Kako zaslužiti s kriptovalutami s pomočjo vzvodov

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

21. septembra, 2023

V zadnjih letih je trgovanje kriptovalut z vzvodi pridobilo ogromno pozornosti kot strategija naložb, ki ponuja potencial za ogromen dobiček. V tem članku boste lahko izvedeli vse o osnovah trgovanja kriptovalut s pomočjo vzvodov, kako delujejo in kakšne so njihove prednosti ter slabosti.

Če pa se želite naučiti, kako zaslužiti s trgovanjem kriptovalut s pomočjo vzvodov, se prijavite na brezplačni webinar na https://zannekrep.si/brezplacen/kriptowebinar

Na področju kriptovalut, kjer je glavni dejavnik trga volatilnost, je vzvod lahko izjemno močno in koristno orodje za ljudi, ki želijo izkoristiti nihanje cen kriptovalut. Z izposojo sredstev za povečanje svojih trgovalnih pozicij lahko posamezniki svoje potencialne dobičke povečajo v relativno kratkem času. Vendar pa je pomembno priznati, da ta pristop prinaša tudi določeno raven tveganja, saj se ob potencialnih večjih dobičkih, poveča tudi potencial izgube.

Kriptovalute oziroma ”kripto” so digitalne valute, ki se uporabljajo kot alternativno plačilno sredstvo ali pa jo ljudje izkoristijo kot naložbo za prihodnost. Kriptovalute so dobile ime po kriptografskih tehnikah, ki ljudem omogočajo varen nakup, prodajo ali trgovanje z njimi brez potrebe po nadzornem organu, kot je na primer vlada ali razno razne finančne institucije. Bitcoin je bil razvit kot oblika plačila, ki je ne nadzira ali distribuira centralna banka.

Kaj je ”Leverage” oziroma finančni vzvod

Trgovanje s kriptovalutami s finančnim vzvodom oziroma leverageom pomeni uporabo izposojenega kapitala za povečanje vaše nakupne ali prodajne moči. To trgovcem kriptovalut omogoča odpiranje večjih trgovalnih pozicij, glede na kapital, ki ga imajo v svojih digitalnih denarnicah oziroma kriptomenjalnicah. Odvisno od borze, ki jo uporabljate, lahko izkoristite finančni vzvod do več kot 100-kratnega stanja na svojem računu.

Poleg tega uporaba finančnih vzvodov trgovcem omogoča nakup ali prodajo sredstev, tudi, če tega finančnega vzvoda nimajo. Odprejo lahko dolgo ali kratko pozicijo za kriptovaluto na podlagi položenega zavarovanja.

Trgovci kriptovalut po vsem svetu pogosto uporabljajo leverage za pridobivanje večjih dobičkov. Vendar pa je treba upoštevati, da večji finančni vzvod pomeni tudi večjo možnost likvidacije.

Likvidacija je proces, do katerega lahko pride, ko vlagatelj prevzame položaj finančnega vzvoda. Postopek likvidacije pomeni, da so trgovci prisiljeni zapreti svoje pozicije. Trgovec lahko utrpi delno ali celo popolno izgubo svoje začetne marže. Z drugimi besedami, ne morejo izpolniti zahtev glede kritja za položaj finančnega vzvoda. Preprosto nimajo dovolj sredstev in ne morejo ohraniti svoje pozicije odprte.

Kako uporabljati finančni vzvod oziroma leverage

Preden boste želeli začeti z uporabo finančnega vzvoda, boste morali naložiti dovolj sredstev na svoj trgovalni račun. Ta začetni kapital, ki je položen na trgovalni račun, je znan kot zavarovanje. Odvisno od finančnega vzvoda, skupne vrednosti pozicije, ki jo boste želeli odpreti ter vrste kriptovalute, se zahtevano zavarovanje (znano tudi kot marža) lahko razlikuje.

Količina finančnega vzvoda, ki jo boste lahko uporabili, je v večini izražena kot razmerje. Položaj s finančnim vzvodom 1 : 10 pomeni, da boste 10x pomnožili svojo velikost pozicije. Za lažje razumevanje si oglejmo primer:

Če želite vložiti 1000 ameriških dolarjev v BitCoin z 10-kratnim finančnim vzvodom, bi bila zahtevana marža 1 : 10. To pomeni, da boste preprosto z nakazilom 100 ameriških dolarjev lahko odprli pozicijo v vrednosti 1000 dolarjev. V primeru, da želite uporabiti 20-kratni finančni vzvod, bi bila zahtevana marža še nižja, izračunana kot 1 : 20 od 1000 dolarjev, kar na koncu znese 50 dolarjev. Vendar pa je pomembno upoštevati, da višji finančni vzvod spremlja večje tveganje likvidacije. Takrat borza, ki jo uporabljate, prevzame zavarovanje na vašem trgovalnem računu.

V tem primeru boste morali plačati obresti na izposojena sredstva in izgube, nastale na položaju finančnega vzvoda. Ravno zaradi tega morate biti previdni pri tem, koliko finančnega vzvoda želite uporabljati, saj lahko povzroči izjemno visoke obresti.

Ko boste položili začetno maržo, boste morali vzdrževati ”prag marže” oziroma ”margin threshold”. V primeru, da se trg drastično premakne v nasprotno smer od vašega položaja, lahko marža pade pod prag marže, zaradi česar boste tvegali likvidacijo. V takšnem scenariju boste morali na svoj trgovalni račun položiti še več sredstev, da boste ohranili svojo pozicijo odprto in se v najboljšem primeru izognili likvidaciji.

Prednosti uporabe finančnega vzvoda

Z uporabo finančnega vzvoda lahko povečate svojo izpostavljenost kriptovalutam. V primeru, da menite in verjamete, da bo določena kriptovaluta šla v določeno smer, lahko na njej odprete dolgo ali kratko pozicijo, ne da bi morali vložiti velike vsote kapitala. V primeru, da bi se trg premaknil v predvideni smeri, bi lahko s trgovanjem v tej poziciji ogromno zaslužili.

Finančni vzvod trgovcem omogoča, da svoj omejeni kapital dodelijo drugim vidikom kripto trga, kot sta na primer staking in zagotavljanje likvidnosti, da zaslužijo donose na svoj trenutni kapital.

Konkretna primera trgovanja s finančnim vzvodom:

Primer 1:

1 : 5 vzvod pomeni 100 dolarjev x 5 = 500 dolarjev. Tako lahko s samo 100 dolarji kupite pozicijo v vrednosti 500 dolarjev.

1 : 10 finančni vzvod pomeni 100 dolarjev x 10 = 1000 dolarjev. Tukaj pa lahko s le 100 dolarji kupite pozicijo v vrednosti 1000 dolarjev.

Morda ste že pomislili, da lahko uporabite višji finančni vzvod za nakup enakega števila delnic z manj kapitala, saj bi v tem primeru potrebovali samo 50 dolarjev za nakup delnic v vrednosti 500 dolarjev z 10-kratnim finančnim vzvodom. Vendar ne pozabite, da je lahko tudi obratno.

Primer 2:

1 : 10 finančni vzvod pomeni 100 dolarjev x 10 = 1000 dolarjev. Tukaj pa lahko s le 100 dolarji kupite pozicijo v vrednosti 1000 dolarjev.

1 : 20 finančni vzvod v tem primeru pomeni 50 dolarjev x 20 = 1000 dolarjev. Torej boste z manjšim vložkom ter večjim finančnim vzvodom, lahko kupili pozicijo, ki je vredna 1000 dolarjev.

Provizije za trgovanje in plačane oziroma prejete obresti se določijo glede na nominalni znesek pri trgovanju s pogodbami o izvedenih finančnih instrumentih. Ker tako ali tako trgujemo za 1000 dolarjev vredno pozicijo, plačujemo enako provizijo in obresti. Zakaj ne bi uporabili višjega finančnega vzvoda in plačali manj kritja? V primeru, da se bo cena dvignila, kot ste pričakovali, boste lepo zaslužili. Vendar v primeru, da bo cena padla, se morate zavedati tveganja, saj večji finančni vzvod pride s pospešeno likvidacijo.

Če se finančni vzvod ne uporablja pri trgovanju, tudi, ko cena v vaši poziciji pade s 100 dolarjev na 1 dolar, lahko še vedno dobite svoj dolar nazaj tako, da prodate svojo pozicijo.

Pri trgovanju s finančnim vzvodom, ko vaša pozicijska marža pade na prag vzdrževalne marže, boste na vaši menjalnici prejeli poziv k kritju ali pa boste likvidirani. Da bi se izognili likvidaciji, lahko uporabite nižji finančni vzvod.

Staking pomeni, da zaklenete svoja kriptosredstva za določeno časovno obdobje, da pomagate pri delovanju blockchaina. v zameno za vlaganje vaše kripto alute, boste zaslužili določen odstotek vaših kriptosredstev.

Dolga pozicija je, ko vlagatelj kupi sredstvo s predpostavko, da bo cena sredstva v prihodnosti narasla. Posledično se nakupi sredstev izvajajo z namenom dobička, ne da bi jih nameravali prodati v bližnji prihodnosti. Ta vrsta položaja zahteva le, da imate dovolj denarja za nakupe, posredniške provizije in druge provizije.

Nasprotno, kratke pozicije so takrat, ko vlagatelj ali trgovec verjame, da bo cena sredstva v prihodnosti padla, in želi zaslužiti s padcem cene. Uporabili bodo posebno tehniko, da bi iz te situacije poskušali izkoristiti. Ena najpogostejših tehnik kratke pozicije je prodaja na kratko. V primerjavi z dolgo pozicijo je kratka pozicija nekoliko bolj zapletena za začetnike.

V bistvu je prodaja na kratko strategija, pri kateri prodajate kriptovalute, ki jih nimate v lasti, in jih nameravate pozneje odkupiti po veliko nižjih cenah. V splošni praksi si morate izposoditi delnice, za katero menite, da bo padla, od investicijske banke ali druge finančne institucije.

Načini za obvladovanje tveganja pri uporabi finančnega vzvoda

Zdaj, ko veste, kako deluje finančni vzvod, je treba obvladovati tveganje pri njegovi uporabi. V nadaljevanju so nanizani načini, kako lahko to storite:

Določite svoje tveganje

Preden se boste odločili za višino finančnega vzvoda, ki ga nameravate uporabiti, morate najprej določiti odstotek svojega kapitala, ki ga nameravate tvegati. Pogost nasvet številnih strokovnjakov je, da nikoli ne tvegate več kot 5 odstotkov vašega celotnega trgovskega kapitala na posamezni poziciji, ne glede na to, kako obetaven se zdi teoretičen dobiček. To je izjemno koristno, ker za nobeno pozicijo ni 100-odstotno zagotovljeno, da bo končala po vaših pričakovanjih in če bo trgovanje nenehno v nasprotju z vašimi željami in napovedmi, bo s prekomernim finančnim vzvodom stanje vaše denarnice izpostavljeno visokemu tveganju.

Uporabite ”Stop Loss” in ”Take Profit”

Naročila za ustavitev izgube in prevzem dobička so vrste tržnih naročil, ki trgovcem pomagajo nadzorovati znesek, ki ga zaslužijo oziroma izgubijo na kateri koli dani trgovalni poziciji, ki je odprta. Zaustavitev izgube pomaga omejiti vaše izgube, ko cena doseže določeno točko, ki ste jo določili vnaprej, medtem ko prevzem dobička zagotovi vaš dobiček, ko cena doseže določeno točko.

Stop loss in take profit naročila vam bodo pomagala ohraniti nadzor, ne glede na to, kako slabe so tržne razmere ali kako visok finančni vzvod uporabljate. V primeru, da ne želite uporabljati ”Stop loss-a”, lahko zaradi ene same slabe pozicije izgubite ogromno denarja.

Vodite ločen račun

Kripto trg je nepredvidljiv; tudi z najboljšo analizo je lahko tržna cena še vedno v nasprotju z vašimi napovedmi. Tako ne morete biti vedno natančni, zato je nevarno izkoristiti celoten znesek, ki ga imate na računu. To lahko vpliva na vaša čustva, saj ne želite izgubiti celotnega portfelja. Zaradi tega je bolje imeti ločen račun za trgovanje s finančnim vzvodom, tako da mu dodelite določen znesek svojega kapitala.

Poskusite izkoristiti simulirani račun

Ne morete nadzorovati količine finančnega vzvoda, ki ga uporabljate, če ne razumete, kako deluje. Eden izmed najboljših načinov za razumevanje njegovega delovanja je, da jo preizkusite na simuliranem računu, saj ne vključuje nobenih tveganj in vašega kapitala.

S trgovanjem z ”demo” kapitalom, se boste lahko naučili, kako sploh deluje finančni vzvod, s tem pa boste lahko vedeli, kakšno količino finančnega vzvoda uporabljate. Račun za trgovanje z ”demo” sredstvi je odlična opcija za vse začetnike.

Vzvod, ki ga uporabljate, bo vplival na vaš dobiček in izgubo na enak način, kot bi vplival na računu v živo. Tako vam lahko pomaga ugotoviti, s kolikšnim finančnim vzvodom ste zadovoljni ali če vas uporaba nobenega finančnega vzvoda sploh ne zanima.

Zaključek

Finančni vzvodi so tako rečeno dvorezen meč: medtem ko se vaša naložba poveča, se poveča tudi vaše tveganje. Uporaba finančnega vzvoda je lahko izjemno koristna za vaša sredstva, v primeru, da se trg giblje po vaših željah, vendar velja tudi obratno.

Poleg tega finančni vzvod poveča nestanovitnost trga kriptovalut. To je zato, ker v primeru, da veliko ljudem likvidira njihove pozicije v istem trenutku, se veliko sredstev ”izbriše” iz trga, kar lahko povzroči velike skoke cen na trgu.

Vedno izvajajte obvladovanje tveganja in dodajte stop-loss in take-profit, kjer je primerno, da zaščitite svoj račun pred likvidacijo.

Če si želite tudi vi zaslužiti s trgovanjem kriptovalut s pomočjo finančnih vzvodov, se nam pridružite na brezplačnem webinarju. Prijave se na: https://zannekrep.si/brezplacen/kriptowebinar

Kaj boste izvedeli na brezplačnem webinarju v torek?

  • Skrivnost kripto trgovanja, kot jih pozna peščica ljudi v Sloveniji!
  • Kako hitreje zaslužiti s kriptovalutami tudi z majhnim denarjem? (rabite le 100 €)
  • Prvi koraki za začetek služenja s kriptovalutami (tudi za popolne začetnike).
  • Kako zaslužiti s kriptovalutami tudi, če kriptovalut sploh ne kupite
  • Točna strategija, ki Reniju Markoviču iz Kopra omogoča ustvarjanje večjih kripto donosov.
  • Kako ustvarjati dobre dnevne in tedenske profite na trgu kriptovalut (vsaj 100 evrov profita na dan!)

… In še veliko več …Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Opravite še svojo lastno raziskavo.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja