Spoznajte sistem DeFi in njegove finančne produkte

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

3. marca, 2022

Decentralizirane finance, znane pod kratico DeFi, so izraz za “ekosistem” finančnih aplikacij naslednje generacije. Kar področje DeFi loči od tradicionalnih finančnih aplikacij, je uporaba tehnologije blockchain, ki je dostopna in transparentna za celotno javnost. To je ista tehnologija, ki podpira kriptovalute in je v preteklih letih postala bolj “vroča” kot kdajkoli prej. Najpomembnejši vidik sistema DeFi je, da so različne aplikacije na njem decentralizirane. Morda ste že slišali za decentralizacijo v povezavi s tehnologijo veriženja blokov ali kriptovalutami – toda kaj to pomeni?

V svetu kriptovalut se lahko stvari hitro spremenijo, a trenutno se DeFi dobro obnese kot “družina” kriptosredstev. Torej če šele spoznavate kriptosvet ali ste že malo globlje zakorakali vanj, zakaj se ne bi poglobili v DeFi in spoznali različne priložnosti, ki jih ponuja?

Kaj je DeFi

“V decentraliziranem finančnem sistemu bi imel nek kmetovalec v razviti državi enako raven dostopa in pravic kot vrhunski trgovec v ameriškem finančnem podjetju.”

Decentralizirane finance ali DeFi predstavljajo premik, ki uporabnikom omogoča uporabo finančnih storitev, kot so izposojanje, posojanje in trgovanje, ne da bi se morali zanašati na centralizirane subjekte. Te finančne storitve se izvajajo prek decentraliziranih aplikacij (dApps), katerih večina je nameščenih na platformi Ethereum.

DeFi ni en izdelek ali podjetje, temveč je vrsta finančnih storitev, ki posnema tradicionalno finančno industrijo, vključno z bančništvom, zavarovalništvom, obveznicami, denarnimi trgi in še veliko drugimi. DeFi dApps uporabnikom omogočajo združevanje teh storitev za doseganje želenih finančnih ciljev. Zaradi njegove sestavljive kompozicije se pogosto imenuje tudi denarni LEGO.

DeFi sistem odstrani nadzor, ki ga imajo banke in institucije nad denarjem, finančnimi produkti in finančnimi storitvami.

Tukaj je nekaj ključnih zanimivosti o DeFi:

 • odpravlja provizije, ki jih banke in druge finančne družbe zaračunavajo za uporabo svojih storitev;
 • svoj denar lahko namesto v banki hranite v varni digitalni denarnici;
 • vsakdo, ki ima internetno povezavo, ga lahko uporablja brez odobritve;
 • sredstva lahko nakažete v nekaj sekundah ali minutah.

Kaj je torej DeFi? Na kratko povedano, DeFi je finančni sistem, ki uporablja protokole, digitalna sredstva, pametne pogodbe in decentralizirane aplikacije (dApps) na Ethereumu (trenutno največji) za izgradnjo finančne platforme, ki je odprta za vse. Toda preden nadaljujemo s tem, kaj je DeFi, poglejmo najprej, kaj DeFi NI. Da to opredelimo, moramo najprej razumeti, kako je zgrajen tradicionalni finančni sistem.

Razlika med centraliziranimi in decentraliziranimi financami

Da bi razumeli decentralizirane finance in njihovo delovanje, nam je v veliko pomoč, če najprej razumemo, kakšna je razlika med centraliziranimi in decentraliziranimi financami.

Pri centraliziranih financah vaš denar hranijo banke in korporacije, katerih glavni cilj je ustvariti zaslužek. Tradicionalni finančni sistem je torej poln tretjih oseb, ki olajšajo pretok denarja med strankami, pri čemer vsaka tako imenovana tretja oseba zaračunava provizije za uporabo njenih storitev. Recimo da kupite paket mleka s kreditno kartico. Strošek gre od trgovca do banke prevzemnice, ki posreduje podatke o kartici v omrežje kreditnih kartic.

Omrežje potem počisti bremenitev in zahteva plačilo od vaše banke. Vaša banka nato odobri bremenitev in pošlje odobritev v omrežje, in sicer preko banke prevzemnice nazaj do trgovca. Vsak subjekt v verigi prejme plačilo za svoje storitve, saj morajo trgovci plačati za vašo zmožnost uporabe kreditnih in debetnih kartic.

Prav tako tudi vse druge finančne transakcije stanejo določeno vsoto denarja. Na primer, odobritev vlog za posojila lahko traja več dni, lahko se tudi zgodi, da morda niti ne boste mogli uporabljati bančnih storitev, če potujete.

Dva cilja DeFi-ja sta skrajšanje transakcijskega časa in povečanje dostopa do finančnih storitev.

Decentralizirane finance pa odpravljajo posrednike oziroma tretje osebe tako, da ljudem, trgovcem in podjetjem omogočajo izvajanje finančnih transakcij preko uveljavljajoče se tehnologije. To se doseže s finančnimi omrežji “peer-to-peer”, ki uporabljajo varnostne protokole, povezljivost ter napredno programsko in strojno opremo.

Kjerkoli imate internetno povezavo, lahko posojate, trgujete in si izposojate sredstva preko finančnih aplikacij (dApps). Porazdeljena baza podatkov finančnih aplikacij je dostopna na različnih lokacijah; zbira in združuje podatke vseh uporabnikov ter za njihovo preverjanje uporablja mehanizem soglasja oziroma “consensus mechanism” (npr. PoW, PoS …).

DeFi to tehnologijo uporablja za odpravo centraliziranih finančnih modelov, tako da vsakomur omogoča uporabo finančnih storitev kjerkoli, ne glede na to, kdo je in kje je.

Aplikacije DeFi uporabnikom omogočajo večji nadzor nad svojim denarjem preko osebnih denarnic in storitev trgovanja, za katere skrbi in je odgovoren vsak posameznik sam.

POMEMBNO: Čeprav decentralizirane finance omogočajo lasten nadzor, pa kljub temu ne zagotavljajo anonimnosti. Vaše transakcije morda nimajo vašega imena, vendar so vidne in dostopne vsakomur, saj so zapisane na blockchainu – viden je začetni in končni naslov ter vrednost transakcije in valuta. Če se vaša identiteta kakorkoli poveže z naslovom na blockchainu, se ta lahko izsledi. Tako lahko postanete tarča nekaterih subjektov; to so lahko vlade, organi pregona ali drugi subjekti, ki delujejo za zaščito finančnih interesov ljudi.

Kako deluje DeFi

Decentralizirane finance uporabljajo tehnologijo, imenovano blockchain, ki se nanaša na kriptovalute. Kot smo že pisali v nekaterih drugih člankih, je blockchain porazdeljena in zavarovana baza podatkov oziroma, drugače rečeno, knjiga transakcij. Aplikacije, imenovane dApps, se uporabljajo za obdelavo in manipulacijo transakcij.

Preprosto povedano, DeFi je mogoče razumeti kot finančni ekosistem, ki izhaja iz tehnologije blockchain. Nekateri primerjajo pojav DeFi z uvedbo tiskarskega stroja za izmenjavo informacij.

Če smo bolj natančni, DeFi omogoča, da posojila, zavarovanja, mednarodna plačila in še veliko več  postanejo dostopna vsem, ki imajo internetno povezavo. To pomeni, da lahko ljudje prevzamejo nadzor nad lastnim gospodarstvom in se jim ni treba zanašati na banko ali druge finančne posrednike.

Upoštevajte, da je DeFi razmeroma širok pojem, ki zajema veliko različnih aplikacij, ki jih poganja blockchain. Kljub temu je njihov skupni imenovalec to, da so odprti za vsakogar, da so odporni na cenzuro in da pomagajo pri demokratizaciji financ.

Decentralizirane aplikacije, splošno znane kot dApps, so jedro samega DeFi-ja. Ustvarjanje aplikacij, ki jih poganja tehnologija blockchain, postaja vse bolj pogosto in ga lahko primerjamo z razvojem aplikacij za pametne telefone. Vendar pa so dApps bistveno močnejše in lahko uporabnikom omogočijo dostop do inovativnih novih finančnih storitev. Poleg tega se za pridobivanje podatkov ne uporablja centralnega serverja kot pri običajnih aplikacijah, temveč se podatki pridobivajo iz blockchain omrežja, ki je porazdeljeno po celem svetu.

DeFi je v večini zgrajen na blockchainu Ethereuma

Aplikacije DeFi (dApps) so zgrajene na podlagi blockchaina in za večino aplikacij je to blockchain Ethereuma. Verjetno se sprašujete, zakaj Ethereum, in ne Bitcoin? No, na Bitcoin blockchainu sicer je nekaj dejavnosti DeFi-ja, vendar je Ethereum na tej točki boljša izbira, in povedali vam bomo, zakaj.

Če ste prebrali naš članek Od A do Ž o kriptovaluti Ethereum, potem veste, da so bistvo Ethereuma pametne pogodbe. Če na kratko povzamemo, so pametne pogodbe računalniški programi, ki samodejno izvajajo dejanja, ki so točno opredeljena v sami programski kodi. Napisane so v programskem jeziku Solidity, ki je programski jezik “Turing Complete”. To pomeni, da je na Ethereumu mogoče ustvariti bolj zapletene dApps kot na Bitcoinu, ki omogoča le delno programiranje – ni “Turing Complete”. Razvijalci lahko programirajo dApps, ki lahko upravljajo digitalna sredstva, imenovana pametne pogodbe.

V tradicionalnem svetu je pametna pogodba podobna katerikoli drugi pogodbi med dvema strankama, ki jo nadzoruje odvetnik, vendar med njima obstajajo razlike:

 • lahko zavrnete odvetnika in
 • pametna pogodba se izvaja sama.

Z drugimi besedami, pametna pogodba je protokol, ki strankam omogoča neposredno interakcijo med seboj brez nadzornika tretje osebe – pri pametnih pogodbah ni vpletenega odvetnika.

Ker je bil Ethereum tisti, ki je izkoristil pametne pogodbe in postal prva razvojna platforma dApp, je postal blockchain izbira za mnoga podjetja, ki želijo zgraditi svoje finančne produkte. Tako ni le večina aplikacij DeFi zgrajenih na Ethereumu, temveč je to tudi razlog, zakaj se največji delež inovacij dogaja na njihovem blockchainu.

Zato si poglejmo, katere so glavne značilnosti, ki razlikujejo javne blockchaine od zasebnih omrežij, ki jih uporabljajo tradicionalne finančne institucije:

 • programska zmogljivost: razvijalci lahko programirajo dApps, ki zagotavljajo poceni finančne storitve;
 • brez zaupanja: transakcije je mogoče varno potrditi brez centralnih subjektov;
 • brez dovoljenja: vsakdo lahko ustvarja in uporablja DeFi dApps;
 • decentralizacija: zapisi niso shranjeni na enem samem strežniku ali osrednjem omrežju;
 • transparentnost: transakcije so javne, tako da jih lahko pregleda vsak;
 • “odpornost” na cenzuro: osrednja stranka ali organ ne more razveljaviti transakcij.

Težave, ki jih lahko odpravi DeFi

Nekatere težave v finančnem svetu, ki jih lahko odpravi DeFi, so:

 • omejen dostop do svetovnih finančnih storitev: globalni dostop do finančnih storitev že obstaja, vendar ima številne ovire (več v nadaljevanju). Imate računalnik ali mobilni telefon z dostopom do interneta? To je vse, kar potrebujete, da začnete z DeFi;
 • preveč ovir za vstop: potrebno je veliko dokumentacije in dobro financiran bančni račun, da ne omenjamo ugodne geografske lokacije v bližini ponudnika finančnih storitev – to vse so ovire za vstop v tradicionalni finančni prostor, ki jih želi DeFi odpraviti;
 • pomanjkanje zasebnosti in varnosti: centralizirane institucije lahko nehote ogrozijo bogastvo in zasebne podatke svojih strank. V DeFi-ju uporabniki nadzorujejo svoj denar in ne potrebujejo osrednjega organa;
 • visoke provizije za mednarodna plačila: DeFi želi zmanjšati globalne provizije za nakazila (ki znašajo približno 7 %) za več kot polovico (na obvladljive 3 %). Če preprosto odpravite nepotrebne pristojbine, ki jih zahtevajo posredniki, se lahko čezmejna plačila močno zmanjšajo;
 • cenzura: DeFi ponuja nespremenljive transakcije in blockchain, ki jih centralne oblasti, kot so vlade, velike banke ali veliki tehnološki tirani, ne morejo zatreti. Čeprav je vaše transakcije mogoče javno pregledati, vaša identiteta ostane pod psevdonimom;
 • kompleksnost: razvijalci skrbijo, da so uporabniški vmesniki njihovih dApps vsak dan videti bolj privlačni in enostavnejši za uporabo. Preprosta uporaba bo namreč pomagala množicam, da se odmaknejo od tradicionalnih, zapletenih, centraliziranih sistemov.

Finančni produkti DeFi-ja

Na tej točki boste verjeno rekli: “Dovolj teorije! Kako lahko s tem zaslužim? Kateri so finančni produkti, ki jih ponuja DeFi? Obstaja veliko načinov, kako lahko zaslužite, vendar kot pri vsakem špekulativnem podvigu obstaja tudi veliko načinov za izgubo. Ko torej nadaljujete, imejte v mislih svojo toleranco za tveganje.

DECENTRALIZIRANI DENARNI TRGI

Ta izraz lahko zmede tiste, ki ne poznajo običajnih denarnih trgov. Denarni trgi so trgi za najemanje in posojanje sredstev in uporabnikom večinoma omogočajo izposojo ali posojanje različnih kriptosredstev.

Decentralizirani denarni trgi se lahko obravnavajo kot alternativa tradicionalnemu bančnemu sistemu za posojanje ali najemanje posojil. Poleg tega večinoma sami upravljajo z uporabo pametnih pogodb, ki določajo pravila za delovanje decentraliziranih denarnih trgov.

Velika razlika med decentraliziranimi denarnimi trgi in običajnimi denarnimi trgi pa je v tem, da so decentralizirani denarni trgi odprti za vsakogar. Zadovoljijo lahko potrebe tistih, ki nimajo dostopa do finančne infrastrukture.

Poleg tega vsakomur omogočajo, da zasluži obresti na svoja kriptosredstva z npr. posojanjem ali zadolževanjem. To omogoča običajnim ljudem dostop do mehanizmov, ki jih banke uporabljajo za služenje denarja že stoletja. Poglejmo slednje na primeru. Oseba A ima željo po izposoji sredstva, saj meni, da bo vrednost določene kriptovalute narasla in si želi na tak način povečati svoj profit. Oseba B svoja sredstva posodi preko prej omenjenih dApps in pripadajočih protokolov. Ko oseba A izposojena sredstva (skupaj s provizijo) vrne, gre ta provizija neposredno do osebe B, ki je v ta namen posodila sredstva. Pri tem ni bilo sodelujoče tretje osebe oziroma banke, ki bi dobila obresti.

DECENTRALIZIRANE BORZE (DEX)

Vsakdo, ki pozna kriptovalute, bo verjetno vedel, da je bistveni del pri kriptovalutah trgovanje z njimi. To so pogosto tako imenovane “decentralizirane izmenjave”. Pri tem ne govorimo o izmenjavah na običajnih centraliziranih borzah (Binance, Kraken …). To so borze, ki delujejo na decentraliziran način in nimajo osrednjega organa. Za tiste, ki niso seznanjeni z izrazom “izmenjava”, je to pravzaprav platforma, ki uporabnikom omogoča trgovanje s specifičnimi sredstvi (kupovanje in prodajanje).

Na splošno se decentralizirane borze osredotočajo na trgovanje s kriptovalutami, vendar je osnovna tehnologija lahko uporabna za trgovanje s katerimkoli sredstvom. Poleg tega lahko decentralizirane borze zmanjšajo tveganje kraje, saj uporabnikom ni treba prenesti svojih sredstev na dejansko borzo. Namesto tega lahko uporabnikom omogočijo neposredno povezavo s trgovalnim omrežjem borze, imenovanim “peer-to-peer” (P2P). Kljub temu pa je treba preveriti njihov izvor, saj je veliko lažnih naslovov za DEX, kjer lahko, ko povežemo denarnico in prenašamo sredstva, slednje izgubimo.

Uporabniki s svojimi sredstvi neposredno trgujejo drug z drugim na borzi. Slednje lahko poteka v različnih oblikah. Nekatere borze uporabljajo tako imenovane “proxy žetone”, ki predstavljajo premoženje (kot je kriptovaluta), delnice (ki predstavljajo lastništvo) ali depozitni sistem z več podpisi. Nekatere decentralizirane borze (DEX) so:

 • Uniswap;
 • Loopring DEX;
 • dYdX;
 • Kyber Network;
 • 1inch;
 • Pancake swap.

DECENTRALIZIRANI STABILNI KOVANCI (“decentralized stablecoins”)

Običajne kriptovalute so še vedno razmeroma nestabilne. Čeprav se bo to sčasoma verjetno umirilo, si nekateri vlagatelji želijo kriptosredstva z vsemi prednostmi tehnologije blockchain, vendar z manjšo volatilnostjo. Tu se pojavijo decentralizirani stabilni kovanci oziroma “stablecoins”. Preprosto povedano, stabilni kovanci so posebna kategorija kriptovalut z nizko volatilnostjo.

Stablecoini oziroma stabilni kovanci dosegajo svojo nizko volatilnost z vezavo svoje vrednosti na druga sredstva. Morda najbolj nazoren primer tega je vezava stabilnega kovanca na vrednost nacionalne valute, kot je ameriški dolar. Vendar to še zdaleč ni edina rešitev. Nekateri stabilni kovanci so namesto tega vezani na primer na košarico blaga ali zbirko več valut.

Nekaj najbolj znanih decentraliziranih stabilnih kovancev:

 • Tether (USDT);
 • USDC/USD Coin;
 • DAI;
 • UST.

DECENTRALIZIRANO ZAVAROVANJE

Vse od ocenjevanja različnih stopenj tveganja, določanja premij, izplačila terjatev, hekerskih napadov – izgube sredstev – in tako naprej je blizu popolnemu primeru uporabe tehnologije veriženja blokov in pametnih pogodb. Mnogi opazovalci že predpostavljajo, da je lahko decentralizirano zavarovanje eno naslednjih velikih področij za DeFi.

Decentralizirano zavarovanje se lahko reši brez posrednikov, finančnih institucij in drugih neučinkovitih vidikov sektorja zapuščenih zavarovanj. Poleg tega je decentralizirano zavarovanje odlična izbira za zmanjšanje tveganj pri pametnih pogodbah.

DECENTRALIZIRANA SINTETIČNA SREDSTVA

Še en osrednji vidik DeFi-ja so decentralizirana sintetična sredstva. Kot ste verjetno že ugotovili, “decentraliziran” pomeni, da je zgrajen z uporabo odporne, porazdeljene tehnologije veriženja blokov. Kaj so potem sintetična sredstva?

Včasih so znana tudi kot derivati. Trgovci bodo vedeli, da derivati ali sintetična sredstva spremljajo vrednost nečesa. To trgovcem omogoča, da postanejo izpostavljeni sredstvu, v katerega želijo vlagati, tudi če je težko fizično vlagati vanj.

To so lahko stvari, kot so zlato, tradicionalne delnice, kriptosredstva ali celo blago. Vendar sta decentralizirano financiranje in decentralizirana sintetična sredstva še posebej pomembna za tiste, ki nimajo dostopa do tradicionalnih finančnih sistemov.

Kljub temu pa je treba upoštevati tudi, da sintetični ali izpeljani finančni instrumenti ne predstavljajo lastništva nad sredstvom samim – to je le predstavitev vrednosti, ki je iz njega izpeljana.

INTEROPERABILNOST

Ena najbolj vznemirljivih funkcij decentraliziranih finančnih aplikacij je to, na koliko načinov jih je možno kombinirati, da ustvarite popolnoma nove izdelke.

Tveganja, povezana z DeFi

Ena najboljših stvari pri DeFi-ju je, da ljudem omogoča, da prevzamejo nadzor nad svojimi sredstvi. Vendar kot pravi starec v filmu Spiderman: “Z veliko močjo prihaja velika odgovornost.”

Možnost visokega donosa lahko ljudi napelje na velika tveganja, ki lahko povzročijo velike izgube, če ne ravnajo odgovorno. V eni minuti lahko letite nad nebotičniki in si mislite, da ste neverjetni Spiderman DeFi-ja, v naslednji minuti pa lahko trčite v “Rekt City”. In ne želite si končati tam.

To ni finančni nasvet, a spomnite se, da večji kot je potencialni donos, večje je tveganje. Lahko pa se odločite za ustrezen znesek, ki ga želite tvegati.

Kdo lahko dostopa do čudovitega sveta Defi

Prav vsak. Za začetek potrebujete le internetno povezavo in kriptodenarnico. Toda najprej je priporočljivo, da pridobite nekaj znanja. Zato vas vabimo, da se pridružite brezplačnemu webinarju tukaj, v katerem bo predstavljeno, kako lahko zaslužimo s kripotvalutami!

Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Naredite še svojo lastno raziskavo. 

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja