Od A do Ž o Ethereum kriptovaluti

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

23. februarja, 2022

Vsak izmed nas je že slišal za Bitcoin in zna o njem vsaj nekaj povedati. Vendar pa tokrat ne bomo govorili o Bitcoinu, ampak o drugi kriptovaluti. V tem članku boste spoznali kriptovaluto, za katero bi lahko rekli, da je svetovni programski blockchain. Poganja aplikacije, ki jih lahko uporabljajo vsi in jih nihče ne more odstraniti. Temelji na inovaciji Bitcoina, vendar z nekaj velikimi razlikami. Tako je, govorimo o kriptovaluti Ethereum.

Oba, tako Bitcoin kot Ethereum, sta digitalna plačilna sredstva, pri katerih se transakcije izvajajo brez   plačilnih posrednikov ali bank. Ethereum pa lahko uporabite tudi kot različna druga digitalna sredstva, kar pomeni, da vam lahko Ethereum služi za več kot samo plačila. To je trg finančnih storitev, iger in aplikacij.

Ethereum torej temelji na konceptu blockchaina in kriptovalut, in v kolikor niste seznanjeni s temi, se je najprej vredno seznaniti z osnovami Bitcoina in tehnologije blockchain. Slednje informacije lahko preberete v članku Kaj je Bitcoin? Vse, kar morate vedeti o tej kriptovaluti. Če pa ste s temi vsebinami že seznanjeni, vas vabimo k branju tega članka, kjer vam v nadaljevanju ponujamo vse, kar morate vedeti, da boste lahko začeli služiti z Ethereum kriptovaluto.

Kaj je Ethereum

Je temelj naše digitalne prihodnosti. Ethereum je odprt za vse. Vse, kar potrebujete za sodelovanje, je denarnica.

Bitcoin je bil zasnovan tako, da podpira edinstveno tehnologijo “peer-to-peer“. Bitcoin je v osnovi digitalno plačilno sredstvo oziroma hranilec vrednosti in je v osnovi namenjen za transakcije. Delovanje Ethereuma pa je drugačno. Ethereum še vedno lahko uporabljamo za enake namene kot Bitcoin, vendar deluje tudi kot splošna platforma za različne aplikacije. Če uporabimo analogijo, so najzgodnejši računalniki delovali kot kalkulatorji. Kaj več kot matematike niso obvladali. Ko pa so bili uvedeni računalniki za splošni namen, so lahko naredili veliko več kot le seštevanje ali odštevanje števil. Enak funkcionalni preskok velja za Bitcoin in Ethereum.

Ethereum je torej platforma, ki jo poganja tehnologija blockchain, ki je najbolj znana po svoji domači kriptovaluti, imenovani Ether, ETH ali preprosto Ethereum. Porazdeljena narava tehnologije blockchain je tisto, zaradi česar je platforma Ethereum varna, in ravno ta varnost omogoča, da ETH pridobi vrednost. Pametne pogodbe (“smart contracts“), ki so nastale na platformi Ethereum, predstavljajo osrednjo komponento delovanja platforme. Številne decentralizirane finance (DeFi) in druge aplikacije uporabljajo pametne pogodbe v povezavi s tehnologijo blockchain. Skratka, pametna pogodba je koda, napisana v programskem jeziku, na katerem temeljijo decentralizirane aplikacije Ethereuma.

Kot kriptovaluta je Ethereum od januarja 2022 glede na tržno vrednost na drugem mestu, za Bitcoinom.”

Ethereum je prosto odprt dostop do digitalnega denarja in podatkom prijaznih storitev za vsakogar – ne glede na vaše ozadje ali lokacijo. Gre za tehnologijo, ki jo je zgradila skupnost za Ethereum kriptovalute in na tisoče aplikacij, ki jih lahko danes uporabljate.

Nazaj do začetkov

Vitalik Buterin je belo knjigo Ethereuma predlagal leta 2013, star komaj 19 let, in je ustanovitelj omrežja Ethereum. Vitalik je bil navdušen nad decentralizirano tehnologijo, ki poganja Bitcoin in kriptovalute, in zaradi svoje zloglasne želje po znanju je začel raziskovati Bitcoin ter pisati članke, preden je leta 2011 postal soustanovitelj in glavni novinar revije Bitcoin Magazine.

Vitalik si je zamislil decentraliziran jezik platforme, ki Vitalik se je želel naučiti čim več, zato je potoval po svetu, da bi spoznal razvijalce in navdušence nad Bitcoinom. Med potovanjem v Izrael leta 2013 je Vitalik naletel na projekta “CovertCoins“ in “MasterCoin“, katerih protokoli so navdihnili programerja. V tistem trenutku je spoznal, da bi bilo mogoče povečati uporabnost in funkcijo valute, ki omogoča več kot samo transakcije.

Vitalik si je zamislil decentraliziran jezik platforme, ki bi lahko rešil katerokoli programirano matematično enačbo (ob upoštevanju časa in spomina za to). Vendar je bil po predstavitvi svoje ideje zavrnjen s strani kolegov in Bitcoin ekipe, zato se je ustvarjanja lotil sam.

Vitalik črpa svojo motivacijo iz prepričanja, da imajo močni ljudje v svojih rokah čisto preveč moči.

Bela knjiga Ethereuma je bila objavljena kmalu po vrnitvi Vitalika iz Izraela, kar je pritegnilo veliko vlagateljev in visokokakovostno ekipo, ki stoji za Buterinom. Omrežje Ethereum je nato začelo delovati julija 2015.

Kaj zmore ETH kriptovaluta

Ethereum omogoča veliko več stvari kot sam Bitcoin.

Leta 2014 je Gavin Wood predlagal programski jezik Solidity, ki ga je kasneje razvila ekipa Solidity projekta Ethereum pod vodstvom Christiana Reitwiessnerja.

Omrežje Ethereum je za razvijalce mesto za gradnjo decentraliziranih aplikacij na blockchainu. Omrežje je zasnovano tako, da aplikacije medsebojno delujejo ter gradijo in združujejo nove projekte. Ethereum je uvedel pametne pogodbe, katere tvorijo “hrbtenico“ decentraliziranih financ.

Pametne pogodbe so računalniški programi, ki samodejno izvajajo dejanja, ki so točno opredeljena v sami programski kodi. Zasnovane so bile tako, da zmanjšajo potrebo po zaupanja vrednih posrednikih med izvajalci, s čimer se zmanjšajo transakcijski stroški in hkrati poveča zanesljivost transakcij. Vsako pametno pogodbo si lahko predstavljamo kot projekt, ki deluje po pravilih Ethereum omrežja. Vsak projekt ima pametno pogodbo, napisano v programskem jeziku Solidity, v kateri je točno določeno, kaj se v kakem trenutku dogaja oziroma izvaja. Ko je pametna pogodba dodana na Ethereum omrežje, jo je v večini primerov nemogoče razveljaviti oziroma kakorkoli spreminjati. Zapisana je v enem izmed blokov, ki se tvorijo ob verifikacijah po enakem sistemu, kot se opravljajo verifikacije na Bitcoin omrežju. Torej je tudi vsakomur dostopna za vpogled, kar je bistvo blockchaina, torej transparentnost in eliminacija tretjega organa, kot je to v tradicionalnem bančnem sistemu. Obstaja nešteto različnih primerov uporabe pametnih pogodb, ena izmed njih je npr. “multysignature wallet“, pa tudi izvedba transakcije ob določenem dogodku, ki je točno opredeljen v kodi, vključno s stavami, hišnimi menjavami in potrditvijo prejetja v preskrbovalno mrežo.

Internet je revolucioniral veliko različnih sektorjev – Amazon je spremenil maloprodajo, Uber prevoze, Airbnb hotele; decentralizirano financiranje (DeFi) pa preoblikuje zapuščeni finančni sistem, tako da odpira pravičnejše priložnosti za vse in ljudem omogoča popoln nadzor nad svojim premoženjem.

Poleg pametnih pogodb in razvoja aplikacij je omrežje Ethereum trenutno največje, ki podpira NFT-je – nezamenljive žetone, ki se lahko uporabljajo za igre na srečo, licence, certifikate, igre ipd.

Kakšna je razlika med Ethereum in Bitcoin kriptovaluto

Opazimo lahko, da se Ethereum pogosto primerja z Bitcoinom. Medtem ko imata obe kriptovaluti veliko skupnega, pa bi morali biti potencialni vlagatelji pozorni na nekatere pomembne razlike.

Platforma Ethereum je bila ustanovljena s širokimi ambicijami za izkoriščanje tehnologije blockchain za številne aplikacije, Bitcoin pa je bil strogo zasnovan kot kriptovaluta.

Ethereum je opisan kot “svetovna programska veriga blokov“, ki se postavlja kot elektronsko programsko omrežje (ERC-20) s številnimi aplikacijami. V nasprotju s tem je bil blockchain Bitcoina ustvarjen samo za podporo kriptovalute Bitcoin.

Največje število Bitcoinov, ki lahko vstopijo v obtok, je 21 milijonov. Količina kovancev ETH, ki jo je mogoče ustvariti, je neomejena, čeprav čas, potreben za obdelavo tega bloka, omejuje, koliko ETH je mogoče rudariti vsako leto. Ob koncu leta 2021 je bilo v obtoku več kot 118 milijonov kovancev Ethereuma

Po novi nadgradnji (EIP-1559) na Ethereum omrežju, ki je bilo uveljavljeno avgusta 2021, se je mehanizem ustvarjanja novih kovancev spremenil. Odvisno od zasedenosti omrežja (število transakcij in interakcij s pametnimi pogodbami) v določenem obdobju se lahko kovanci tudi eliminirajo oziroma pride do tako imenovanega “burning“ mehanizma. Večja kot je obremenjenost omrežja, več kovancev se bo izničilo. Za vsako transakcijo je treba plačati pristojbino za rudarje – verifikacije – ter pristojbino za “burning“. V nekem obdobju je torej mogoče, da se več kovancev ETH izniči, kot se jih na novo rudari. Nekateri pravijo, da naj bi v prihodnosti valuta ETH postala celo deflacijska, saj naj bi v povprečju iz obtoka šlo več kovancev, kot se jih bo ustvarilo. Skupno pristojbino, ki jo je treba plačati za namen transakcije (pošiljanje, interakcija s pogodbami), imenujemo tudi “gas fee“ in predstavlja vrednost pristojbine v tem trenutku. Večja kot je obremenitev omrežja, večji je “gas fee“, posledično pa je dražja transakcija, zato je pametno opravljati transakcije na ETH omrežju takrat, ko je manjša obremenitev, če imamo to možnost.

Ethereum in Bitcoin sta si podobna tudi v tem, da obe omrežji blockchain porabita ogromne količine energije. Vsaka od teh blokovnih verig deluje z uporabo protokola “proof of work“, ki je metodologija, ki zahteva veliko računalniško moč za potrditev transakcij. Ethereum postopoma prehaja na drugačen operacijski protokol, znan kot “proof of stake“, ki porabi veliko manj energije.

Kje lahko kupite Ethereum

ETH lahko kupite na borzah ali neposredno iz denarnic.

Glede na dejstvo, da je Ethereum druga največja kriptovaluta za Bitcoinom, je mogoče kupiti Ethereum ali uporabiti trgovalne pare ETH na skoraj vseh večjih borzah s kriptovalutami. Torej lahko vlagatelji uporabljajo eno od številnih platform za izmenjavo kriptovalut za nakup in prodajo Ethereuma. Nekateri največji trgi vključujejo:

 • Binance,
 • Coinbase,
 • Bitstamp,
 • Kraken.

Kaj je ETH denarnica?

Denarnice omogočajo dostop do vaših sredstev in aplikacij Ethereum. Samo vi bi morali imeti dostop do svoje denarnice.

Ethereum denarnice so aplikacije, ki vam omogočajo interakcijo z vašim računom Ethereum. Pomislite na to kot na aplikacijo za internetno bančništvo, vendar brez banke. Vaša denarnica vam omogoča branje stanja, izvajanje transakcij in povezovanje z aplikacijami.

Vaša denarnica je samo orodje za upravljanje vašega računa Ethereum. To pomeni, da lahko ponudnike denarnice zamenjate kadarkoli. Številne denarnice vam omogočajo tudi upravljanje več računov Ethereum iz ene aplikacije. To pa zato, ker denarnice nimajo skrbništva nad vašimi sredstvi, ampak imate skrbništvo vi. Denarnice so samo orodje za upravljanje tega, kar je resnično vaše.

Pri tem je treba razumeti razlike med nekaterimi ključnimi izrazi:

 • Ethereum račun je subjekt, ki lahko pošilja transakcije in ima stanje.
 • Ethereum račun ima naslov Ethereum, tako kot ima na primer naslov mapa Prejeto v e-poštnem nabiralniku. To lahko uporabite za pošiljanje sredstev na račun.
 • Denarnica je sredstvo, ki vam omogoča upravljanje vašega računa Ethereum. Omogoča vam ogled stanja na vašem računu, pošiljanje transakcij, interakcijo s pogodbami in še več. Večina različnih denarnic vam omogoča ustvarjanje računa Ethereum. Torej ga ne potrebujete, preden prenesete denarnico.

Kako zavarovati vaš Ethereum

Ker zanimanje za kriptovalute narašča, je učenje najboljših praks pri uporabi kriptovalut bistveno. Kriptosvet je lahko zabaven in razburljiv, vendar v njem obstajajo tudi resna tveganja. Če tako vložite v vnaprejšnje izobraževanje in delo, lahko zmanjšate tveganja, do katerih lahko pride kasneje.

Kaj torej lahko storite, da zavarujete vaš Ethereum?

 • Uporabite močna gesla:

Izdelajte tako dolga gesla, kakor dovoljuje generator gesel ali obrazec, ki ga izpolnjujete.

Uporabite mešanico velikih in malih črk ter številk in simbolov.

V svojem geslu ne uporabljajte osebnih podatkov, na primer imena ali priimka.

Izogibajte se običajnim slovarskim besedam.

 • Uporabite edinstvena oziroma unikatna gesla za vse.
 • Uporabite upravitelj gesel (“password manager“):

Uporaba upravitelja gesel poskrbi za ustvarjanje močnih, edinstvenih gesel in njihovo zapomnitev. Priporočamo uporabo enega, večina jih je tudi brezplačnih! Med drugim lahko preizkusite Bitwarden, KeePass, LastPass, 1Password.

 • Uporabite dvofaktorsko preverjanje pristnosti in varnostne ključe.
 • Odstranite razširitve brskalnika.
 • Izboljšajte svoje znanje o razumevanju kriptovalut.

Vse zgoraj naštete nasvete pa lahko nadgradite tudi z uporabo denarnice. Ethereum ni pod nadzorom nobene vlade ali podjetja – je decentraliziran. To pomeni, da je odprt za vsakogar. Toda to tudi pomeni, da morate varnost svojih sredstev jemati resno. Z ETH ne zaupate banki, ki bo skrbela za vaš denar, temveč zaupate sebi.

Če torej nameravate kupiti večje vrednosti ETH, je priporočljivo, da to hranite v denarnici, ki jo nadzorujete, in ne preko menjalnic. To pa zato, ker je izmenjava lahko precej verjetna tarča hekerjev. Če heker pridobi dostop, lahko izgubite svoja sredstva. Zato je bolj priporočljiva alternativna uporaba denarnice, saj je ta le pod vašim nadzorom.

Ethereum 2.0

4. avgusta 2020 je bil testno omrežje Ethereum 2.0 izdano razvijalcem, ki se lahko pomikajo po posodobitvi, da poročajo o napakah in odpravijo morebitne pomanjkljivosti. Testna mreža se imenuje “Medalla“, in sicer po metro postaji v Buenos Airesu.

Ključna razlika med Ethereumom in Ethereumom 2.0 je soglasni algoritem, ki preklopi z dokazila o delu (“proof of work“) na dokaz vložka (“proof-of-stake“).

Preprosto povedano, “proof of work“ je soglasni algoritem, ki ga uporabljajo Bitcoin in številne druge kriptovalute, ki zahtevajo, da rudarska vozlišča uporabljajo ogromne količine računske moči za reševanje matematičnih enačb v procesu, znanem pod imenom “zgoščevanje“. Bitcoin na primer uporablja algoritem SHA-256. “Proof of stake“ pa zahteva veliko manj energije. Prav tako tudi od “validatorjev“ oziroma potrjevalcev transakcij (trenutno rudarji) zahteva, da zaklenejo vložek svojih žetonov v omrežje in stavijo na naslednji blok, ki bo dodan verigi blokov. Namesto da bi prejeli kovance za reševanje zapletenih enačb, prejmejo količino kovancev, sorazmerno njihovi stavi. Več ETH, kot prispevajo v protokol PoS (“proof of stake“), večjo količino ETH pridobijo. Za lažjo predstavo, količina ETH, ki se v PoS protokolu pridobi kot nagrada, se giblje v nekaj odstotkih na letni ravni glede na vaš vložek.

Prehod od PoW (“proof of work“) na PoS (“proof of stake“) ustvarja veliko več priložnosti za rast, pri čemer je Ethereum napovedal razdeljevanje kot del posodobitve za pomoč pri trenutnih visokih pristojbinah za “gas“ v omrežju zaradi velike zasedenosti.

Z razdelitvijo velikih verig (baz podatkov) na manjše je transakcije mogoče obdelati na hitrejši in učinkovitejši način, s čimer se pripravi na globalno množično uvajanje in nadaljnja partnerstva velikih podjetij. Trenutna partnerstva vključujejo Amazon, Microsoft, JP Morgan in Coca-Colo.

Zakaj potrebujemo Ethereum

Za Ethereum finančne aplikacije predstavljajo šele začetek. Ker je blockchain Ethereuma splošnega namena, je v Ethereumu mogoče digitalizirati in distribuirati skoraj vse. Umetniki in ustvarjalci vsebin lahko svoje delo ovrednotijo ​​brez posrednikov. Lastniki nepremičnin imajo dostop do likvidnosti. Uporabniki družbenih medijev si lahko lastijo svoje podatke in jih prodajajo po lastni presoji. Ethereum je gonilna sila naslednje generacije internetnega poslovanja.

Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Naredite še svojo lastno raziskavo. 

Ne spreglejte!

V kolikor vas ta vsebina zanima, se nam pridružite na brezplačnem webinarju, kjer vam bo predavatelj Matija povedal veliko koristnih informacij o kriptovalutah in zaslužku z njimi. Prijavite se lahko na naslednji povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja