Kako uporabljati Ledger Nano S?

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

14. marca, 2022

Verjetno vsi, ki jih zanima digitalizacija sveta in kripto-valute ter si želijo slednje zaščititi, poznajo različne metode, kako varno shraniti svoje kripto-valute. Obstaja veliko različnih možnosti, vendar je shranjevanje v fizično denarnico brez dvoma med bolj varnimi.

Kaj so kripto-denarnice?

Kripto denarnice so fizične denarnice, kjer lahko shranjujete  vaše kripto-valute. Preden pa se odločite, katera denarnica je za vas primerna, morate razumeti, kako denarnice delujejo. Čeprav se količina informacij o kripto-valutah morda zdi ogromna in vam lahko včasih povzroči precejšen glavobol, vam želimo pokazati, da vstop v svet kripto-valut ni tako težak, če imate za začetek primerno denarnico.

Ko razmišljate o najbolj primerni kripto-denarnici, morate upoštevati, da so najpomembnejši dejavniki pri odločanju, kaj izbrati, varnost, lastništvo in enostavna uporaba. Zakaj? Ker so vaše denarnice lahko lahek plen hekerjev, ki vam želijo ukrasti kripto-blago. Pri uporabi fizične denarnice, ki temelji na menjavi kripto-valut, ima ponudnik v lasti zasebne ključe vaše denarnice in je zato lastnik vaših sredstev. Poleg tega so menjalniške denarnice zelo dovzetne za vdore.

Kratka predstavitev

Ledger Nano S je najvarnejši način za shranjevanje vaših kripto-valut, zahvaljujoč varnostnim protokolom podjetja. Začetniki ali občasni vlagatelji bodo mirni, saj bodo vedeli, da so njihova sredstva varna brez povezave, vendar lahko zlahka dostopajo do svojih kripto-valut ali si ogledajo svoje račune, ko uporabljajo fizično napravo. Podpira lahko 26 kripto-kovancev in več kot 1.500 kripto-tokenov. Spada med najbolj cenovno ugodne kripto denarnice.

Kako uporabljamo Ledger Nano S?

Če želite nastaviti vaš Ledger Nano S, priključite napravo v USB vtičnik vašega računalnika. Uporabite lahko kabel v škatli ali kateri koli adapterski mikro USB kabel. Zaradi varnosti je vedno dobro uporabiti kabel, ki mu lahko zaupate. Naslednji korak je, da obiščete Ledger.com in prenesete programsko opremo. Pritisnite na gumb ”Prenesi” in nato nadaljujte z izbiro različice Ledger Live za vaš operacijski sistem. Programska oprema Ledger Live je na voljo v sistemih Windows, Mac in Linux.

Po prenosu aplikacije Ledger Live nadaljujte z namestitvijo. To bo hiter postopek, vendar programska oprema ne bo delovala, razen če konfigurirate tudi svoj Ledger Nano S. Ko je priključen, se bosta pojavila napisa ”Dobrodošli” in ”Pritisnite oba gumba za začetek”. Nadaljujte in pritisnite na gumbe.

Ko greste skozi to fazo navodil, boste na zaslonu videli novo sporočilo ”Konfiguriraj kot novo napravo?”. Če nastavljate prvič, pritisnite desni gumb, če želite iti v meni ”Obnovi konfiguracijo” vašega Ledger Nano S, pa pritisnite levi gumb. V našem primeru, ob predpostavki, da je to naš prvi postopek nastavitve, bomo konfigurirali kot novo napravo.

Ustvarite PIN kodo za vaš Ledger Nano S

Po potrditvi boste prejeli zahtevo za nastavitev PIN kode. Hkrati pritisnite gumba za potrditev in nadaljevanje. Na Ledger Nano S so PIN kode dolge 8 številk. Za dokončanje tega koraka nastavitve boste morali uporabiti 8 številk od 0 do 9. Uporabite lahko na primer 01234567. Kljub temu pa je priporočljivo, da se izognete katerikoli kodi, ki je preprosta in jo je enostavno uganiti. Hkrati se prepričajte, da izberete kodo, ki si jo lahko zapomnite in jo zapišite.

Potrdite svojo PIN kodo

Ko izberete svojo PIN kodo, vam na zaslonu vašega Ledgerja napiše, da potrdite PIN. Ponovno boste morali vnesti celotno kodo z uporabo popolnoma enakih metod. Ta korak zagotavlja, da ne nastavite napačne kode PIN, ki se je pozneje ne boste spomnili.

Zapišite si obnovitveno frazo

Ker je PIN koda ključ do vaše naprave, je posledično fraza za obnovitev ključ do vaših kripto-kovancev. Veliko pozornost morate posvetiti tej stopnji, saj brez tega nikakor ne boste prišli do kovancev. Še posebej se prepričajte, da vnesete vsako besedo, kot je napisano na zaslonu.

Poleg tega ohranite obnovitveno frazo varno in jo zaščitite po najboljših močeh. V primeru, da kdorkoli najde besede, lahko varnostno kopira vašo denarnico na drugi napravi in ​​si prisvoji vaše kripto-kovance. Zato je varnost teh 24 besed bistvenega pomena za vašo finančno suverenost. Besede, ki sestavljajo vašo obnovitveno frazo, so del slovarja BIP 38. Za vas bo ustvarjena edinstvena permutacija 24 od 4.096 besed, ki jih boste morali zapisati eno za drugo. Ustvarite lahko toliko denarnic, kolikor želite, vendar bo vaš Ledger Nano S lahko dostopal le do ene naenkrat.

Potrdite svojo obnovitveno frazo

Po tem, ko si prepišete svojo obnovitveno fazo, jo morate še potrditi. V tem razdelku morate potrditi vrstni red svojih 24 besed. Ledger Nano S premeša njihov vrstni red in za njihovo iskanje morate uporabiti navigacijske tipke. Ko najdete prvo besedo, pritisnite oba gumba hkrati, da jo potrdite. To je najbolj zamuden korak te nastavitve, a tudi bistven. Če ste naredili napake, ko ste zapisali obnovitveno frazo, jih boste zdaj našli.

V primeru, da najdete napake, lahko poskusite znova. Če pa tega ne morete ugotoviti, se je bolje vrniti na prejšnji meni. Drug način je, da izključite vaš Ledger Nano S in ga znova povežete. Ta trda ponastavitev vam bo omogočila, da znova zaženete postopek nastavitve in drugič mu boste morda posvetili več pozornosti. Če boste pravilno izbrali vsako besedo, boste prejeli sporočilo ”Your device is now ready” (”Vaša naprava je zdaj pripravljena”).

Odprite Ledger Live

Sporočilo na zaslonu vašega Ledger Nano S naj bi se glasilo ”Install apps on your Ledger device using the instructions at start.ledgerwallet.com” (”Namestite aplikacije v svojo napravo Ledger”). Zdaj morate odpreti Ledger Live na vašem računalniku.

Najprej se bo prikazal zaslon, kjer boste morali izbrati barvo vaše teme. Ta odločitev vpliva samo na vašo uporabniško izkušnjo, zato lahko izberete svojo najljubšo. Za mešanje med svetlobo in temo izberite ”Dusk” (”Mrak”). Če imate raje svetle in dobro osvetljene menije, izberite način ”Light” (”Svetlo”). Ko se odločite za poljubno barvo vaše teme, kliknite gumb ”Začni”.

Na zaslonu računalnika boste videli inicializacijski meni. Napravo lahko inicializirate kot novo, obnovite obnovitveno frazo ali uporabite že inicializirano napravo. V našem primeru smo Ledger Nano S že inicializirali, tako, da izberemo tretjo možnost. Ledger Live vam omogoča tudi nastavitev strojne denarnice z njihovega namiznega vmesnika, vendar je bolje, da to storite na svojem Ledger Nano S. Ne le, da je to bolj varna nastavitev, ampak se tudi navadite na kontrolo vašega Ledgerja. Vse transakcije potrebujejo potrditev naprave, zato se morate naučiti pritiskati gumbe.

Sprva vas bo vmesnik Ledger Live pozval, da izberete model denarnice strojne opreme. Ker ste lastnik Ledger Nano S, ga potrdite in pojdite na naslednji meni. Drugi korak tega postopka je varnostni kontrolni seznam. Tukaj morate potrditi, da ste PIN kodo izbrali sami in da ste shranili obnovitveno frazo. Ledgerjev način zagotavlja, da ste sledili vsem korakom in da imate varnostno kopirane podatke.

Da bi se izognili  hekerskim napadom, Ledger Live preveri tudi programsko opremo vaše naprave, ali je pristna. Za to vam ni treba storiti ničesar, razen da dovolite programski opremi, da izvede preverjanje. Za Ledger je pomembno, da preverite, ali ne uporabljate ogrožene naprave. In če ste napravo kupili pri pooblaščenem prodajalcu, vam za to ni treba skrbeti, saj je najverjetneje pristna.

Zdaj je čas za nastavitev gesla Ledger Live. To nima nobene zveze z vašo PIN kodo v napravi, ampak je le način zaklepanja namizne programske opreme. Če ne želite, da bi lahko kdorkoli, ki uporablja vaš računalnik, dostopal do vaših podatkov Ledger, nastavite močno geslo. Ko nastavite geslo, boste lahko izbrali nastavitve zasebnosti. V meniju ”Napake in analitika” morate izbrati, katere vrste informacij delite z Ledgerjem. Ko kliknete ”Continue” (”Nadaljuj”), boste končno videli vmesnik Ledger Live. Od tu naprej je vse v odločitvi, katere kovance želite uporabiti.

Dodajanje kripto-kovancev

V meniju boste končno lahko dodali kripto-valute v svojo denarnico. Ledger Nano S ponuja 120 kB kapacitete za shranjevanje, zato se morate odločiti, katere kovance boste uporabili. Za nastavitev samo Bitcoina imate več kot dovolj pomnilnika. Toda nastavitev z več kovanci vam omogoča samo Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Ethereum Classic, DASH in Monero.

Ledger Nano S podpira na stotine kovancev, vendar jih lahko ena naprava shrani le peščico. Zato je dobro, da pametno upravljate svoj prostor za shranjevanje in določite prioritete. Če si želite namestiti nove kripto-kovance, pojdite v meni, vnesite prvih nekaj črk izbranega kovanca in ga namestite. Na vašem Ledger Nano S boste pozvani, da potrdite namestitev. Če pa je naprava več minut mirovala, boste morali še enkrat vnesti svojo kodo PIN.

Pošiljanje in sprejemanje kripto-valut

Po tem, ko ste nastavili svoj Ledger, ste pripravljeni. Zdaj lahko pošiljate in sprejemate kripto-valute, ki jih imate shranjene na Ledgerju.

Prednost denarnice Ledger Nano S je varnost. Zato jih morate vsakič, ko se ukvarjate z naslovi, preveriti na napravi. Zelo pomembno je, da se informacije na obeh zaslonih ujemajo. To preprečuje napade lažnega predstavljanja ali človeške napake, pri čemer pošiljate na napačen naslov.

Kadar koli boste prejeli katere koli kripto-kovance, bo Ledger Nano S od vas zahteval, da preverite njihovo veljavnost. Naslovi bodo ustvarjeni v denarnici strojne opreme in poslani v Ledger Live. To pomeni, da so v običajni situaciji, ko je vse v redu, informacije enake. Ko pošiljate kovance, morate pregledati veliko več kot naslov prejemnika. Ledger vam omogoča tudi preverjanje provizij za transakcije. To je bistveno, saj so zaradi opaznih napak nekateri uporabniki preplačali in izgubili sredstva. Vaš Ledger Nano S vam bo omogočil dvojno preverjanje.

Ko pritisnete na fizične gumbe za potrditev, naročite varnemu elementu, naj se podpiše. Ta zapleten varnostni proces je edinstven za Ledger. Podjetje je na trg strojnih denarnic prineslo čipe varnih elementov. To je bila revolucija za fizično varnost in še danes nihče od večjih proizvajalcev ne uporablja istega čipa.

V primeru, da želite vaš Ledger nekomu podariti ali pa ste samo kupili novega, je obvezen korak, da ga pred tem ponastavite. Lahko ga ponastavite na dva načina:

  • PIN koda; -Ledger Nano S ima vgrajeno varnostno funkcijo, ki ponastavi napravo, če trikrat zapored vnesete napačno kodo PIN. Če želite ponastaviti svoj Ledger Nano S s to metodo, samo vklopite napravo, tako, da jo prek USB kabla povežete s svojim računalnikom. Naprava bo od vas zahtevala vašo PIN kodo, da jo odklenete. Ker pa je cilj ponastavitev naprave, morate trikrat zapored vnesti napačno PIN kodo. Vaš Ledger se bo, zaradi varnostnega ukrepa ponastavil po tretjem nepravilnem poskusu.
  • Meni z nastavitvami; najprej morate svoj Ledger z USB kablom povezati na svoj računalnik, da ga vklopite. Nato vnesete svojo PIN kodo, da ga odklenete. Nato pa na nadzorni plošči poiščete nastavitve, kjer izberete ”Security” (“Varnost”). S pritiskom na oba gumba ga boste uspešno ponastavili. Za potrditev pa morate vnesti svojo PIN kodo. Ko ga ponastavite, ga lahko varno predate novemu lastniku. Prav tako ga lahko nastavite kot novo napravo ali pa ga obnovite kot staro napravo, seveda v primeru, da imate pripadajočo obnovitveno fazo.

Nenapisana pravila za Ledger Nano S

  • Vedno uporabljajte samo legitimno Ledger Live aplikacijo. Pogosta prevara z lažnim predstavljanjem, je ponarejena aplikacija Ledger Live, predvsem ponarejena razširitev za Google Chrome ali lažna aplikacija za Android. Nikoli ne vnašajte svoje 24-besedne obnovitvene fraze v nobeno aplikacijo razen legitimno Ledger Live. In še to je treba vnesti le, če ta od vas to zahteva.
  • Nikoli ne shranjujte svoje 24-besedne obnovitvene fraze na računalnik, telefon ali kakršno koli napravo, ki je povezana z internetom. Edini namen vaše denarnice strojne opreme Ledger je ohraniti dostop do vaših kriptovalut popolnoma brez povezave. Vnos obnovitvene fraze v katerokoli napravo, ki se lahko poveže z internetom, popolnoma izniči namen uporabe strojne denarnice, zato si jo raje zapišite na papir, ki ga shranite na skrito mesto.
  • Z nikomer ne delite svoje obnovitvene fraze, PIN kode ali Ledger Nano S, saj je v današnjem digitalnem svetu vse več kripto-prevarantov, ki si želijo prisvojiti vaše kripto-valute.

Ne spreglejte!

V kolikor vas ta vsebina zanima, se nam pridružite na brezplačnem webinarju, kjer vam bo predavatelj Matija povedal veliko koristnih informacij o kripto-valutah in zaslužku z njimi. Prijavite se lahko na naslednji povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/.

Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kripto-valut sprejmete na lastno odgovornost. Naredite še svojo lastno raziskavo.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja