Primerjava različnih kriptovalut 

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

28. februarja, 2022

Na platformah je malo morje kovancev, vi pa ne veste, kateri bi bil primeren. Vendar začnimo na začetku. Kaj je žeton in kaj je kovanec? Ne, to ni enaka stvar. 

Kakšna je razlika med žetonom (“token”) in kovancem (“coin”)?

Kriptokovanec je digitalna različica osnovne vrednosti, ki je lahko sporna, medtem ko žetoni nosijo sredstva ali dejanja. Žetone lahko kupite s kovanci, vendar imajo nekateri žetoni večjo vrednost kot katerikoli od njih. Na primer lastniški deleži podjetja.

KOVANCI

Kovanci se nanašajo na katerokoli kriptovaluto, ki ima samostojen, neodvisen blockchain – kot na primer Bitcoin.

Te kriptovalute so nastale iz nič, širše omrežje pa je zasnovano izrecno za doseganje določenega cilja. Bitcoin na primer obstaja kot cenzurno odporno skladišče vrednosti in menjalno sredstvo, ki ima varno, fiksno denarno politiko. Domači žeton Bitcoina – BTC – je najbolj likvidna kriptovaluta na trgu in ima tako največjo tržno kapitalizacijo kot tudi realizirano tržno kapitalizacijo v sektorju kriptovalut.

Različni crypto kovanci

Projekti kovancev običajno črpajo navdih iz preteklih tehnologij ali drugih kriptovalut in jih zlijejo v inovativno omrežje, ki skrbi za določen namen.

Drug primer kovanca je Ethereumov Ether (ETH) in je izvorni kovanec platforme za pametne pogodbe za ustvarjanje računalniških programov splošnega namena, ki delujejo na decentralizirani verigi blokov. Namesto da se osredotoča na finančne podatke, se Ethereum osredotoča na poljubne programske podatke, ki lahko pokrivajo vse, od iger do družbenih medijev. Ether se uporablja za pošiljanje/prejemanje, upravljanje sredstev, plačevanje pristojbin za plin in interakcijo z decentraliziranimi aplikacijami (dApps) v omrežju.

Morda ste slišali tudi za altcoine. Altcoini pravzaprav imenujemo vse kovance, ki so alternativa Bitcoinu.

ŽETONI

Žetoni so edinstven izdatek za širše platforme za pametne pogodbe, kot je Ethereum, ki uporabnikom omogočajo ustvarjanje, izdajo in upravljanje žetonov, ki so derivati primarnega blockchaina.

ICO norost je na primer leta 2017 spodbudil Ethereumov standard žetonov ERC-20, ki je pravzaprav protokol za ustvarjanje žetonov (poleg ETH) v verigi blokov Ethereum, ki jih je mogoče med seboj izmenjati. Projekti bi objavili ali zgradili aplikacijo na Ethereumu z uporabo pametnih pogodb in izdali domači žeton za uporabo v tej aplikaciji, pri čemer bi zbirali sredstva neposredno od vlagateljev v ETH v procesu.

Žetoni zasedajo edinstven kotiček trga kriptovalut, kjer delujejo kot “uporabni” žetoni v ekosistemu aplikacije za spodbujanje določenega vedenja ali plačevanje pristojbin. Na primer priljubljeni žeton ERC-20 Dai je del aplikacije MakerDAO na Ethereumu. MakerDAO je način za uporabnike, da dostopajo do kreditnih instrumentov, kot je posojanje/izposoja, z uporabo Dai, ki je zasnovan tako, da je stabilen. Žetone ERC-20, kot je Dai, je mogoče zamenjati za katerikoli drug žeton ERC-20 ali druge standarde, ki temeljijo na Ethereumu (tj. ERC-721), vključno s kovanci ETH.

Posledično žetoni obstajajo kot žetoni, specifični za aplikacijo, znotraj širšega omrežja kriptovalut/blokovnih verig kovanca, kot je Dai, ki obstaja v ekosistemu Ethereum.

Drugi žetoni poleg Dai vključujejo Maker (MKR), 0x, Augur (REP), Komodo (KMD) in Golem (GNT).

Kovance je treba med seboj izmenjati preko menjalnic kriptovalut, saj so zgrajeni na različnih, nestandardiziranih kodnih protokolih. Nasprotno pa je žetone v Ethereumu (npr. ERC-20) mogoče med seboj izmenjati preko internih aplikacij z minimalnim trenjem, saj so zgrajeni na standardiziranih kodnih protokolih.

Približevanje trgom kriptovalut je zahtevna naloga, vendar vam lahko razumevanje osnovnega razlikovanja med različnimi vrstami kriptovalut pomaga obvladovati tveganje in sprejemati boljše odločitve v nestanovitnem ekosistemu.

1. Ethereum (ETH)

Prva alternativa Bitcoinu je Ethereum (ETH), decentralizirana programska platforma, ki omogoča izdelavo in delovanje pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij (dApps) brez izpada, goljufij, nadzora ali vmešavanja tretjih oseb. Kovanec, v katerega lahko precej brez strahu vložite, da boste na koncu profitirali. Cilj Ethereuma je ustvariti decentraliziran nabor finančnih produktov, do katerih lahko vsak na svetu prosto dostopa, ne glede na narodnost, etnično pripadnost ali vero. Zaradi tega vidika so posledice za tiste v nekaterih državah bolj prepričljive, saj tisti brez državne infrastrukture in državne identifikacije lahko dobijo dostop do bančnih računov, posojil, zavarovanj ali različnih drugih finančnih produktov.

Aplikacije v Ethereumu se izvajajo v Ethru, njegovem kriptografskem žetonu, specifičnem za platformo. Ether (ETH) je kot vozilo za premikanje po platformi Ethereum in ga iščejo predvsem razvijalci, ki želijo razvijati in izvajati aplikacije znotraj Ethereuma, ali vlagatelji, ki želijo kupiti druge digitalne valute z uporabo Ethra. Ether, ki je bil predstavljen leta 2015, je trenutno druga največja digitalna valuta po tržni kapitalizaciji za Bitcoinom, čeprav precej zaostaja za dominantno kriptovaluto.

Zlati kovanec Ethereum

Trgovanje pri približno 3.150 dolarjih na ETH od februarja 2022 je tržna kapitalizacija, ki ustreza dobri polovici tržne kapitalizacije Bitcoina.

Leta 2014 je Ethereum začel predprodajo za Ether, ki je prejel izjemen odziv. To je pripomoglo k uvedbi dobe ICO. Glede na Ethereum se lahko uporablja za “kodificiranje, decentralizacijo, zaščito in trgovanje s skoraj vsem”. Po napadu na decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO) leta 2016 je bil Ethereum ločen na Ethereum (ETH) in Ethereum Classic (ETC).

Decembra 2020 je Ethereum svoj soglasni algoritem preusmeril z dokazila o delu (PoW) na dokazilo o vlogi (PoS). Ta poteza je namenjena temu, da omogoči omrežju Ethereum, da deluje z veliko manj energije in izboljšano hitrostjo transakcij, pa tudi za bolj deflacijsko gospodarsko okolje. PoS omogoča udeležencem omrežja, da svoj Ether “zastavijo” v omrežje. Ta postopek pomaga zaščititi omrežje in obdelati transakcije. Tisti, ki to storijo, so nagrajeni z Ethrom, podobno kot deluje obrestni račun. To je alternativa Bitcoinovemu mehanizmu PoW, s katerim rudarji prejmejo več BTC za obdelavo transakcij.

2. Litecoin (LTC)

Litecoin (LTC), ki je bil lansiran leta 2011, je bil med prvimi kriptovalutami, ki so sledile stopinjam Bitcoina in so ga pogosto imenovali “srebro Bitcoinovemu zlatu”. Ustvaril ga je Charlie Lee, diplomant MIT in nekdanji Googlov inženir. 

Litecoin temelji na odprtokodnem globalnem plačilnem omrežju, ki ga ne nadzoruje noben osrednji organ in uporablja scrypt kot PoW, ki ga je mogoče dekodirati s pomočjo centralnih procesnih enot (CPU) za potrošnike. Čeprav je Litecoin v mnogih pogledih podoben Bitcoinu, ima hitrejšo stopnjo generiranja blokov in tako ponuja hitrejši čas potrditve transakcije.

Poleg razvijalcev je vse več trgovcev, ki sprejemajo Litecoin. Od februarja 2022 ima Litecoin tržno kapitalizacijo 9,3 milijarde dolarjev in vrednost na žeton približno 135 dolarjev, zaradi česar velja za 21. največjo kriptovaluto na svetu.

3. Cardano (ADA)

Cardano (ADA) je kriptovaluta “ouroboros proof-of-stake”, ki so jo z raziskovalnim pristopom ustvarili inženirji, matematiki in strokovnjaki za kriptografijo. Projekt je soustanovil Charles Hoskinson, eden od petih začetnikov Ethereuma. Potem ko je prišlo do nekaj nesoglasij s smerjo, ki jo je ubral Ethereum, je odšel in kasneje pomagal ustvariti Cardano.

Ekipa, ki stoji za Cardanom, je ustvarila svoj blockchain z obsežnim eksperimentiranjem in strokovno pregledanimi raziskavami. Raziskovalci, ki stojijo za projektom, so napisali več kot 120 člankov na različne teme, povezane s tehnologijo veriženja blokov. Ta raziskava je hrbtenica Cardana.

Zaradi tega strogega postopka se zdi, da Cardano izstopa med svojimi podobnimi PoS kot tudi drugimi velikimi kriptovalutami. Cardano so poimenovali tudi “ubijalec Ethereuma”, ker naj bi bil njegov blockchain zmogljivejši. Kljub temu je Cardano še vedno v zgodnjih fazah razvoja. Čeprav je Ethereum premagal v modelu soglasja PoS, ga čaka še dolga pot v smislu aplikacij DeFi.

Kovanec Cardano

Cardano želi postati svetovni finančni operacijski sistem z vzpostavitvijo izdelkov DeFi, podobnih Ethereumovim, ter med drugim zagotavlja rešitve za verižno interoperabilnost, goljufije volivcev in pravno sledenje pogodb. Od februarja 2022 ima Cardano šesto največjo tržno kapitalizacijo pri 38,5 milijarde dolarjev, en ADA pa se trguje za približno 1,20 dolarja.

4. Polkadot (DOT)

Polkadot (DOT) je edinstvena kriptovaluta PoS, katere cilj je zagotoviti interoperabilnost med drugimi verigami blokov. Njen protokol je zasnovan tako, da povezuje dovoljene in nedovoljene blokovne verige ter orakle, da omogoči, da sistemi delujejo skupaj pod eno streho. Glavna komponenta kriptovalute Polkadot je njena relejna veriga, ki omogoča interoperabilnost različnih omrežij. Omogoča tudi parachaine ali vzporedne verige blokov z lastnimi izvornimi žetoni za posebne primere uporabe.

Polkadot se od Ethereuma razlikuje v tem, da lahko razvijalci namesto ustvarjanja samo dApps na Polkadotu ustvarijo lastno verigo blokov, hkrati pa uporabljajo varnost, ki jo Polkadotova veriga že ima. Z Ethereumom lahko razvijalci ustvarijo nove verige blokov, vendar morajo ustvariti lastne varnostne ukrepe, ki lahko pustijo nove in manjše projekte odprte za napad, saj večja kot je veriga blokov, več varnosti ima. Ta koncept v Polkadotu je znan kot “skupna varnost”.

Polkadot je ustvaril Gavin Wood, še en član glavnih ustanoviteljev projekta Ethereum, ki je imel različna mnenja o prihodnosti projekta. Od februarja 2022 ima Polkadot tržno kapitalizacijo približno 24,5 milijarde dolarjev, en DOT pa se trguje za 15,13 dolarja.

5. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash BCH ima pomembno mesto v zgodovini altcoinov, ker je eden najzgodnejših in najuspešnejših “trdih vilic” originalnega Bitcoina. V svetu kriptovalut so “vilice” posledica razprav in prepirov med razvijalci in rudarji. Zaradi decentralizirane narave digitalnih valut je treba zaradi splošnega soglasja izvesti veleprodajne spremembe kode, na kateri temelji zadevni žeton ali kovanec. Mehanizem za ta proces se razlikuje glede na posamezno kriptovaluto.

Ko se različne frakcije ne morejo strinjati, se včasih digitalna valuta razdeli, pri čemer izvirna veriga ostane zvesta svoji prvotni kodi, nova veriga pa začne življenje kot nova različica prejšnjega kovanca, skupaj s spremembami svoje kode.

Bitcoin symbol with binary codes. (3d render)

BCH je se je pojavil avgusta 2017 kot posledica ene od teh razdelitev. Razprava, ki je privedla do ustanovitve BCH, je bila povezana z vprašanjem razširljivosti. Omrežje Bitcoin ima omejitev velikosti blokov 1 megabajt (MB). BCH poveča velikost bloka z 1 MB na 8 MB, pri čemer je zamisel, da lahko večji bloki vsebujejo več transakcij, zato bi se hitrost transakcije povečala. Izvaja tudi druge spremembe, vključno z odstranitvijo protokola Segregated Witness, ki vpliva na blok. prostor.

Od februarja 2022 ima BCH tržno kapitalizacijo okoli 6,5 milijarde dolarjev in vrednost na žeton 340,19 dolarja.

6. Stellar (XLM)

Stellar (XLM) je odprto omrežje blockchain, zasnovano za zagotavljanje poslovnih rešitev s povezovanjem finančnih institucij za namene velikih transakcij. Visoke transakcije med bankami in investicijskimi podjetji, ki običajno trajajo več dni, vključujejo številne posrednike in stanejo veliko denarja, je zdaj mogoče opraviti skoraj v trenutku brez posrednikov in stanejo malo ali nič za tiste, ki opravljajo transakcijo.

Čeprav je bil Stellar postavljen kot podjetniška veriga blokov za institucionalne transakcije, je še vedno odprt blockchain, ki ga lahko uporablja vsak. Sistem omogoča čezmejne transakcije med katerimikoli valutami. Stellarjeva domača valuta je Lumni (XLM). Omrežje od uporabnikov zahteva, da imajo Lumne, da lahko opravljajo transakcije v omrežju.

Stellar je ustanovil Jed McCaleb, ustanovni član Ripple Labs in razvijalec protokola Ripple. Na koncu je zapustil svojo vlogo pri Ripplu in nadaljeval kot soustanovitelj fundacije Stellar Development Foundation. Stellar Lumens imajo tržno kapitalizacijo nekaj manj kot 6 milijard dolarjev in so od februarja 2022 ocenjeni na približno 25 centov.

7. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (DOGE), ki ga nekateri vidijo kot izvirni “memecoin”, je leta 2021 povzročil razburjenje, ko je cena kovanca narasla v nebo. Kovanec, ki kot svoj avatar uporablja podobo Shiba Inu, sprejemajo kot obliko plačila nekatera velika podjetja, vključno z Dallas Mavericks, Kronos in – morda – SpaceX, ameriški proizvajalec vesoljske industrije v lasti Elona Muska. 

Dogecoin sta leta 2013 ustvarila dva programska inženirja, Billy Markus in Jackson Palmer. Markus in Palmer naj bi kovanec ustvarila kot šalo in komentirala divje špekulacije na trgu kriptovalut.

Cena DOGE je dosegla najvišjo vrednost približno 0,74 centa v tednu, ko naj bi se Musk pojavil v Saturday Night Live. Februarja 2022 je tržna kapitalizacija Dogecoina znašala 21,7 milijarde dolarjev, en DOGE pa je ocenjen na približno 16 centov, zaradi česar velja za 11. največjo kriptovaluto.

SHIB

Memecoin, ki ga je navdihnil memecoin Shiba Inu (SHIB), je postal pomemben jeseni 2021 in je presegel tržno kapitalizacijo Dogecoina.

8. Binance Coin (BNB)

Binance Coin (BNB) je pomožna kriptovaluta, ki deluje kot plačilno sredstvo za provizije, povezane s trgovanjem na borzi Binance Exchange. Po tržni kapitalizaciji je tretja največja kriptovaluta. Tisti, ki uporabljajo žeton kot plačilno sredstvo na borzi, lahko trgujejo s popustom.

Blockchain Binance Coin je tudi platforma, na kateri deluje decentralizirana borza Binance. Borzo Binance je ustanovil Changpeng Zhao in je ena izmed najbolj razširjenih borz na svetu glede na obseg trgovanja.

Binance Coin je bil sprva žeton ERC-20, ki je deloval na blockchainu Ethereum. Na koncu je imel lastno glavno omrežje. Omrežje uporablja model konsenza PoS. Od februarja 2022 ima Binance Coin tržno kapitalizacijo 73,5 milijarde dolarjev, pri čemer je ena BNB ocenjena na 436,24 dolarja.

9. Tether (USDT)

Tether (USDT) je bil eden prvih in najbolj priljubljenih v skupini tako imenovanih stabilnih kovancev – kriptovalut, katerih cilj je vezati svojo tržno vrednost na valuto ali drugo zunanjo referenčno točko za zmanjšanje nestanovitnosti. Ker je večina digitalnih valut, tudi velikih, kot je Bitcoin, doživljala pogosta obdobja dramatične nestanovitnosti, Tether in drugi stabilni kovanci poskušajo zgladiti nihanja cen, da bi pritegnili uporabnike, ki bi sicer lahko bili previdni. Tetherjeva cena je neposredno vezana na ceno ameriškega dolarja. Sistem omogoča uporabnikom, da lažje izvajajo prenose iz drugih kriptovalut nazaj v ameriške dolarje, in to bolj pravočasno kot dejansko pretvorbo v običajno valuto.

Tether, ki je bil predstavljen leta 2014, se predstavlja kot “platforma, ki podpira blockchain …, za lažjo digitalno uporabo fiat valute”. Ta kriptovaluta dejansko omogoča posameznikom, da uporabljajo omrežje blockchain in sorodne tehnologije za transakcije v tradicionalnih valutah, hkrati pa zmanjšajo nestanovitnost in zapletenost, ki sta pogosto povezani z digitalnimi valutami.

Tether

Od februarja 2022 je Tether četrta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji s tržno kapitalizacijo 78,1 milijarde dolarjev in vrednostjo na žeton (uganili ste!) 1,26 dolarja.

10. Monero (XMR)

Monero XMR je varna, zasebna valuta, ki je ni mogoče izslediti. Ta odprtokodna kriptovaluta je bila predstavljena aprila 2014 in je kmalu požela veliko zanimanja med kriptografsko skupnostjo in njenimi navdušenci. Razvoj te kriptovalute v celoti temelji na donacijah in je usmerjen v skupnost.

Monero se je začel z močnim poudarkom na decentralizaciji in razširljivosti ter omogoča popolno zasebnost s posebno tehniko, imenovano “ring signatures”. S to tehniko se pojavi skupina kriptografskih podpisov, ki vključuje vsaj enega resničnega udeleženca, vendar tega pravega ni mogoče izolirati, saj se zdijo vsi veljavni.

Zaradi teh izjemnih varnostnih mehanizmov se Monera drži nekoliko slab sloves – povezan je bil s kriminalnimi operacijami po vsem svetu. Čeprav je to glavni kandidat za anonimno izvajanje kriminalnih transakcij, je zasebnost, ki je neločljivo povezanas kriptovaluto Monero, v pomoč tudi disidentom zatiralskih režimov po vsem svetu.

Od februarja 2022 ima Monero tržno kapitalizacijo 3,2 milijarde dolarjev in vrednost na žeton 178,30 dolarja.

Zakaj so kriptovalute pomembne?

Kot decentralizirane platforme kriptovalute, ki temeljijo na blockchainu, omogočajo posameznikom, da sodelujejo v medsebojnih finančnih transakcijah ali sklepajo pogodbe. V obeh primerih ni potrebe po zaupanja vrednem posredniku tretje osebe, kot so banka, denarni organ, sodišče ali sodnik. To lahko poruši obstoječi finančni red in demokratizira finance. Velikost prostora za kriptovalute je v zadnjem desetletju eksponentno narasla z novimi inovacijami in skupno tržno kapitalizacijo v višini več kot 1,75 bilijona dolarjev.

Zakaj je toliko kriptovalut?

Večina današnjih kriptovalut v takšni ali drugačni obliki izhaja iz Bitcoina, ki uporablja odprtokodno arhitekturo, odporno na cenzuro. To pomeni, da lahko vsak kopira in prilagodi kodo ter ustvari svoj nov kovanec. To tudi pomeni, da se lahko vsakdo svobodno pridruži njegovemu omrežju ali opravlja transakcije v njem.

Kode na računalniku

Katere so druge pomembne kriptovalute?

Številne kriptovalute so pridobile na pomenu ali obljubljajo, da bodo to storile. Dogecoin je bil na primer kovanec za šale, ki temelji na memih, zaslovel pa je, ko je izvršni direktor Tesle Elon Musk promoviral žeton na družbenih medijih. Poleg Dogecoina in drugih zgoraj naštetih kriptovalut obstaja tudi več drugih Bitcoin “vilic”, kot sta Bitcoin Gold in Bitcoin SV. Drugi pomembni kovanci vključujejo Ripple (XRP), Solano, USD Coin in Tezos.

Zakaj je Bitcoin še vedno najpomembnejša kriptovaluta?

Kljub na tisoče konkurentom, ki so se pojavili, Bitcoin – izvirna kriptovaluta – ostaja prevladujoča digitalna valuta v smislu uporabe in ekonomske vrednosti. Vsak kovanec (BTC) je bil februarja 2022 vreden približno 44.000 dolarjev s tržno kapitalizacijo več kot 830 milijard dolarjev.

Vlaganje v kriptovalute in druge začetne ponudbe kovancev (ICO) je zelo tvegano in špekulativno. Ker je situacija vsakega posameznika edinstvena, se je treba pred kakršnimikoli finančnimi odločitvami vedno posvetovati s kvalificiranim strokovnjakom. Ali želite obogatiti svoje znanje in postati izkušenj kriptotrgovec ali kriptotrgovka?

Prijavite se tukaj na brezplačen seminar, kjer bo naš kriptomilijonar z vami delil vse ekskluzivne informacije, ki jih morate vedeti.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja