Kako uporabljati Gate.io

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

27. aprila, 2022

Gate.io je ena najstarejših kriptoborz s sedežem na Kitajskem, ki deluje od leta 2013. Potem ko je bila leta 2017 preimenovana v Gate.io, je ena najhitreje rastočih kriptoplatform s ponudbo trgovanja med kriptovalutami in fiat denarjem, menjave kriptovalut med seboj, možnostjo “leverage” trgovanja in še mnogih naprednih finančnih storitev, kot so posojila in izposoja kriptovalut. Kljub zmogljivemu mehanizmu trgovanja se vmesnik platforme zdi nekoliko preveč kompleksen za začetnike, zato ga na splošno priporočajo že bolj izkušenim vlagateljem v kriptovalute.

Do leta 2017 se je kriptoborza Gate.io imenovala Bter.com. Vendar pa so jo bili prisiljeni preimenovati v Gate.io, ko je kitajska vlada leta 2017 prepovedala trgovanje med fiat in kriptovalutami. Morali so zapreti staro domeno, opustiti trgovanje med vsemi fiat in kriptovalutami ter se osredotočiti na izključno medsebojno trgovanje s kriptovalutami ter trgovanje kriptovalut s kitajsko valuto juan.

Neizkušeni vlagatelji ali začetniki bodo najverjetneje preobremenjeni z Gate.io in posledično verjetno razočarani zaradi nezmožnosti nalaganja fiat valut za nakup kriptovalut neposredno na platformi. Če še nimate kriptokovancev in žetonov, boste morali za nakup kriptovalute uporabiti drugo borzo in jo nato prenesti na platformo Gate.io, preden lahko začnete trgovati na njej.

Gate.io pa je tudi uvedel možnost nakupa kriptovalut prek tretjih partnerjev (“third-party partners”) s plačili z debetno ali kreditno kartico v fiat valutah. Partnerji prenesejo vaše kriptovalute na račun Gate.io, vendar ta postopek vključuje plačilo neverjetno visokih provizij. Kriptovlagatelji in začetniki, ki bi raje uporabili fiat valuto za nakup kriptovalut brez posrednika, bi plačali bistveno manjše provizije platformam, kot sta Binance in Coinbase, ki znatno olajšajo celoten postopek.

Vendar pa se moramo zavedati, da je Gate.io s številnimi kriptokovanci in žetoni ter konkurenčnimi provizijami pri samem trgovanju dostojna platforma za bolj napredne trgovce, ki želijo trgovati z manj znanimi kovanci na centralizirani borzi in jih ne moti dejstvo, da bodo omejeni pri “spot” trgovanju.

Proces KYC (“know your customer” oziroma “know your client”) je standard pri veliki večini kriptomenjalnic, tako kot tudi pri Gate.io, saj se tako zmanjša tveganje za uporabo sredstev za nezakonite namene ali pranje denarja, tako da morajo uporabniki slediti korakom, da dokažejo svojo identiteto.

Ne smemo pozabiti, da kriptovalute veljajo za nestanovitna sredstva, posledično so tudi njihove cene nestanovitne. Nobena kriptomenjalnica ni tako dobro zaščitena, da bi bila imuna na vdiranje. Leta 2019 je Gate.io doživel po vsem svetu znan vdor, ki je povzročil izgubo več kot 200.000 dolarjev v kriptosredstvih, vendar je bila približno polovica tega kasneje povrnjena.

Gate.io še danes ostaja ena izmed bolj priljubljenih kriptoborz glede na obseg in likvidnost s približno 3.500 BTC (Bitcoin) na dan. Podpira več kot 1.200 različnih kriptokovancev in žetonov. Med njimi najdemo najbolj priljubljene, kot so Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE), Binance Coin (BNB), Terra (LUNA), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Litecoin (LTC), EOS (EOS) … Menjalnice Gate.io pa ne morejo uporabljati državljani Washingtona (USA), New Yorka (USA), Kube, Irana, Severne Koreje, Sudana, Sirije, Pakistana in Venezuele.

Kako ustvarimo račun na Gate.io

Da lahko pričnete s trgovanjem in dostopate do vseh funkcij, si boste najprej morali ustvariti račun, kar lahko storite na dva različna načina.

  • Preko računalnika. Najprej v vašem brskalniku odprete uradno spletno stran Gate.io. Pritisnete na “Sign up”, kjer se boste lahko registrirali le z uporabo vašega e-poštnega naslova. Nato vnesete vaš e-poštni naslov, ime države, v kateri bivate, ter poljubno geslo in pritisnete “Create account”. Zatem si boste morali izbrati še “Fund password”, ki ne sme biti enako vašemu geslu za prijavo. “Fund password” boste potrebovali pri vsakem trgovanju, prodaji in dvigu fiat valut. Zatem vam na vaš e-poštni naslov pošljejo aktivacijsko kodo, ki jo boste morali vpisati na njihovi spletni strani, in zatem boste že lahko uporabljali njihovo kriptomenjalnico.
  • Preko telefona. Na vaš pametni telefon si boste morali naložiti mobilno aplikacijo Gate.io, ki jo trenutno podpirata operacijska sistema iOS in Android. Ko imate aplikacijo naloženo, jo odprete in pritisnete “Login/Register”. Postopek registracije prek telefona je povsem enak postopku kreiranja računa prek računalnika, le da lahko tukaj uporabite ali vašo telefonsko številko ali vaš e-poštni naslov.

Kako kupimo svoje prve kriptovalute na Gate.io

Gate.io je odprl možnost storitve takojšnjega nakupa kriptovalut s kreditno ali debetno kartico v številnih državah in regijah po vsem svetu, da bi pomagal uporabnikom, ki ne morejo uporabljati fiat valut za nakup kriptokovancev in žetonov. Za nakup kriptovalut lahko uporabite kartice Visa, Mastercard, Apple Pay ali Google Pay v ameriških dolarjih (USD), evrih (EUR) in britanskih funtih (GBP).

Najprej se boste morali prijaviti v svoj račun na uradni spletni strani Gate.io. V meniju boste morali izbrati zavihek “Buy Crypto” in nato “Credit Card”. Tukaj pridejo v poštev vsa plačilna sredstva, ki so našteta zgoraj.

Nato vnesite znesek v “Buy with FIAT Currency” in v polju “Currency Purchased” izberite kriptovaluto, ki jo želite kupiti. Nato spodaj izberite “Service Provider” (tukaj boste izbrali, na kakšen način želite kupiti kriptovalute) in pritisnite gumb “Place Order”.

Za zagotovitev hitrega in varnega plačila morajo uporabniki opraviti preverjanje identitete pri zunanjem ponudniku storitev (KYC). Ko bo to uspešno opravljeno, vam bo ponudnik storitev takoj prenesel kriptovalute na vaš Gate.io račun.

Kako trgujemo na Gate.io

Po mnenju kriptostrokovnjakov je kriptomenjalnica Gate.io ena izmed lažjih za trgovanje. Po uspešni prijavi v vaš račun na njihovi uradni spletni strani v meniju izberite možnost “Trade”. Prikazalo se vam bo ogromno različnih trgovalnih parov, s katerimi boste lahko trgovali. Potem ko izberete par, s katerim želite trgovati, še enkrat pritisnete gumb “Trade”, nakar se vam bo odprl oblaček, v katerega boste vnesli količino denarja, s katerim želite trgovati. Takoj ko boste potrdili določeno trgovanje, se bo to vpisalo v vašo denarnico na računu. V zavihku “Open trades” boste videli vsa vaša trgovanja, ki so trenutno odprta. V tem zavihku sta tudi možnosti “Stop Loss” in “Take Profit”. Ko želite zapreti trgovanje za določen trgovalni par, samo pritisnete na “Close Trade” in sredstva, ki ste jih pridobili ali izgubili, se bodo pojavila v vaši denarnici.

Provizije na Gate.io

Kriptomenjalnice, kot so Gate.io, Binance in Coinbase, so zelo priljubljene, saj popolnim začetnikom kot tudi profesionalnim vlagateljem omogočajo nakup, prodajo in vlaganje svojih sredstev v kriptovalute. Vendar pa velika večina kriptomenjalnic ni brezplačna za uporabo, za kar obstajajo različne vrste provizij, na katere lahko naletite. Gate.io spada med cenejše, kar se tiče provizij pri prodaji ali nakupu USDT, ETH (Ethereum) in TRX (TRON), vendar dosti dražja med konkurenco, ko pride do prodaje ali nakupa XMR (Monero), XRP (Ripple) in BTC (Bitcoin).

Provizije pri “spot” trgovanju Gate.io uporabljajo model “maker-taker”. Uporabniki plačujejo različne provizije, odvisno od tega, ali njihovo trgovanje vpliva na likvidnost menjalnice. V primeru, da zmanjšajo likvidnost, jim zaračunajo “maker” provizijo, če pa dodajo večjo likvidnost, jim zaračunajo “taker” provizijo. V primeru, da na svojem računu držite GateToken (GT), kar je njihov uradni kriptožeton, ste upravičeni do popusta pri proviziji, vendar se ta popust razlikuje glede na količino GateTokenov, ki jih imate. Trenutno boste za provizije pri “spot” trgovanju odšteli 0,2 %, vendar se lahko ta odstotek še zniža z držanjem njihovih žetonov na vašem računu.

Provizije pri dvigu in nalaganju

Provizije za nalaganje pri Gate.io so za kriptovalute brezplačne, vendar pa so provizije za dvig pri Gate.io precej dinamične. Zaračunali vam jih bodo glede na trenutne omrežne pogoje. Znesek provizij temelji na oceni provizij za omrežne transakcije in lahko neprestano niha, tako da vam ne morejo zagotoviti točnega zneska za plačilo provizije. Zavedati pa se morate, da za vsak dvig, ki ga želite opraviti, obstaja minimalen znesek. V primeru, da je znesek dviga premajhen, ne boste mogli zahtevati dviga. Prepričajte se, da ste izbrali pravo omrežje za nakazilo. Če je naslov, na katerega dvigujete, ERC20 (Ethereum blockchain), morate pred umikom izbrati možnost ERC20. Izbrati morate omrežje, ki je združljivo z vašim naslovom za dvig. Če boste izbrali napačno omrežje, boste izgubili sredstva, ki vam jih ne bodo povrnili.

Na Gate.io so nastavljeni tudi limiti, koliko denarja si lahko posameznik naenkrat nakaže. Obstajajo 3 različne možnosti:

  • novi in neverificirani uporabniki imajo možnost dviga do 100.000 ameriških dolarjev;
  • KYC level 1 uporabniki z navadnimi računi imajo možnost dviga do dva milijona ameriških dolarjev na dan;
  • KYC level 2 uporabniki s profesionalnimi računi lahko dvignejo do pet milijonov ameriških dolarjev na dan.

V primeru, da želite postati KYC (“know your client” oziroma “know your customer”) level 1 uporabnik, morate storiti naslednje:

  • vpisati državo, katere državljan ste;
  • dvakrat zapored vpisati svoje pravo ime in priimek (kot na kateremkoli osebnem dokumentu, v poštev pridejo osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje);
  • slikati katerikoli osebni dokument z obeh strani in vpisati datume veljavnosti;
  • slikati sebe, ko držite katerikoli osebni dokument v roki, in na koncu pritisniti gumb “Confirm and Submit”.

Če želite postati KYC level 2 uporabnik, pa morate storiti naslednje:

  • izpolniti vse korake za KYC level 1 uporabnike;
  • prek vaše kamere na računalniku boste morali posneti štiri različne fotografije v pozah, ki jih od vas zahtevajo pri Gate.io, in na koncu pritisniti gumb “Confirm and Submit”.

Ti postopki so neobvezni, vendar povsem varni. Pomagajo vam lahko pri stopnji zaščite računa in pri dvigu večjih zneskov gotovine z vašega Gate.io računa.

Varnost na Gate.io

Medtem ko ogromno ljudi skrbi varnost kriptomenjalnice Gate.io zaradi vdora leta 2019, je dejansko stanje veliko bolj optimistično. Po tem hekerskem napadu je Gate.io zelo okrepil svoje varnostne ukrepe.

Kot rezultat je podjetje Cryptocurrency Exchange Ranking (CER), ki ocenjuje in razvršča kriptoplatforme glede na njihove ukrepe za kibernetsko varnost, leta 2020 uvrstilo njihove ukrepe za kibernetsko varnost na prvo mesto med vsemi kriptomenjalnicami. Čeprav je njihova uvrstitev v zadnjih dveh letih nekoliko padla, še vedno veljajo za eno izmed varnejših kriptomenjalnic.

  • Večina sredstev uporabnikov je shranjena brez povezave v “Cold Storage”, kar oteži vdiranja, vendar ne piše, kolikšen odstotek je ohranjen brez povezave. Nekaj sredstev je treba hraniti na spletu v vročih denarnicah, da lahko stranke izvedejo dvige in trgujejo.
  • Gate.io uporablja zunanje varnostno podjetje za izvajanje rednih varnostnih revizij, vključno s testiranjem svojih sistemov in protokolov za kibernetsko varnost.
  • Poleg varnostnih ukrepov na Gate.io izkoriščajo tudi varnostne ukrepe uporabnikov. To vključuje dvofaktorsko preverjanje identitete (s pomočjo SMS-a in e-pošte), ustvarjanje edinstvenega gesla za umik in drugo.

Zaključek

Na splošno je kriptomenjalnica Gate.io odlična, kar se tiče izbire alt kovancev za trgovanje. Poleg raznolike izbire kriptokovancev in žetonov nove uporabnike privablja dejstvo, da je s svojim donosnim trgovanjem na tej platformi povečala svojo vrednost za 10-krat. Zelo koristne so tudi njihove finančne storitve, kot so posojila za trgovanje, izposoja kriptovalut in periodični naložbeni načrti. Verjetno bo za ljudi, ki še spoznavajo kriptosvet, Gate.io nekoliko preveč kompleksen, vendar pa je odlična možnost za že bolj izkušene ljudi.

Ogromno ljudi še vedno skrbi varnost njihovih sredstev na Gate.io, vendar je ta strah vsako leto manjši, in sicer zaradi neprestanih nadgradenj njihovih varnostnih sistemov od leta 2019.

Ne spreglejte!

V kolikor vas zanima več o samih kriptovalutah, vas vabimo k branju drugih člankov na naši spletni strani, ki jih najdete v rubriki Kriptovalute. Prav tako pa se nam lahko pridružite na brezplačnem webinarju, kjer bomo govorili o tem, kako zaslužiti s kriptovalutami. Prijavite se lahko na tej povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/. Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Opravite še svojo lastno raziskavo.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja