Kako uporabljati Binance?

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

6. junija, 2022

Binance je največja borza kriptovalut glede na dnevni obseg trgovanja s kriptovalutami. Ta kripto borza je bila ustanovljena leta 2017 in je registrirana na Kajmanskih otokih.

Podjetje je bilo prisiljeno zapustiti Kitajsko septembra 2017, potem ko je kitajska vlada prepovedala trgovanje s kriptovalutami. Od takrat ima pisarne na Japonskem, Tajvanu in Malti. Trenutno ima Binance sedež na Kajmanskih otokih.

Binance ima svojo kriptovaluto, imenovano Binance Coin (BNB). Borza je uporabila začetno ponudbo kovancev Binance Coin za zbiranje sredstev v vrednosti 15 milijonov dolarjev julija 2017. Uporabniki Binanca, ki si bodo lastili Binance Coin, bodo dobili popuste za plačila provizij ob trgovanju s katero koli kriptovaluto.

Binance uporabnikom omogoča trgovanje tako s kriptovalutami med seboj, kot tudi s kriptovalutami in FIAT. To pomeni, da lahko uporabniki izmenično trgujejo s kriptovalutami in FIAT denarjem. V primeru, da še nimate svojih kriptovalut, jih boste najprej morali kupiti s FIAT denarjem, preden boste lahko začeli trgovati.

Binance podpira nekaj več kot 1500 različnih kriptovalut in žetonov, med njimi najdemo najbolj priljubljene, kot so Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE), Binance Coin (BNB), Terra (LUNA), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Litecoin (LTC), EOS (EOS) …

Kako ustvarimo račun na Binance

Zaradi vedno večje priljubljenosti kriptovalut Binance raste z osupljivo hitrostjo in je trenutno najbolje ocenjena kriptomenjalnica na svetu, prav tako pa je največja kriptomenjalnica glede na dnevni obseg trgovanja.

Poleg tega pa bi bilo veliko novih kriptokovancev/žetonov, ki so pravkar imeli ICO (”Initial Coin Offerings”, kar pomeni, da podjetje, ki želi zbirati denar za ustvarjanje novega kovanca, aplikacije ali storitve, izbere ICO kot način zbiranja sredstev in da možnost investiranja vlagateljem v zameno za delež podjetja/določeno število kovancev), bolj nagnjeno k uvrstitvi na Binance v primerjavi z drugimi velikimi kriptoborzami.

Da lahko sploh uporabljamo Binance in začnemo trgovati, si moramo na njihovi uradni spletni strani najprej odpreti račun. Zaradi številnih prevar, kjer prevaranti ustvarjajo lažne Binance spletne strani, da se dokopljejo do vaših podatkov, pazite, da uporabite njihovo uradno spletno stran https://www.binance.com/sl.

Na voljo imate možnost registracije z vašo telefonsko številko, z vašim e-poštnim naslovom ali preko mobilne aplikacije na vašem pametnem telefonu.

  • Registracija z vašo telefonsko številko. Najprej morate na njihovi uradni spletni strani pritisniti gumb ”Sign Up”, kjer boste izbrali možnost registracije z vašo telefonsko številko. Izbrali si boste še geslo in nato boste dobili potrditveno kodo na SMS, ki jo vpišete v prazno okence. Vsaka telefonska številka je lahko za vsak račun uporabljena le enkrat.
  • Registracija z vašim e-poštnim naslovom. Postopek je identičen kot pri registraciji s telefonsko številko, le da morate izbrati možnost registracije z vašim e-poštnim naslovom. Nato vam bodo potrditveno kodo poslali preko e-pošte, ki jo boste morali nato vpisati v prazno okence.
  • Registracija preko mobilne aplikacije. Najprej si boste morali naložiti aplikacijo Binance, ki je na voljo za vse pametne telefone z operacijskimi sistemi iOS in Android. Imeli boste obe zgoraj omenjeni opciji za registracijo, tako da si izberete za vas najbolj optimalno. Po uspešni registraciji pa vpišete potrditveno kodo v okence.

Za vse od naštetih možnosti registracije pa boste morali opraviti ”two-factor authentication (2FA)” s telefonsko številko in Google verification za boljšo zaščito vašega računa.

Kako kupimo svoje prve kriptovalute na Binance
Binance je odprl možnost storitve takojšnjega nakupa kriptovalut s kreditno ali debetno kartico v številnih državah in regijah po vsem svetu, da bi pomagal uporabnikom, ki ne morejo uporabljati fiat valut za nakup kriptokovancev in žetonov. Za nakup kriptovalut lahko uporabite kartice Visa, Mastercard, Apple Pay ali Google Pay v ameriških dolarjih (USD), evrih (EUR) in britanskih funtih (GBP).

Najprej se boste morali prijaviti v svoj račun na uradni spletni strani Gate.io. V meniju boste morali izbrati zavihek “Buy Crypto” in nato “Credit Card”. Tukaj pridejo v poštev vsa plačilna sredstva, ki so našteta zgoraj.

Nato vnesite znesek v “Buy with FIAT Currency” in v polju “Currency Purchased” izberite kriptovaluto, ki jo želite kupiti. Nato spodaj izberite “Service Provider” (tukaj boste izbrali, na kakšen način želite kupiti kriptovalute) in pritisnite gumb “Place Order”.

Za zagotovitev hitrega in varnega plačila morajo uporabniki opraviti preverjanje identitete pri zunanjem ponudniku storitev (KYC). Ko bo to uspešno opravljeno, vam bo ponudnik storitev takoj prenesel kriptovalute na vaš Gate.io račun.

Binance kriptožeton (Binance coin oziroma BNB)

Celotna kriptoindustrija in blockchain tehnologija vsebuje številne projekta in različna sredstva za zastavljene cilje, zato ni nič nenavadnega, ko vidimo, da ima določena kriptomenjalnica na voljo svoj lasten kriptokovanec.

Čeprav se vsaka kriptomenjalnica razlikuje po svoji zgradbi in svojih značilnostih, je njihov primarni cilj dati ljudem najbolj optimalne možnosti za nakup kriptovalut prav na njihovi kriptomenjalnici, zato imajo tudi svoje lastne kripto žetone, ki so večinoma namenjeni popustom na provizije.

Binance Coin (BNB) je kriptožeton na Binance. Začel se je kot sredstvo, ki je bilo prodano na Binance začetni ponudbi kovancev (ICO), s čimer so lahko uporabniki plačali veliko manjše provizije za trgovanje ob začetku delovanja Binanca. Deluje v tandemu z dvema specifičnima blockchainoma – Binance Chain in Binance Smart Chain (BSC). BSC je ločen blockchain, zgrajen poleg Binance Chaina, ki poteka vzporedno z Binance in ima različne funkcije, kot so sposobnost pametnih pogodb (Smart contracts)

Od takrat naprej je BNB ohranil svojo vlogo v eni najbolj rastočih kriptomenjalnic na svetu – Binance, ki se je razširil na več kot samo izmenjavo digitalnih sredstev.

Kot drugi kriptokovanci in žetoni pa je tudi BNB kriptožeton, ki v svoji ceni narašča in pada v vrednosti, ko ga ljudje uporabljajo in z njim trgujejo. Lahko ga hranite v združljivih denarnicah zunaj kriptomenjalnic in ga tudi pošiljate drugim za plačila.

Kako pa Binance Coin kupimo? Lahko ga kupimo na uradni spletni strani Binance ali pa na mobilni aplikaciji. Kot vedno pa se prepričajte, da ste opravili svojo lastno raziskavo in ne zaupate podatkov spletnim stranem, ki niso legitimne.

NFT-ji na Binance

Kratica NFT pomeni non-fungible token ali v slovenščini nezamenljiv žeton. V osnovi gre za to, da lahko s pomočjo teh žetonov prenašamo lastništvo neke digitalne lastnine, od slik in videoposnetkov do orožij v videoigri. Prenos NFT-jev poteka s pomočjo blockchaina, podobno kot pri kupovanju in nakazovanju in prodajanju kriptovalut, a obstaja razlika. Kriptokovanci so med seboj zamenljivi – vsak Bitcoin je enak drugemu. Vsak NFT pa je povezan s točno določenim umetniškim delom, ki je unikatno in nezamenljivo.

Binance NFT ”market place” je funkcija na njihovi kriptomenjalnici, kjer lahko kupujete in prodajate NFT-je. Poganja jo Binance blockchain, ki uporabnikom ponuja najbolj likvidno platformo za trgovanje z NFT-ji.

Kar se tiče provizij pri NFT-jih na Binancu, se te zelo razlikujejo. Na Binance pravijo, da so provizije za objavo NFT-ja močno razlikujejo med različnimi projekti. Vendar pa je fiksna provizija za nakup in prodajo NFT-ja, ki znaša 1 %.

Kako kupimo NFT na Binance?

  • Najprej se moramo prijaviti v svoj Binance račun. V menuju izberemo opcijo ”Binance NFT Marketplace”.
  • Najdemo NFT, ki nam je zanimiv. Pred tem nujno naredite lastno raziskavo in se šele nato odločite za nakup.
  • Lahko boste sodelovali v dražbah za NFT-je ali pa jih kupili po fiksni ceni, pri obeh opcijah pa boste morali plačati še provizije.

Po uspešnem nakupu se vam ti shranijo v vašo denarnico na Binancu, kjer jih lahko hranite ali pa prodajate.

Na Binancu pa boste verjetno tudi opazili možnost nakupa ”Mistery box” oz. skrivnostno škatlo. Za nakup skrivnostne škatle boste pridobili naključen NFT, kjer boste primorani plačati fiksno ceno, ne da bi pred tem poznali njeno vsebino. Večinoma ljudje kupujejo skrivnostne škatle zaradi možnosti, da si po nižji ceni pridobijo posebne in redke NFT-je, ki jih lahko hranijo v svoji denarnici ali pa prodajo za višjo ceno, kot so plačali za skrivnostno škatlo.

Je Binance varen?

Verjetno je največja skrb pri uporabi kriptomenjalnic prav njihova varnost, še posebej, če ste v kriptosvetu povsem novi in morda še ne veste, katere kriptomenjalnice spadajo med varnejše in katere ne. Poleg tega ni vsaka 100-odstodno varna, zato je pomembno, da izberete najbolj optimalno za vaša sredstva. Tukaj je nekaj dejstev, ki vam bo pomagalo ugotoviti, kako varna kriptomenjalnica je Binance.

Binance ima za svoje uporabnike varen sklad, ki pomaga pri zaščiti njihovih sredstev v primeru kakršnih koli hekerskih napadov. Ta sklad, imenovan SAFU, zadrži del vsake provizije, ki jo zaračuna Binance. Ustanovljen je bil leta 2018 in omogoča uporabnikom brezskrbno trgovanje, saj zagotavlja vračilo denarja v primeru izgube, zaradi Binanca.

Poleg tega pa imajo še številne druge funkcije, ki zagotavljajo, da so vaša sredstva vedno zaščitena. Dodan je bil seznam dovoljenih naslovov in omejitve naprav na vašem računu, na voljo pa imate tudi dvo-faktorsko preverjanje pristnosti, tako da še dodatno zaščitijo vaša sredstva na računu.

Trenutno velika večina vlad na svetu pregleduje Binance, da bi prišli do skupnega zaključka, ali je regulacija potrebna. Poleg tega pa so ameriški dolarji, dani v Binance, zavarovani s strani FDIC (”The Federal Deposit Insurance Corporation”), saj je denar shranjen v zakonitih bankah. Ko pa svoj denar zamenjate za kriptovalute ali kriptožetone, pa niso več zavarovani. To velja za vsako posamezno državo, zato bi moralo biti shranjevanje vaših uradnih valut pri Binance varno. Ko pa pridejo vaša sredstva na kriptotrg, bodo za njihovo varnost poskrbeli pri Binance.

Provizije na Binance

Na celotnem kriptotrgu nudi kriptomenjalnica Binance ene izmed najmanjših provizij med vsemi, zaradi česar so tudi ena izmed najbolj priljubljenih kriptomenjalnic tako za začetnike kot tudi za že bolj izkušene trgovalce s kriptovalutami.

  • Provizije za nakup kripto valut. Če se odločite, da boste za svoj nakup kriptovalut uporabili debetno ali kreditno kartico, lahko pričakujete, da boste morali plačati do 4,5 odstotka provizije ob nakupu. Zaradi teh stroškov je bolje uporabiti druge načine plačila, kot na primer bančna nakazila, saj nimajo provizije za transakcijo, vendar pa niso na voljo povsod. V primeru, da vaša lokacija podpira bančna nakazila, jih lahko uporabljate, da se izognete plačilu visokih provizij ob uporabi debetne ali kreditne kartice.
  • Provizija za depozit. Pri depozitih kripto sredstev na Binance z Bitcoin (BTC), Tether (USDT) in Ethereum (ETH) ni provizij. Najprej boste morali zamenjati svoj FIAT za kriptovalute in nato opraviti depozit.
  • Provizije za trgovanje. Binance zaračuna 0,1-odstotno provizijo za trgovanje na platformi in 0,5-odstotno provizijo za takojšnji nakup ali prodajo, tako da bo vaš dejanski znesek provizije precej odvisen od dejanskega zneska nakupa. Višja kot je transakcija, višja bo provizija. Eden od načinov, kako lahko zmanjšamo provizijo, je, da imamo v naši kriptodenarnici na Binance shranjene Binance Coin (BNB). S tem lahko pridobite tudi do 25-odstotni popust na vse provizije za trgovanje.
  • Provizije za dvig. Provizije se obračunajo tudi glede na to, katero želite kriptovaluto dvigniti. Te provizije se spreminjajo glede na status trga v tistem trenutku, zaradi česar je težko napovedati, koliko odstotkov boste morali plačati. Vseeno pa imate na Binance.US ves čas najnovejše informacije za vsako kriptovaluto.

Primerjava provizij na različnih borzah za kriptovalute je za vse ljubitelje kriptovalut zelo pomembna, saj si vsi želijo plačati čim manjše provizije, obenem pa imeti svoja sredstva čim bolj varno shranjena.

Zaključek

Kriptomenjalnica je še kar z razlogom na vrhu med vsemi menjalnicami, zaradi svojih nizkih provizij, zelo raznolike ponudbe kriptožetonov/kovancev in zaradi svoje napredne platforme. Zaradi dodajanja novih funkcij na Binancu je vedno bolj privlačna veliki večini tako izkušenim vlagateljem kot začetnikom, ki jim funkcija ”Binance Lite” omogoča zelo poenostavljeno možnost nakupa in trgovanja kripto valut.

Ne spreglejte!

Če vas zanima več o samih kriptovalutah, vas vabimo k branju drugih člankov na naši spletni strani, ki jih najdete v rubriki ”Kriptovalute”. Prav tako pa se nam lahko pridružite na brezplačnem webinarju, na katerem bomo govorili o tem, kako zaslužiti s kriptovalutami. Prijavite se lahko na tej povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/

Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Opravite še svojo lastno raziskavo.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja