Kriptostaking – pasivni prihodek

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

14. marca, 2022

Kovanec

Kot veliko stvari v svetu kriptovalut je lahko staking ali zastavljanje zapletena ali preprosta ideja, odvisno od tega, kolikšne ravni razumevanja si želite. Za številne trgovce in vlagatelje je ključna ugotovitev, da je vlaganje način zaslužka nagrad za posedovanje določenih kriptovalut. Toda tudi če želite le zaslužiti nagrade za vlaganje, je koristno vsaj malo razumeti, kako in zakaj deluje tako, kot deluje.

Kako deluje staking

Če kriptovaluta, ki jo imate, omogoča zastavljanje – trenutne možnosti vključujejo Tezos, Cosmos in zdaj Ethereum (preko nove nadgradnje ETH2) – lahko zastavite nekaj svojega imetja in sčasoma zaslužite nagrado v odstotkih. To se običajno zgodi prek “skupine vložkov”, za katero si lahko predstavljate, da je podobna varčevalnemu računu, ki se obrestuje.

Razlog, zakaj lahko vaša kriptovaluta “zasluži” nagrade, medtem ko je vložena, je v tem, da jo blockchain spravi v delo. Kriptovalute, ki omogočajo zastavljanje, uporabljajo “mehanizem soglasja”, imenovan “proof of stake”, ki zagotavlja, da so vse transakcije preverjene in zavarovane brez banke ali plačilnega procesorja na sredini. Vaša kriptovaluta, če se odločite zanjo, postane del tega procesa.

Zakaj imajo vložek le nekatere kriptovalute

Tu začne postajati bolj tehnično. Bitcoin na primer ne dovoljuje zastavljanja. Če želite razumeti, zakaj, morate poznati ozadje.

Kriptovalute so običajno decentralizirane, kar pomeni, da ni osrednjega organa, ki bi vodil poslovanje z njimi. Kako torej vsi računalniki v decentraliziranem omrežju pridejo do pravilnega odgovora, ne da bi jim ga dal osrednji organ, kot je banka ali izdajatelj kreditnih kartic? Uporabljajo mehanizem soglasja.

Številne kriptovalute – vključno z Bitcoinom in Ethereumom 1.0 – uporabljajo mehanizem soglasja, imenovan dokaz o delu (angleško “proof of work”). Preko slednjega omrežje namenja ogromno procesorske moči pri reševanju težav, kot je potrjevanje transakcij med ljudmi z različnih delov sveta in zagotavljanje, da nihče ne poskuša dvakrat porabiti istega denarja. Del procesa vključuje kriptorudarje po vsem svetu, ki med seboj tekmujejo, kdo bo prvi rešil kriptografsko uganko. Zmagovalec si pridobi pravico, da v blockchain doda zadnji blok preverjenih transakcij, v zameno pa prejme plačilo v obliki kriptovalute.

Za sorazmerno preprosto verigo blokov, kot je Bitcoin, ki deluje zelo podobno kot knjiga banke, saj sledi dohodnim in izhodnim transakcijam, je proof of work preprosta rešitev. Toda za nekaj bolj zapletenega, kot je Ethereum, ki ima ogromno različnih aplikacij, vključno s celotnim svetom DeFi, ki poteka na vrhu verige blokov, je lahko proof of work, ko je preveč aktivnosti, bolj zapleten. Posledično so lahko časi transakcij daljši, provizije pa višje.

Kaj je dokaz o vlogi – proof of stake

Pojavil se je novejši mehanizem soglasja, imenovan proof of stake, z idejo povečanja hitrosti in učinkovitosti ob zniževanju pristojbin. Glavni način, kako proof of stake zmanjša stroške, je ta, da ne zahteva od vseh kriptorudarjev, da se ukvarjajo z matematičnimi težavami, kar je energetsko intenziven proces. Namesto tega transakcije potrjujejo ljudje, ki so v blockchain vključeni prek vložkov.

Proof of Stake

Zastavljanje ima podobno funkcijo kot rudarjenje, saj je to proces, s katerim je udeleženec omrežja izbran, da doda najnovejšo serijo transakcij v verigo blokov in je v zameno plačan v obliki kriptovalute.

Natančne izvedbe se razlikujejo od projekta do projekta, pravzaprav pa uporabniki postavijo svoje žetone na kocko za priložnost, da v zameno za nagrado dodajo nov blok v blockchain. Njihovi vloženi žetoni delujejo kot jamstvo za legitimnost vsake nove transakcije, ki jo dodajo v blockchain.

Mreža izbere validatorje glede na velikost njihovega vložka in dolžino časa, ko ga imajo. Tako so nagrajeni udeleženci tisti z največjim vložkom. Če se odkrije, da so transakcije v novem bloku neveljavne, lahko omrežje uporabnikom izniči določen znesek svojega deleža, kar je znano kot poševni dogodek.

Prijavite se seminar tukaj in se s pomočjo kripto milijonarja naučite, kako obogateti s kriptovalutami!

Kaj je dokaz o deležu oziroma proof of stake

Kaj je torej ta stvar z dokazom vložka, o kateri vsi govorijo? Dokaz o deležu je mehanizem soglasja za obdelavo transakcij in ustvarjanje novih blokov v verigi blokov. V sistemu proof of stake validatorji obdelujejo transakcije in ustvarjajo nove bloke v verigi blokov, tako kot rudarji v blokovni verigi dokaza o delu (kot je Bitcoin). Razlika je v tem, da vozlišča (računalniki, ki sodelujejo pri gradnji verige blokov), da bi pridobila pravico do ustvarjanja bloka, namesto da bi tekmovala, ali bodo prva dokončala zapletene matematične probleme, kot to počnejo rudarji ali zastavijo določeno količino svojih sredstev. Nato se za vsak blok deloma naključno izbere validator izmed vseh, ki so zastavili minimalno količino kovancev. Potem ta validator ustvari blok in drugi validatorji ga potrdijo. Validator prejme nagrado za ustvarjanje novega bloka v obliki domačega kovanca verige blokov (npr. ADA na blokovni verigi Cardano), če pa se izkaže, da blok vključuje goljufivo transakcijo, izgubi del ali svoj celoten delež! (In tudi vsak validator, ki ga je potrdil.)

Kovanec Cardano

Pri izbiri, kdo bo naslednji validator, ki bo preveril blok, algoritem dokazovanja vložka upošteva različne dejavnike, vključno s tem, kako dolgo je validator držal vložek, kako velik je vložek, in randomizacijo. To zahteva veliko manj računalniške moči in električne energije, kot je potrebno, da rudarji sistema za dokazovanje dela pridobijo pravico do ustvarjanja bloka tako, da prvi rešijo zapleten matematični problem. Iz tega razloga je dokazovanje deleža bolj zelen in učinkovitejši postopek kot dokaz o delu in pogosto vodi do hitrejšega potrjevanja transakcij.

Katere kriptovalute uporabljajo soglasje o dokazovanju vložka

Vsaka valuta ne uporablja mehanizmov za dokazovanje vložka – Bitcoin na primer deluje po modelu dokazovanja dela. Obstajajo pa:

  • ADA (Cardano);
  • SOL (Solana);
  • AVAX (Lavin).

Kakšne so prednosti stakinga

Številni dolgoročni vlagatelji v kriptovalute gledajo na vlaganje kot na način, da svoje premoženje bogatijo z ustvarjanjem nagrad, namesto da bi zbirali prah v svojih kriptodenarnicah.

Staking ima dodatno prednost, saj prispeva k varnosti in učinkovitosti projektov blockchain, ki jih podpirate. Če vanje vložite svoja sredstva, naredite verigo blokov bolj odporno na napade in okrepite njeno sposobnost obdelave transakcij. (Nekateri projekti podeljujejo tudi “žetone upravljanja” udeležencem zastopanja, ki imetnikom dajejo besedo o prihodnjih spremembah in nadgradnjah tega protokola.)

Bitcoin kovanec

Kakšna so tveganja vlaganja

Zastavljanje pogosto zahteva obdobje zaklepanja ali “odmerjanja”, ko vaše kriptovalute ni mogoče prenesti za določeno časovno obdobje. To lahko predstavlja pomanjkljivost, saj v tem obdobju ne boste mogli trgovati z vloženimi žetoni, tudi če se cene spremenijo. Pred zastavljanjem je pomembno, da raziščete posebne zahteve in pravila glede vložkov za vsak projekt, pri katerem želite sodelovati.

Kako začeti zastavljati

Zastavljanje je na splošno odprto za vse, ki želijo sodelovati. Kljub temu da postanete polni validator, zahtevajo znatno minimalno naložbo (ETH2 na primer zahteva najmanj 32 ETH), tehnično znanje in namenski računalnik, ki lahko izvaja validacije podnevi ali ponoči brez izpadov. Sodelovanje na tej ravni je povezano z varnostnimi premisleki in je resna obveznost, saj lahko izpadi povzročijo zmanjšanje deleža validatorja.

Toda za veliko večino udeležencev obstaja enostavnejši način sodelovanja. Preko menjalnice, kot je Coinbase, lahko prispevate znesek, ki si ga lahko privoščite, v skupni delež. To znižuje vstopno oviro in vlagateljem omogoča, da začnejo služiti nagrade, ne da bi morali upravljati lastno strojno opremo za potrjevanje. Zastavljanje je na voljo večini strank platforme Coinbase v ZDA in mnogih drugih državah.

Kako deluje zastavljanje kriptovalute

Obstaja veliko načinov, kako se lahko vključite v zastavljanje kovancev. Ti vključujejo vlaganje v borzo kriptovalut ali pridružitev skupini za vlaganje.

Stave na borzi kriptovalut

Naložba preko menjalnice kriptovalut pomeni, da svojo kriptovaluto preko borze namenite za uporabo v postopku dokazovanja vložka. Pravzaprav omogoča imetnikom, da monetizirajo svoje kriptoimetje, ki bi sicer mirovalo v njihovi kriptodenarnici. Pri tem pristopu izmenjava opravi veliko administrativnega dela namesto vas, saj poišče vozlišče, v katerega se lahko pridružite, tako da vam to ni treba storiti samim. Vendar pa ni popolnoma brez tveganja – tvegati morate, da boste svoje kovance zaupali zadevni menjavi in ​​vozlišču.

Pridružitev bazenu za zastavljanje

Skupina za vlaganje deležnikom omogoča, da si prislužijo blokovne nagrade z delitvijo svojih virov, podobno kot rudarski bazen. Ti bazeni običajno sledijo dvotirnemu sistemu, pri čemer skrbnik nadzoruje delo validatorjev in zagotavlja nemoteno delovanje. Ko so nagrade zaslužene, so razdeljene med upravljavca združenja in delegate združenja, vendar nekatere skupine dodatno zaračunavajo vstopnino in članarino.

Kakšne so prednosti zastavljanja kriptovalut

Obstajajo različni razlogi za zastavljanje kriptovalut:

  • možnost visokih donosov (odvisno od specifične kriptovalute, ki jo vstavite!);
  • zadovoljstvo igranja ključne vloge v projektu, v katerega verjamete – valute z dokazom vložka preprosto ne bi mogle nemoteno delovati brez svojih deležnikov;
  • za zastavljanje ne potrebujete nobene opreme.

Kakšna so tveganja pri zastavljanju kriptovalut

Zastavljanje ni praksa brez tveganja. Pri tem postopku lahko naletite na naslednja tveganja:

  • vrednost zastavljene kriptovalute ni stalna – ker so cene kriptovalut pogosto zelo nestanovitne, bi lahko vrednost vašega premoženja padla brez opozorila, zaradi česar je to veliko manj donosen podvig;
  • nekatere kriptovalute z dokazilom deleža imajo obdobja zaklepanja, kar pomeni, da določen čas ne boste mogli dostopati do svoje kriptovalute;
  • glede na vaš pristop boste morda morali svojo kriptovaluto zaupati borzi, da jo lahko zastavite, kar lahko povzroči varnostna tveganja.

Najboljše platforme za kriptostaking

Pri iskanju najboljših platform za kriptostaking za leto 2022 smo se osredotočili na določena merila. Z naložbenega vidika je to zajemalo meritve, kot so ponujeni donosi, pogoji zaklepanja in število podprtih žetonov.

Kar zadeva varnost, smo raziskali, ali ima vsaka platforma regulativno licenco in kateri sistemi so vzpostavljeni, da zagotovijo, da se vaša prizadevanja za zastavljanje kriptovložkov izvajajo v varnem okolju.

Najboljše platforme za staking:

1. Binance – odlična platforma z visokimi nagradami za vlaganje

Binance je ena najboljših platform za kriptovalute za tiste, ki želijo zaslužiti visoke nagrade. Ta priljubljena platforma za izmenjavo podpira skoraj 100 različnih kovancev za vlaganje, kar pokriva širok spekter projektov in APY. Poleg tega Binance ponuja različne možnosti glede tega, za koliko časa želite zakleniti svoje žetone. To običajno zajema obdobje 10, 30, 60 ali 90 dni.

Binance platforma

Da bi dobili predstavo o tem, kaj je na voljo, je Moonbeam (GLMR) na voljo za 10-dnevno zaklepno obdobje na spletnem mestu Binance z izjemno visokim donosom 239 %. Sledita Shiba Inu in Solana, ki pritegneta na APY 8,78 % (30 dni) in 10,12 % (10 dni). Pri menjalnici Binance se najvišji donosi izplačajo v krajših obdobjih zaklepanja, saj se cene spreminjajo na dnevni ravni, tako da boste le redko lahko zaklenili promocijske APY za več kot en mesec. Poleg tega je treba opozoriti, da ima vsaka skupina založbe največjo možno dodelitev, tako da se najboljše ponudbe hitro razprodajo. Ko boste olajšali svoje zahteve za vlaganje, lahko razmislite tudi o uporabi platforme Binance za trgovanje z digitalnimi valutami. Nenazadnje platforma ponuja več kot 1.000 trgov (60 v ZDA) z vodilnimi cenami v industriji.

Druga najbolje ocenjena funkcija, ki jo ponuja Binance, je njen kripto varčevalni račun. Pri deponiranju sredstev boste plačali obrestno mero za vaša neaktivna kriptosredstva. Specifična stopnja APY, do katere imate dostop, bo odvisna od kriptovalute in pogojev zaklepanja. Običajno fleksibilni varčevalni računi ponujajo najnižje stopnje.

2. eToro – priljubljena platforma za kriptovalute z nizkimi stroški

eToro platforma

eToro je znan kot posrednik za kriptovalute, ki ga ureja SEC, ki ponuja najbojše provizije v industriji in nizke minimalne vrednosti računa. Vendar je eToro ustvaril portal, ki vam omogoča, da zastavite svoje neaktivne naložbe v kriptovalute. Pri tej platformi nam je zelo všeč, da bodo takoj, ko kupite digitalna sredstva, ustrezni žetoni samodejno zastavljeni v vašem imenu.

V času pisanja eToro ponuja avtomatizirane nagrade za zastavljanje treh kriptosredstev. Ta vključujejo Ethereum, Cardano in Tron. Kar zadeva pristojbine, bo to odvisno od vašega statusa na eToro in lokacije. 

eToro je tudi ena najboljših platform za kriptostaking za leto 2022, če se želite vključiti v fleksibilen dogovor. S tem imamo v mislih, da ni potrebe po zaklepanju vaših kriptožetonov za kakršnokoli časovno obdobje. Nasprotno, še naprej si boste prisluževali nagrade za vlaganje v primerne žetone, ki jih imate v svoji kriptodenarnici eToro, dokler se ne odločite za izplačilo. To posledično prepreči potrebo po prenosu kovancev za vlaganje med konkurenčnimi platformami.

Če izberete eToro kot svojega glavnega ponudnika za zastavljanje, je na voljo celoten nabor drugih ugodnosti. Svoja kriptosredstva boste na primer vložili v močno reguliran ekosistem, saj ima eToro licence SEC, FCA, ASIC in CySEC. Poleg tega lahko, če želite kupiti kriptovalute pri eToro, brezplačno nakažete sredstva v ameriških dolarjih z debetno/kreditno kartico, ACH, bančnim nakazilom ali e-denarnico. 

3. Crypto.com – najboljša platforma za kriptostaking za prilagodljive dvige

Crypto.com se je pojavil leta 2016 in je od takrat postal ena največjih svetovnih menjalnic kriptovalut – z milijoni strank. Čeprav je Crypto.com v prvi vrsti znan po tem, da ponuja preproste in poceni storitve izmenjave z več kot 250 žetoni, je platforma vključena tudi v izbor drugih izdelkov, ki so osredotočeni na kriptovalute.

Poleg posojil za digitalno premoženje, debetnih kartic in NFT trgov Crypto.com ponuja tudi storitve zastavljanja preko svojega orodja Crypto Earn. Na kratko, ko položite izbrane digitalne žetone, bo Crypto.com dodelil sredstva za zagotavljanje posojil imetnikom računov, ki si želijo izposoditi kapital. Končni posojilojemalec bo sredstva naknadno odplačal z dodanimi obrestmi, ki jih boste dnevno prejemali.

Koliko boste plačani, je odvisno od treh ključnih dejavnikov. V prvi vrsti se bodo stopnje APY razlikovale glede na zadevni žeton. Stabilni kovanci, kot sta USDC in TrueGBP, pritegnejo APY 12 %, medtem ko Bitcoin in Ethereum 6,5 ​​%. Drugič, posebne stopnje bodo odvisne od tega, ali boste zaklenili svoje žetone za en ali tri mesce ali brez klavzule o odkupu.

In končno, če lahko zastavite žetone CRO, ki je izvorno digitalno sredstvo Crypto.com, boste zaslužili višje APY. Ne glede na to, za katere žetone se odločite in pod kakšnimi pogoji, morate upoštevati, da lahko vaši žetoni ustvarijo obresti, saj Crypto.com posoja sredstva. 

Kaj je AYP

APY se nanaša na skupni znesek obresti, ki jih zaslužite na depozitnem računu v enem letu, ob predpostavki, da ne dodate ali dvignete sredstev za celo leto. Letni odstotek donosa je izražen kot letna stopnja. APY vključuje vašo obrestno mero in pogostost združevanja obresti, ki so obresti, ki jih zaslužite na glavnico, in obresti na vaš zaslužek. Kot lahko vidite, APY vključuje več dejavnikov, ki vam dajejo celovit vpogled v vaš potencial za zaslužek na vašem depozitnem računu.

Preprosto povedano, višji kot je APY, več lahko zaslužite in hitreje lahko raste stanje na vašem bančnem računu. 

Prijavite se na seminar in okrepite svoje znanje tukaj!

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja