Kaj se lahko naučimo od pokra za posel?

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

6. marca, 2017

Poker je igra znanja, ki nas lahko nauči veliko o poslu.

Daniel Negreanu , najuspešnejši igralec pokra vseh časov je bankrotiral pri osemnajstih letih in kljub vsemu nadaljeval svojo pot. Tudi v poslu je že marsikateri uspešni podjetnik bankrotiral in potem uspel. Zapomnite si, važno je, da vam uspe samo enkrat in se skušajte iz vsakega neuspeha nekaj naučiti.  Vsekakor pa je v vsakem poslu pomembno imeti mentorja, tudi Negreanu ga je imel. Mentor je oseba, ki vas vodi, motivira ter spodbuja k novim izkušnjam in znanjem.

Igralcev pokra na svetu je veliko, le malokdo pa je dejansko uspešen – tako je tudi pri vsakem poslu. Za uspeh v pokru je pomembno učenje in igranje, tako je tudi v podjetništvu.  Največ boste izvedeli, če se boste vedno učili in prilagajali spremembam ter seveda dejansko kaj poskusili – izvedba je bolj pomembna, kot pa sama ideja. Velik del pri igranju pokra temelji na razmišljanju in pričakovani vrednosti, tako bi moralo biti tudi v poslu. Znati morate oceniti koliko vas stane vaš čas (v primeru storitve) ali izdelek, ki ga prodajate, da ga naredite, ter za kakšno ceno in v kakšni količini jih morate prodati, da se vam bo to splačalo. Pri pokru je zelo pomembna čustvena stabilnost, kakor je tudi v poslu pomembno, da znate pravilno čustveno odreagirati, sploh  ko nastopijo krizne situacije. Zapomnite si, da vas bo pretirano čustvovanje v poslu oviralo in, da številke nikoli ne lažejo. Če vam ne gre dobro, prenehajte in poskusite nekaj drugega. Nikoli ni bilo lažje začeti znova, saj vam je veliko znanja na dosegu roke in tudi poslujete lahko praktično s komerkoli na svetu.

Daniel, ki velja za najuspešnejšega, ne služi več veliko od same igre pokra, ampak od sponzorstev, ki jih dobi. Tudi v poslu se ne  smete osredotočiti  le na en vir prihodka, imejte jih več. Pri pokru so pomembne karte in pozicija – če ste zadnji na vrsti lažje ukrepate, saj vidite kaj naredijo nasprotniki. V poslu pozicija predstavlja lokacijo (npr.restavracija), ki je eden izmed najpomembnejših faktorjev, karte pa pomenijo s kakšnim produktom nastopate na trgu. Pri pokru vam je na voljo 169 kombinacij, številne kombinacije pa so možne tudi v poslu: od tega ali prodajate fizičnim osebam, podjetjem, državi in do tega kje boste prodajali itd. 

Kvalitete najboljših poker igralcev v primerjavi s poslom:
Agresivnost: Ko imate priložnost za pravi produkt, skušajte od le tega čimveč iztržiti.
Potrpežljivost: Čakajte na situacije, ki so profitne, torej na prave projekte v poslu.
Obveščenost: O nasprotnikih, vi pa bodite obveščeni o konkurenci in vaših kupcih.
Stalno izobraževanje: Pomembno v vsakem poslu.

Pri pokru so pomembne tudi možnosti in verjetnosti (odds and outs): V poslu morate znati izračunati koliko si lahko privoščite, da pridobite stranko in koliko ji računati, da se vam splača. V spletnem pokru so zelo pomembni odmori, saj sedenje ubija. Pri vsakem poslu si moramo privoščiti odmor in zbristriti glavo.

V pokru poznamo več različnih tipov igralcev  npr. agresivni igralec, začetnik itd. Tudi v podjetništvu vsak ni za vse, npr. nekdo je lahko dober podjetnik, ampak je slab manager. Tudi vaši kupci so različni, zato prilagodite vašo ponudbo različnim tipom kupcem. Pri pokru je zelo pomembno, da imate na voljo dovolj denarnih sredstev oziroma bankroll (različno je, če igrate denarne igre ali turnirje), tako tudi veliko podjetnikov propade, ker jim preprosto zmanjka denarja.  Pri spletnem pokru imamo več programov za igranje npr. Hold`em manager in Poker Tracker, v podjetništvu pa imamo več programov, ki vam bodo pomagali, naprimer Hootsuite pri socialnih medijih ali pa Active campaing pri email marketingu.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja