NFT- ji (nakup, možnosti zaslužkov)

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

10. februarja, 2022

NFT je, kratica, ki jo zadnje čase pogosto slišimo. Veliko ljudi jih kupuje, vendar sploh ne vedo, kaj pomeni. NFT v prevodu pomeni: nezamenljivi žetoni. 

Kot nam že samo ime pove, je glavna značilnost nezamenljivih žetonov (NFT) ta, da niso zamenljivi. Zamenljivost se nanaša na lastnost sredstva, ki je zamenljiva s katerimkoli drugim posameznim sredstvom iste vrste.

NFT

Dobri primeri za to so valute, plemenite kovine in delnice: vsak bankovec za 1 dolar je popolnoma enak drugemu bankovcu za 1 dolar, enako velja za katerokoli unčo zlata ali delnico določenega podjetja. Nezamenljiva sredstva pa na ta način niso zamenljiva. Najboljši primer iz vsakdanjega življenja so slike in druga umetniška dela, saj je vsako od njih unikatno (ene Picassove slike ni mogoče zamenjati za drugo, različne slike se verjetno zelo razlikujejo po vrednosti).

NFT je bolj slika kot valuta, njegova edinstvenost pa je primerna za številne različne (ali eno ali drugo) primere uporabe. NFT-ji lahko predstavljajo vse od umetnosti pa do certifikatov in dokazil o lastništvu ter še marsičesa, saj je njihovo pristnost izjemno enostavno preveriti in jih prenesti od enega uporabnika do drugega. Da lahko shranimo NFT-je v verigo blokov, le-ti potrebujejo drugačen standard, da so lahko shranjeni na določenem bloku v verigi, pozneje jih lahko pridobimo ali spremenimo, če se njihovo stanje kdaj spremeni. Na primer: v omrežju Ethereum uporabljajo druge standarde kovancev in ne ERC-20, ki je najbolj priljubljen standard za zamenljive žetone. To pa zato, ker je treba NFT-je zaradi njihovih različnih atributov v blockchain namestiti drugače kot običajne žetone/kriptovalute.

Najbolj priljubljen standard kovancev za NFT na Ethereumu je ERC-721, ki je bil ustvarjen v začetku leta 2018, vendar pa se je s porastom igrifikacije in širšimi primeri uporabe zamenljivih ter nezamenljivih žetonov – skupaj s potrebo po obeh vrstah žetonov – za uporabo v istih aplikacijah izkazalo, da ima ta standard pomembne pomanjkljivosti. Najpomembneje je, da podpira samo NFT, ki je običajno zelo neučinkovit v smislu stroškov plina za kovanje novih žetonov. Ti dve težavi je obravnaval ERC-1155. Gre za standard žetonov, ki ga je razvil Enjin in omogoča neomejeno število zamenljivih in nezamenljivih žetonov, ki jih je mogoče kovati ter upravljati v eni pametni pogodbi.

PRIMERI UPORABE

Brez dvoma je eden največjih izzivov kriptovalut decentralizacija (decentralizacija pomeni, da noben subjekt ne more pridobiti nadzora nad omrežjem). Glede na to, da kriptovaluta trdi, da potrebujemo novo obliko sistema dogovorov med strankami za izvajanje transakcij in preverjanje pogodbenih dogovorov, je logično, da bi prodrla v vse sektorje, kjer je to mogoče.

Umetniki, fotografi in glasbeniki imajo potencialno korist od NFT-jev, in sicer zato ker sta glasbena ter umetniška industrija zelo centralizirani, ustvarjalci pa so za svoje delo malo plačani. Tisti, ki so dejansko plačani, so založbe in umetniške galerije, ki imajo monopol nad temi industrijami. Z NFT lahko zdaj umetniki in podobni preprosto kovajo izvirnik v digitaliziranem prostoru. V primerjavi s trenutnim sistemom (podpisani dokumenti itd.) to kupcu zagotavlja pristnost na veliko lažji način, hkrati pa kovancu omogoča, da izda stvar v povezavi z NFT, kot je npr pametna pogodba o licenčninah. Zdaj vsakič, ko se NFT zamenja, umetnik prejme majhno vsoto za delo, ki ga je ustvaril. Umetnik lahko sedaj NTF da neposredno na tržnico, namesto da bi ga dal v umetniško galerijo.

NFT-ji pomagajo tudi pri reševanju najrazličnejših težav s pametnimi pogodbami in drugimi vprašanji v zvezi z DeFi. Ena od takšnih možnosti je pridobitev listine za hišo in njeno spreminjanje v NFT. Nenadoma se hipoteke na hiše lahko izdajo prek omrežij kriptovalut in izplačajo prek pametnih pogodb, ne da bi potrebovali posrednike kot so banke.

Z lahkoto si je mogoče zamisliti še veliko več primerov uporabe, kot je politik, ki kodira NFT sprememb, ki jih bodo naredili, ko bodo izvoljeni. Po izvolitvi bi lahko ta NFT dali v najem v drug NFT, ki ima zakonik države. To bi zagotovilo, da bodo politiki dejansko stali ob svojih platformah in obljubljanju, da bodo storili, kar so obljubili.

ZAKAJ VLAGATI VANJE?

NFT-ji so “nezamenljivi”, ker jih ni mogoče nadomestiti z drugim enakim predmetom. Ali so enkratni ali pa jih je izjemno malo, kot so na primer baseball karte znanih igralcev. NFT-ji so povezani s kriptovalutami, ker so žetoni na blockchainu. 

Tisti, ki so kupili NFT, so to verjetno storili zato, ker pričakujejo, da bodo žetoni povečali vrednost ali ker so jim omogočili podporo svojemu najljubšemu izvajalcu. Nekateri pa mislijo, da je ta trend ušel izpod nadzora.

Nekateri najbolj nezaslišani nakupi NFT-jev vključujejo plačilo 390.000 $ za 50-sekundni videoposnetek, ki ga je ustvaril Grimes, 6,6 milijona dolarjev za videoposnetek Beeple, 3 milijone $ za prvi tvit soustanovitelja Twitterja Jacka Dorseyja in 69 milijonov dolarjev za sliko, ki jo je ustvaril Beeple. Če to zadnjo postavimo v kontekst; pred manj kot desetimi leti je bila Monetova Nympheas prodana za 15 milijonov dolarjev manj kot slavna digitalna slika Beeple.

Najbolj znani in iskani so gotovo Bored Ape Yacht Club NFT-ji.

Bored Ape Yacht Club je zbirka 10.000 edinstvenih “opic“ – digitalnih zbirateljskih predmetov, ki živijo v blockchainu Ethereum. Na OpenSea se vsakodnevno prodajajo že od 13,000,00 $.

Umetniki lahko celo omogočijo funkcijo, ki jim plača odstotek nakupne cene, ko njihov NFT zamenja lastnika.

Bored Ape Yacht Club NFTji, vir: Opensea

KAKO KUPITI NFTje?

Investirajte v kripto

Prva stvar, ki jo boste morali narediti za svoj prvi NFT, je vlaganje v kriptovalute. NFT-ji so se začeli na platformi Ethereum (Eth). Na voljo je tudi nekaj drugih platform za NFT-je, vendar bomo za naš primer uporabili Ethereum. Potrebovali boste nekaj kovancev, ker vam bo katerakoli platforma, ki jo izberete za izdelavo svojega NFT-ja, vključno z Eth, zaračunala pristojbine za storitev, ki jih je treba plačati v – uganili ste – kriptovalutah.

Ne pozabimo omeniti, da je Ethereum ena vodilnih platform, vendar imamo tudi bolj ugodne, kot so: Tezos, Solana, Polygon.

V primeru, da niste seznanjeni s procesiranjem nakupa kriptovalut, so koraki naslednji:

Ustvarite denarnico. Ta korak je mogoče izvesti z različnimi razširitvami brskalnika ali aplikacijami za denarnico. Nekatere najpogostejše so: denarnica Coinbase ali MetaMask. Postopek potem ne zahteva nič drugega kot ustvarjanje računa, ki v primeru denarnice brez skrbništva običajno zahteva zelo malo osebnih podatkov.

Kupite nekaj kovancev. Ko ustvarite svojo denarnico, je naslednji korak v postopku nakup kriptovalute. Če uporabimo Eth kot naš primer, je ta postopek na splošno precej enostaven – nič drugega kot potiskanje “nakupa” iz vmesnika Ethereum. Kripto je mogoče plačati na več načinov, vključno z Apple Pay ali celo z lastno osebno debetno kartico. Vendar bodite previdni, saj lahko cena kriptovalute, vključno s kovancem ETH, močno niha.

Na tej točki ste končali. Edina preostala stvar je, da sledite zasebnemu ključu, ki bo dodeljen vaši kriptovaluti in nato prenesete kripto v svojo denarnico. O procesu je treba vedeti še nekaj dodatnih stvari in nekaj potencialnih spremenljivk, toda na osnovni ravni je to vse, kar morate vedeti o vlaganju v kriptovalute, da bi lahko ustvarili ter prodali svoj lastni NFT.

Zdaj, ko imate nekaj kriptovalute za plačilo že obstoječih NFT-jev in/ali ustvarjanje lastnih, je naslednji korak izbira tržnice NFT.

Tržnica NFT ni nič drugega kot to, kar se sliši: spletno mesto za virtualno kotiranje svojega lastnega NFT-ja ali vlaganje v že obstoječi NFT. Tukaj je nekaj najpogostejših, katerim večini se lahko pridružite brezplačno:

Ko izberete NFT tržnico, je naslednji korak ta, da ustvarite profil in povežete svojo ETH denarnico, tako da sledite navodilom tako na tržnici ter na vaši izbrani kripto platformi. Z nekaj manjšimi razlikami je ta postopek skoraj enak na vseh platformah in na različnih trgih.

Kako povezati denarnico na OpenSea, vir: Opensea

Kako ustvariti NFT

Kot smo že omenili, je NFT oz. nezamenljiv žeton mogoče ustvariti in pritrditi na skoraj katerokoli digitalno sredstvo, nato pa ga uvrstiti na trg: od memov do zvočnih datotek pa od videa mobilnega telefona ter do digitalnih fotografij. To pa ne pomeni, da se bo vaša vsebina prodajala, saj so številne tržnice so polne NFT-jev, ki ne bodo prinesli denarja.

Kljub temu lahko NFT-ji dramatično izboljšajo ceno virtualne lastnine in delujejo kot potrdilo o pristnosti na trgu starin ter zbirateljskih predmetov. Seveda je NFT mogoče brezplačno deliti, trgovati in podariti, vendar zagotovljeno je, da je ta digitalna lastnina ne glede na vse edina: prava stvar.

Če se temu ne izognemo, je tukaj osnovni pregled, kako ustvariti svoj lasten NFT, ko ste vložili v nekaj kriptovalut in se ustalili na trgu NFT-jev ter povezali svojo kripto denarnico.

Ustvarite zbirko.

Na skoraj vseh trgih NFT je prvi korak v procesu ustvarjanja NFT-jev oblikovanje zbirke, običajno v spustnem meniju »ustvari«. Od tu boste sledili navodilom in posredovali zahtevane podatke.

Kliknite na: “nov predmet“. Naslednji korak je, da naložite svoje umetniško delo, najprej tako, da v spustnem meniju za ustvarjanje izberete »nov element« in ponovno uporabite pozive.

Ustvari. In s tem ste ustvarili svoj NFT!

Toda tako kot ve vsak, ki je kdaj poskušal prinesti blago ali storitev: samo zato, ker ste ustvarili NFT, še ne pomeni, da se bo prodajal. Obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na to, ali bo vaš izdelek zaslužil ali ne, začenši s trženjem. V naslednjem razdelku bomo obravnavali nasvete za trženje vaše zbirke.

Ne pozabimo na VARNOST! Za vse kreatorje je izjemno pomembno, da v začetni fazi uporabljajo Ledger. Kasneje z uporabo Metamaska to ni več varno. Vsi izdelki Ledger združujejo Secure Element in lastniški operacijski sistem, ki je zasnovan posebej za zaščito uporabnikovih sredstev v kriptovaluti. Te denarnice uporabljajo tudi 24-besedno frazo za obnovitev varnostne kopije, ki se lahko uporabi za dostop do uporabnikovih kriptovalut, če je naprava, ki vsebuje zasebni ključ, ukradena. Vlagatelji lahko shranijo več kot 1100 kriptovalut in žetonov na Ledger Nano S, pri čemer 23 kriptovalut podpira neposredno Ledger, ostale pa podpirajo nameščene aplikacije tretjih oseb.

Kako kupiti NFT na OpenSea Marketplace

Tukaj je postopek po korakih, kako kupiti NFT na tržnici OpenSea NFT.

Vse kar potrebujete je digitalna denarnica z zadostnimi sredstvi, da lahko začnete delati. MetaMask je najbolj priljubljena spletna denarnica za NFT-je. Ta del smo že predelali.

Če nimate nameščene denarnice, pojdite na MetaMask in jo namestite kot razširitev za svoj spletni brskalnik ter jo povežite s platformo OpenSea.

Med številnimi možnostmi, ki jih imajo, boste morali najti NFT na OpenSea. Ena najbolj znanih zbirk, ki so na voljo, je torej Bored Ape Yacht Club, najcenejši Bored Apes pa se zdaj prodajajo za približno 295.000 $.

Iskanje NFT-jev je lahko zabavno, raziskovalni proces, a tudi zastrašujoča naloga, ki vas lahko utrudi. Toda zahvaljujoč možnosti filtra podjetja OpeanSea, je iskanje postalo lažje kot kdajkoli prej. Filtrirate in iščete lahko umetnine, zbirateljske predmete, imena domen, glasbo, fotografijo, šport, trgovalne kartice, pripomočke in virtualne svetove.

Ogledate si lahko tudi podrobnosti o NFT-jih, kot so ime, njihova ustrezna zbirka, vmesni seštevek in vsota.

To vam lahko pomaga pri izbiri NFT-jev, ki so vzbudili vaše zanimanje. Ste ga že našli?

ETH

Poiskali ste NFT in plačilo zanj je vse, kar je ostalo. Lahko ga kupite neposredno ali podate ponudbo, odvisno od prodajnega postopka k kateremu se lastnik zateka.

Nekateri NFT-ji bodo vključevali možnost »Podaj ponudbo«, kjer lahko “Podaj ponudbo“. Morda boste želeli videti število že opravljenih ponudb, da bi dobili predstavo o njegovem povpraševanju in o tem, koliko boste morda morali ponuditi. Na OpenSea mora biti vaša ponudba vsaj 5 % višja od prejšnje.

Ko se borite za NFT, ki ga imate radi (za ljubezen se je vredno boriti ? ) in uspešno zmagate na ponudbi, se morate za plačilo zateči v svojo MetaMask denarnico.

Prav tako boste morali plačati določen znesek pristojbin za “energijo“. Najboljši čas za nakup z uporabo MetaMaska je, ko je omrežje Ethereum manj zasedeno, saj boste tako plačali manj pristojbin za “energijo“. Preko Ethereum Gas Tracker si lahko ogledate in spremljate trenutne pristojbine.

V samo nekaj sekundah se bo vaš popolnoma nov NFT pojavil v vaši zbirki. In tako zlahka kupite NFT!

Kako tržiti NFT?

Obstaja nekaj različnih načinov, kako pritegniti zrkla v svojo zbirko NFT-jev, nekateri so brezplačni, drugi pa plačani. Tukaj je nekaj predlogov:

  • Navedite ga v koledarju NFT.

Koledar NFT je morda najboljši in edini način, da navedete svoj NFT na vseh različnih tržnicah NFT v enem vmesniku. Je preprost za uporabo in omogoča enostavno krmarjenje. Za uporabo koledarja NFT so potrebni naslednji podatki:

  • Naslov vaše zbirke NFT-jev ali umetniškega dela in podroben opis.
  • Informacije o ustvarjalcu NFT-jev.
  • Slike, datum in čas, ki so povezani z vašim padcem NFT-ja.
  • Tržnica, kjer bo vaš NFT naveden, in povezava do NFT-ja.
  • Socialni mediji in Reddit.

Gradnja in uporaba kanalov družbenih medijev ali celo ustvarjanje niti na Redditu ali Bitcointalku sta dva dodatna načina za trženje svojega NFT-ja. Ne pozabite, da so NFT-ji še vedno relativno nov koncept, zato boste morda morali porabiti nekaj časa za izobraževanje svojih sledilcev o delovanju NFT-jev in o vaši posebni zbirki.

  • Ustno izročilo. 

Včasih je najboljši način za trženje NFT-jev najbolj staromoden način trženja kakršnihkoli izdelkov: od ust do ust oz. tako, da prosite svoje prijatelje, družino ali sodelavce, da se pridružijo ter delijo vaš NFT na svojih lastnih kanalih družbenih medijev ali v svojih družbenih krogih.

Odvisno od tržnice na kateri se odločite za gostovanje vašega NFT-ja, obstaja velika verjetnost, da imajo na svojem spletnem mestu predstavljeno stran ali morda celo svoje glasilo, v katerem bi lahko vaš NFT objavili. Postopek, da se vaš NFT objavi v glasilu ali na strani z NFT-ji, se razlikuje in najpogosteje ni nobenega zagotovila, da vam bo uspelo.

Poleg tega, obstaja nekaj učinkovitih plačanih načinov za trženje vašega NFT-ja, vključno s plačilom vplivneža, da omeni vaš NFT alii najemom marketinške agencije.

NFTji, vir: Opensea

Ali je varno kupiti NFT?

Pomembno je razumeti, da bo vrednost NFT-ja temeljila na tem, koliko nekdo ponuja za plačilo. Povpraševanje bo dvignilo cene. Če razumete koncept NFT-jev bi morali razmisliti o njihovem nakupu po ustrezni raziskavi, kot je to pričakovano pri katerikoli drugi, posebej večji, naložbi.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja