlog, da je YouTube vodilna video platforma na spletu, zlasti za podjetja. Enostaven je za uporabo,...

Kako zaslužiti z eBay

Kako zaslužiti z eBay

Ne glede na to, ali želite ustanoviti svoje spletno podjetje ali želite samo prodati nekaj starih stvari, je prodaja...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja