Primeri slabih naložb, npr. Meme coins

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

30. avgusta, 2022

Leta 2021 je trg tako imenovanih ”Meme coins” doživel eksponentno rast, zlasti ”meme” kovanci na temo psov. Od novembra 2021 sta eni izmed najbolj priljubljenih pasem ”meme kovancev” DOGE in njegov tekmec Shiba Inu (SHIB).

Meme kovanci so v bistvu kriptovalute, ki jih navdihujejo memi. V primerjavi z glavnimi kriptovalutami, kot sta na primer Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH), so po navadi zelo volatilne. To je verjetno zato, ker so meme kovanci žetoni, ki jih močno poganja skupnost in v veliki večini primerov nimajo nobene resnejše funkcije. Na njihove cene običajno vplivajo družbeni mediji in čustva spletne skupnosti. To pogosto prinese veliko navdušenja, prav tako pa FOMO in ogromna finančna tveganja. Čeprav je res, da so nekateri ljudje skoraj čez noč obogateli prav z meme kovanci, so številni izgubili svoja sredstva prav zaradi nestanovitnosti trga.

FOMO – Fear of missing out

Kaj so meme kovanci

Meme kovanci so vse kriptovalute, ki jih navdihujejo memi ali šale na internetu in družbenih medijih. Prvi ustvarjen meme kovanec je bil Dogecoin (DOGE). Dogecoin, ki je bil predstavljen leta 2013 kot parodija, je navdihnil še danes priljubljen meme kovanec japonskega psa Shiba Inu.

Meme kovanci so po navadi zelo nestanovitni. V glavnem jih vodi skupnost preko družbenih medijev, Discord/Telegram skupin in lahko tudi čez noč pridobijo ogromno priljubljenosti zaradi podpore spletne skupnosti in FOMO (Fear of missing out) občutka. Kljub temu pa lahko njihova cena tudi nepričakovano pade, ko trgovci kriptovalut svojo pozornost in sredstva usmerijo na kakšen drug kriptoprojekt.

Še ena značilnost meme kovancev je, da imajo pogosto ogromno ali celo neomejeno ponudbo svojih kovancev. Na primer Shiba Inu (SHIB) ima skupno zalogo kar 1 kvadrilijona žetonov, medtem ko Dogecoin nima največje zaloge, v obtoku pa je že več kot 100 milijard žetonov. Ker meme žetoni na splošno nimajo mehanizma za sežiganje kovancev, ogromna ponudba pojasnjuje njihove izjemno nizke cene, saj lahko s samo 1 evrom kupite ogromne količine meme kovancev.

Zakaj so meme kovanci tako priljubljeni

Čeprav je težko opredeliti posebne razloge, nekateri pravijo, da je med pandemijo COVID-19 kriptotrg rasel, saj so se mali vlagatelji želeli zavarovati pred inflacijo. Sredi navdušenja so se razmahnili tudi meme kovanci, ki so rasli tako v tržni kapitalizaciji kot v raznolikosti.

Vse se je začelo po sagi meme stock GameStop (GME) in AMC Entertainment (AMC) konec leta 2020, kjer je skupnost Reddit dvignila cene teh delnic do kar 100-krat v nekaj mesecih. Januarja 2021 se je skupina Reddit šalila o povečanju cene DOGE, da bi ustvarila kriptoekvivalent GME. Trend se je prijel in skupaj z vplivom tvitov izvršnega direktorja Tesle, Elona Muska, se je cena DOGE močno dvignila. Dogecoin je dosegel novo najvišjo vrednost vseh časov v višini 0,73 ameriškega dolarja, s povečanjem za več kot 2000 % v petih dneh, zaradi česar je ogromno ljudi, ki je investiralo svoja sredstva v ta projekt, čez noč obogatelo.

Vendar pa se je maja 2021 Elon Musk na televiziji javno šalil o DOGE in številni pravijo, da je bil to vzrok za naslednji padec cen. Več trgovcev se je nato obrnilo na druge meme kovance na trgu, kot je “ubijalec dogecoina” SHIB. Istočasno so mali vlagatelji, zaradi FOMO, vlagali v meme kovance v upanju, da bodo čez noč postali milijonarji, kar je sprožilo še en dvig meme kovancev.

Drugi razlog, zakaj se malim vlagateljem zdijo meme kovanci privlačni, je ta, da običajno stanejo le nekaj centov ali celo delček centa. Tehnično nizka cena ne pomeni veliko, ker imajo ti kovanci ogromne zaloge. Kljub temu je imeti milijone določenih meme kovancev drugačen občutek kot imeti delček ETH ali BTC. Trgovci lahko dobijo na tisoče ali celo milijone žetonov DOGE, SHIB ali Akita Inu (AKITA) z le nekaj evri.

Poleg potencialnih dobičkov meme kovance poganjajo tudi čustva njihove skupnosti. Kot je že napisano, se meme kovanci zgledujejo po priljubljenih internetnih memejih, ki naj bi bili zabavni in včasih veljajo za notranjo šalo skupnosti. Nakup meme kovancev na neki način izkazuje podporo njihovi skupnosti. Po borzni sagi GME so trgovci z meme kovanci, ki jih je navdihnila skupina Reddit SatoshiStreetBets, začeli bitko, da bi stavili proti glavnim kriptovalutam. Kriptotrg je bil leta 2021 zato preplavljen z meme kovanci, ki jih vodi skupnost.

Potencialna tveganja vlaganja v meme kovance

Meme kovanci so leta 2021 morda doživeli eksponentno rast, vendar tako kot vse kriptovalute tudi trgovanje in vlaganje v meme kovance prinaša visoko finančno tveganje.

Prvič, tokenomija meme kovancev je lahko izjemno zaskrbljujoča. Kot primer vzemite Bitcoin. Ima svoj blockhain, dobro napisano belo knjigo (Whitepaper), vzpostavljen ekosistem in deflacijsko naravo. V zadnjih letih opažamo tudi več institucionalnega sprejemanja bitcoina. V primerjavi z BTC je večina meme kovancev inflacijskih, brez največje ponudbe. Njihov ekosistem, primeri uporabe in osnove so pogosto opredeljeni s kolektivnimi šalami skupnosti. Le nekaj meme kovancev je bilo zgrajenih na tehnologiji večjih kriptovalut. Na primer, tehnologija DOGE je izpeljana iz Litecoin (LTC), SHIB pa je bil zgrajen na Ethereumovem (ETH) blockchainu.

Drugo potencialno tveganje je, da so meme kovanci močno usmerjeni v skupnost in so bolj špekulativni kot kriptovalute z večjo tržno kapitalizacijo. Ta nestanovitnost nenehno vodi do nepričakovanih ”Pump and dump”. Življenjski cikel meme kovancev je na splošno kratkotrajen. Njihove cene lahko tisočkrat skokovito narastejo od ljudi, ki imajo ogromno denarja, FOMO ali pa se nepričakovano zrušijo, ko se skupnost odloči preiti na naslednji meme kovanec.

Ker trg meme kovancev še naprej raste, se morate zavedati, da morda obstajajo projekti, ki izkoriščajo ”hype” za prevare trgovcev. Na primer, Squid Game (SQUID), meme kovanec, ki ga je navdihnila priljubljena istoimenska serija na Netflixu, je v enem tednu narasel za več kot 86.000 odstotkov. Vendar je razvojna ekipa tega kriptokovanca izvedla ”Rug pull” in tako povzročila padec cene za 99 %. Še huje je, da imetnikom ni bilo dovoljeno prodati svojih žetonov SQUID. Zato morate biti vedno previdni in narediti svojo lastno raziskavo, preden trgujete ali vlagate v meme kovance.

Rug pull – ko razvojna ekipa določenega kriptoprojekta nenadoma opusti ta projekt, ga proda ali odstrani vso njegovo likvidnost.

Pregled priljubljenih meme kovancev

Vodilni trg meme kovancev z najvišjo tržno kapitalizacijo sta Dogecoin (DOGE) in Shiba Inu (SHIB). Po uspehu DOGE in SHIB je v drugi polovici leta 2021 na trg vstopilo veliko število meme kovancev na temo psov, ki so pridobili oprijem.

  • Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (DOGE) je odprtokodna kriptovaluta, ki izhaja iz razcepa kodne baze Litecoin. Kot že ime pove, v veliki meri temelji na memu Doge, ki je leta 2013 prevzel internet. Izvirna slika prikazuje psa pasme Shiba Inu. Billy Markus, programer iz Oregona, je sprva prišel na idejo o nekakšni “šali” o kriptovaluti. Utemeljil je, da bi bolj lahkoten kovanec imel boljše možnosti, da pritegne pozornost glavnega toka, kot Bitcoin. Po nekaj spodbude je Palmer nadaljeval z ustvarjanjem dogecoin.com. Ko je Markus slučajno naletel na spletno mesto, kmalu po njegovem lansiranju, se je obrnil na Palmerja, da bi ga uresničil in začel delati na tem, kar je zdaj znano kot Dogecoin. Po lansiranju se je kriptovaluta hitro razširila po družbenih medijih. V nekaj mesecih je dosegel večmilijonsko tržno kapitalizacijo.

  • Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu (SHIB) je največji tekmec z dogecoinom v svetu memu kovancev in se pogosto imenuje “ubijalec dogecoinov”. SHIB je poimenovan tudi po japonski pasmi psov. Ustvaril ga je anonimni razvijalec z imenom Ryoshi, avgusta 2020. Glavna razlika med DOGE in SHIB je, da ima slednji omejeno zalogo 1 kvadrilijona žetonov, od katerih jih je bilo 50 % sežganih in darovanih v dobrodelne namene. Ekosistem SHIB vključuje tudi decentralizirano kriptomenjalnico, umetniški inkubator NFT-jev, NFT-je in igro z NFT-ji.

  • Dogelon Mars (ELON)

Dogelon Mars (ELON) po priljubljenosti tesno sledi pasjemu dvojcu. Kot že ime pove, je ELON poimenovan po izvršnem direktorju Tesle, Elonu Musku in njegovi strasti do njegovega podjetja SpaceX. ELON je po principu zelo podoben Dogecoinu in ima v obtoku 557 milijard žetonov. Novembra 2021 je ELON od lansiranja aprila 2021 zrasel za več kot 3780 %.

  • Akita Inu (AKITA)

Obstaja veliko drugih meme kovancev, ki uporabljajo japonske pasme psov kot svoje maskote, kot so Akita Inu (AKITA), Kishu Inu (KISHU) in Floki Inu (FLOKI). AKITA je bila močno navdihnjena prav zaradi Dogecoina. Na Uniswap je bil predstavljen kot žeton ERC-20 februarja 2021. Njegova tokenomija je zelo podobna SHIB. Tako kot SHIB-ov razvijalec Ryoshi je tudi ekipa AKITA zaklenila 50 % svoje celotne ponudbe na Uniswap, medtem ko je preostalih 50 % poslala soustanovitelju Ethereuma, Vitaliku Buterinu. Vendar ima AKITA skupno zalogo le 100 milijard žetonov, kar je 10 odstotkov celotne zaloge SHIB. AKITA je maja 2021 postala priljubljena skupaj s svojimi meme kolegi oziroma pasjimi kovanci in nekateri člani skupnosti jo vidijo kot še enega ”ubijalca dogecoina”.

  • Samoyedcoin (SAMO)

Samoyedcoin (SAMO) je projekt, ki je bil ustvarjen na podlagi pasme samojeda in je zgrajen na Solaninem (SOL) blockchainu. Ob lansiranju je bilo 13 odstotkov celotne zaloge predane članom njihove skupnosti. Glede na njihovo spletno stran načrt Samoyedcoina vključuje ogromno dogodkov, razne ”Airdrope”, decentralizirano kriptomenjalnico (DEX) in možnost ustvarjanja NFT-jev. Samoyedcoin je nedavno postal priljubljen zaradi nenadnega dviga cene. Samoyedcoin je v enem mesecu zrasel za več kot 4300 odstotkov. Oktobra 2021 je cena zrasla z 0,005 dolarja na več kot 0,22 dolarja v približno 30 dneh.

Air drop – nenaročena razdelitev kriptokovancev ali žetonov, ki je običajno brezplačna, na številne naslove denarnic.

  • Kishu Inu (KISHU)

Kishu Inu (KISHU), še en meme kovanec s pasjo tematiko, ki je eksponentno narasel, odkar je bil predstavljen aprila 2021. KISHU vključuje nagrade za sodelovanje za aktivne uporabnike, nezamenljive žetone (NFT) in decentralizirano kriptomenjalnico (DEX), imenovan Kishu Swap. Priljubljenost postaja vse večja in v enem mesecu po lansiranju je zabeležila več kot 100.000 imetnikov in 2 milijardi dolarjev tržne kapitalizacije.

  • SafeMoon (SAFEMOON)

SafeMoon je še eden izmed obilice meme kovancev, ki je izkoristil ”hype” okoli meme kovancev. Gre za BEP-20 žeton, ki je bil predstavljen na Binance Smart Chain (BSC) marca 2021. SafeMoon nagrajuje določene imetnike tako, da kaznuje tiste, ki prodajo njihov žeton s kar 10-odstotno provizijo, od katere bo polovica plačane provizije ob prodaji razdeljena med obstoječe uporabnike, ki imajo SafeMoon v svoji kriptodenarnici, drugo polovico žetonov pa bodo ”sežgali”. SafeMoon je ogromno pozornosti dobil ob skokoviti rasti, zaradi česar se je ogromno ljudi, ki pred tem še ni imelo opravka s kriptovalutami, odločilo, da bodo investirali v njihov projekt. Novembra 2021 je imel SafeMoon 9418,54-odstotno donosnost naložbe po podatkih na CoinMarketCapu.

Ali bi morali vlagati v meme kovance

Ogromno ljudi je čez noč obogatelo prav zaradi meme kovancev. Po drugi strani pa je tudi ogromno ljudi ob investiciji v takšne projekte izgubilo svoje življenjske prihranke, hiše, stanovanja … Zelo slaba lastnost meme kovancev je to, da imajo pogosto ogromne zaloge kovancev ali pa celo neomejeno ponudbo. Za razliko od Bitcoina (BTC), ki je omejen na 21 milijonov kovancev. Moramo pa se zavedati tudi, da meme kovanci običajno nimajo mehanizmov, kot je ”sežig”, ki odstrani kovance iz obtoka. Najpomembnejša stvar, ki se jo morate zavedati pred investicijami v meme kovance, je, da opravite svojo lastno raziskavo ter investirate le sredstva, ki jih v primeru izgube ne boste pogrešali.

Zaključne misli

Z novimi meme kovanci, ki skoraj vsak dan vstopajo na trg, trgovci kriptovalut upajo, da bodo pridobili ogromne vsote denarja na ta račun, kot se je to zgodilo ljudem v preteklosti, zato je izjemno pomembno, da opravite svojo lastno raziskavo, pred kakršnimi koli investicijami v meme kovance. Upoštevajte, da so meme kovanci zelo nestanovitni v primerjavi z drugimi digitalnimi valutami. Trgovanje ali vlaganje v kriptovalute vključuje visoko tveganje. Meme kovanci so v veliki meri usmerjeni v skupnost in se lahko nepričakovano zrušijo, zato nikoli ne vlagajte sredstev, če si jih ne morete privoščiti izgubiti.

Ne spreglejte!

Če vas zanima več o samih kriptovalutah, vas vabimo k branju drugih člankov na naši spletni strani, ki jih najdete v rubriki Kriptovalute. Prav tako pa se nam lahko pridružite na brezplačnem webinarju, na katerem bomo govorili o tem, kako zaslužiti s kriptovalutami. Prijavite se lahko na tej povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/.

Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Opravite še svojo lastno raziskavo.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja