Kako uporabljati CoinMarketCap

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

26. aprila, 2022

CoinMarketCap je najbolj referencirana spletna stran za enostavno sledenje cenam kriptovalut. Glavna naloga CoinMarketCapa je narediti spremljanje cen kriptovalut enostavno in učinkovito, tako da začetnikom v kriptosvetu kot ljudem, ki so v tem že dlje časa, omogoči nepristranske, visokokakovostne in točne informacije za sprejemanje lastnih odločitev glede tega, kaj, kdaj in koliko bodo kupili. Zavedati pa se morate, da spletna stran CoinMarketCap ni namenjena kupovanju ali prodaji kriptovalut, vendar pa na njej vseeno najdete več kot 19 tisoč različnih kriptokovancev. Tisti, ki iščejo širok izbor sredstev, bodo morda cenili to, kar ponuja ta spletna stran. Tukaj je nekaj najpomembnejših kriptovalut, ki so trenutno na voljo:

 • Bitcoin (BTC);
 • Dogecoin (DOGE);
 • Ethereum (ETH);
 • Polkadot (DOT);
 • Shiba Inu (SHIB);
 • XRP (XRP).

CoinMarketCap, ki ga je maja 2013 ustanovil Brandon Chez, je hitro zrasel in postal najbolj zaupanja vreden vir z vidika uporabnikov in navdušencev nad kriptosvetom, institucij ter medijev. Prav tako tudi vlada v Združenih državah Amerike uporablja podatke s CoinMarketCapa za najrazličnejše raziskave in poročila.

Aprila leta 2020 je CoinMarketCap kupil Binance Capital Management. Binance je največja borza kriptovalut glede na dnevni obseg trgovanja s kriptovalutami. S prevzemom je CoinMarketCap načrtoval, da bo izkoristil obsežne vire svojega matičnega podjetja za pridobivanje bolj poglobljenih podatkov v projekte, zmanjšanje asimetrije informacij v kriptoindustriji in zagotavljanje kakovostnejših podatkov svoji ogromni bazi uporabnikov z vsega sveta.

CoinMarketCap zagotavlja točne, pravočasne in nepristranske informacije. Od prevzema s strani Binance v začetku leta 2020 CoinMarketCap še naprej deluje neodvisno od svoje matične družbe. Tako je po mnenju uporabnikov CoinMarketCap najbolj zaupanja vreden in natančen vir podatkov glede kriptovalut na svetu.

Registracija na spletni strani CoinMarketCap

Za sam pregled kriptovalut, raznih člankov, gledanje videoposnetkov … se ni treba registrirati, vendar v primeru, da si želite izbrati kriptovalute, ki so v tem trenutku za vas aktualne, sodelovati v raznih Airdrop, Diamond rewards in Learn&Earn programih, boste potrebovali svoj račun. To najlažje storite tako, da najprej odprete njihovo spletno stran na računalniku ali mobilnem telefonu, nato pa vnesete vaš e-poštni naslov in geslo, ki ga želite. V primeru, da vas je k registraciji povabil kdo od prijateljev, je na voljo možnost, da vpišete “Referral ID”, ki vam lahko pomaga pri zbiranju CoinMarketCap diamonds, o katerih bo govora kasneje. V primeru, da želite prejemati še dnevne novice iz kriptosveta in novosti s spletne strani, lahko izberete možnost “Get a daily dose of CoinMarketCap, right to your inbox”.

Kaj pa, če že imate odprte račune na kriptoborzah? Namesto da ustvarite popolnoma nov račun, se lahko povežete direktno z vašim Binance ID-jem prek njihovega novega programa Exchange Login. Vse, kar morate storiti, je, da greste na njihovo spletno stran za prijavo in izberete možnost “Continue with Binance”, da ustvarite svoj povezani račun.

V prihodnosti bo CoinMarketCap še naprej širil program Exchange Login, pri čemer bo vsaka primerna kriptomenjalnica omogočila svojim uporabnikom, da se prijavijo s pomočjo kriptomenjalnice, kjer že imajo ustvarjen račun.

Mobilna aplikacija CoinMarketCap

CoinMarketCap ima na voljo tudi aplikacijo za vse pametne mobilne telefone z operacijskimi sistemi iOS in Android. Če še nimate svojega računa, ga lahko ustvarite tudi prek mobilnega telefona, če pa ga že imate, se lahko enostavno prijavite s pritiskom na “Log in”. Zaradi sodelovanja z Binance kriptoborzo imate tudi možnost neposredne prijave prek “Continue with Binance”, kot je bilo opisano zgoraj.

Dobra stran te aplikacije je, da imate ogromno možnosti za personalizacijo. Ne glede na to, ali uporabljate CoinMarketCap na računalniku ali prek mobilnega telefona, so vaši podatki vedno sinhronizirani, tako da potrebujete le en račun za vse njihove storitve. Prav tako pa aplikacija ne vsebuje nobenih oglasov, temveč le kriptovsebino, ki vas zanima. Še nekaj koristnih funkcij, ki jih nudi aplikacija CoinMarketCap:

 • Watchlist: tako boste na tekočem z vsemi svojimi najljubšimi kovanci in žetoni. Vaš seznam za spremljanje se bo sinhroniziral med vašo mobilno aplikacijo in računalnikom, tako da nikoli ne boste zamudili nobene spremembe na kriptotrgu. Imate možnosti nastavitve več različnih “watchlistov”, prav tako pa jih lahko delite s prijatelji.
 • Portfolio: ta funkcija je narejena tako, da je primerna tako za profesionalne vlagatelje kot tudi za popolne začetnike. Lahko spremljate statistiko izbranih kriptokovancev in žetonov, grafe ter si nastavljate SL in TP (“stop loss” in “take profit”) za čim uspešnejše trgovanje.
 • Compare crypto: s pomočjo te funkcije lahko zelo enostavno primerjate dva kriptokovanca ali žetona med seboj glede na njihovo ceno, market cap in volume na določen čas.
 • Currency converter: na mobilni aplikaciji boste imeli tudi možnost uporabe pretvornika med kriptokovanci in žetoni s 93 različnimi denarnimi valutami.

Z možnostjo “Discover” boste lahko na tekočem z vsemi najnovejšimi trendi v kriptoindustriji. Aplikacija vam bo prikazala novice, ki bodo najbolj ustrezale vašim interesom, tako da nikoli ne boste nič zamudili.

Domača stran

Takoj, ko boste odprli domačo stran spletne strani, boste ugotovili, da je bila ustvarjena tako, da deluje zelo preprosto. Najosnovnejša stvar, ki jo lahko storite na CoinMarketCapu, je, da si ogledate grafe različnih kriptovalut tako, da enostavno kliknete na željeno kriptovaluto, kjer se vam prikaže praktično vse, kar morate vedeti o njej. Opazili boste, da lahko že na domači strani vidite več podatkov o določeni kriptovaluti, ko pa nanjo kliknete, boste videli tržno kapitalizacijo, ceno, 1-dnevne, 7-dnevne, 1-mesečne, 3-mesečne, letne grafe ter grafe od nastanka kriptosredstva dalje. Prav tako pa vam bodo ponudili različne aktualne članke na to temo.

Eden najpomembnejših zavihkov na straneh CMC (CoinMarketCap) s podrobnostmi o kovancih je zavihek “Market pairs” (tržni pari). Vsak tržni par ima svoj indikator zaupanja, ki vam bo pomagal pri ustrezni izbiri borze, kjer boste kasneje trgovali s kriptovalutami. Ta ocena zaupanja odraža likvidnost določene borze. Večja kot je likvidnost, lažje bo trgovati s kriptovalutami.

Kriptoborze

Borza kriptovalut je digitalna tržnica, ki kupcem in prodajalcem omogoča trgovanje s kriptovalutami ali drugimi digitalnimi sredstvi za FIAT denar ali druge kriptovalute. Glavna naloga borze je, da ima vlogo posrednika med kupcem in prodajalcem. Poznamo dve različni vrsti menjalnic kriptovalut:

 • centralizirane – predstavljajo najpogostejši način trgovanja s kriptovalutami, ki vključujejo borzo, ki deluje kot posrednik za olajšanje transakcij med strankama. Mednje štejemo Binance, Coinbase Exchange, Kraken …
 • decentralizirane (DEX) – omogočajo medsebojno trgovanje s kriptovalutami in se upravljajo brez osrednjega organa.

V zavihku “Exchanges” boste opazili, da CoinMarketCap razvršča in ocenjuje kriptomenjalnice na podlagi prometa, likvidnosti, obsega trgovanja in zaupanja v legitimnost sporočanja obsega trgovanja. Trenutno lahko spremljate več kot 300 različnih kriptomenjalnic s skupno 24-urno količino več kot 160 milijard ameriških dolarjev. Med njimi imamo tudi nam najbolj poznane:

 • Binance;
 • FTX;
 • Coinbase Exchange;
 • Kraken;
 • KuCoin;
 • Gate.io …

Seznam za spremljanje

Seznam za spremljanje je funkcija spletnega mesta, kjer lahko uporabniki ustvarijo lastne sezname kriptovalut ali kriptomenjalnic, ki jim bodo sledili. CoinMarketCap ima tudi funkcijo seznama za spremljanje, povezano neposredno z vašim računom, kar vam s klikom na zvezdico pri izbrani kriptovaluti omogoča, da lahko to direktno spremljate. Imajo tudi možnost obvestil, pri čemer si lahko nastavite, da vas CoinMarketCap obvesti v primeru, da vaš izbrani kriptokovanec ali žeton pade pod določeno ceno.

Learn&Earn

Čeprav na CoinMarketCapu ne morete kupovati ali prodajati kriptovalut, pa zato ponuja možnost, da si jih nekaj pridobite brezplačno v sekciji “Learn&Earn”. Prvi pogoj, ki ga morate izpolnjevati, če želite zaslužiti brezplačne kriptovalute, je, da imate ustvarjen račun na njihovi spletni strani. Drugi pogoj pa je KYC-preverjen (“Know your customer” oziroma “Know your client”) račun na kriptomenjalnici Binance. Vaš račun mora biti preverjen, preden dokončate kviz, sicer vam ne morejo zagotoviti distribucije žetonov.

Sekcija Learn&Earn na CoinMarketCapu deluje na precej podoben način kot Coinbase Earn. Pogledati moramo določene videoposnetke, nato rešimo kviz in prejmemo kriptokovance.

Največja razlika med CoinMarketCapom in Coinbase Earn je ta, da so kvizi na tej spletni strani daljši in da moramo na kriptokovance čakati nekoliko dlje. Dobimo jih po končani kampanji, ki ponavadi traja približno en mesec.

Upoštevajte, da ta program deluje po principu “kdor prvi pride, prvi melje”. Tako bodo kandidati žetone prejemali le, dokler se vnaprej določen znesek razdelitve ne razda.

CoinMarketCap diamonds

CoinMarketCap ima svoje “diamante” oziroma točke za nagrado zvestobe, ki jih lahko njihovi uporabniki zaslužijo ob opravljanju različnih nalog na spletnem mestu CoinMarketCap.

Če želite začeti zbirati diamante CoinMarketCap, morate imeti odprt račun na CoinMarketCapu. Diamante lahko začnete služiti tako, da vsak dan obiščete CoinMarketCap. Ko zberete zadostno količino teh diamantov, jih boste lahko porabili v njihovi trgovini z nagradami, kjer boste lahko pridobili brezplačne NFT-je, mistery box, njihova oblačila …

CoinmarketCap dogodki

Vse kriptoborze organizirajo najrazličnejše dogodke in promocije. Pogosto pa bodo kriptoborze za še boljšo promocijo uporabile prav CoinMarketCap events sekcijo, da bi morebitnim uporabnikom predstavile svoje storitve ali obstoječim uporabnikom pokazale novo funkcijo ali vidik njihovega spletnega mesta. To je še eden izmed načinov, s katerim si lahko z opravljanjem preprostih nalog, kot so registracija na kriptoborzi ali polog določenega zneska FIAT denarja, pridobite nekaj novih kriptovalut ali sodelujete v določenem air dropu.

Alexandria

Od svojega začetka ima CoinMarketCap cilj zbrati vse podatke o prostoru kriptovalut in jih postaviti na eno spletno mesto, tako da lahko kdorkoli in kjerkoli izve več o kateremkoli kriptožetonu ali kovancu, ki ga zanima. Alexandria je CMC enciklopedija, kjer boste lahko našli vse, kar vas zanima o delovanju spletne strani, od razlage trgovanja s kriptovalutami do razlage pojmov … S to sekcijo so omogočili začetnikom hitro in enostavno brezplačno izobraževanje.

NFT-ji na CoinMarketCapu

Kratica NFT pomeni non-fungible token oziroma v slovenščini nezamenljiv žeton. V osnovi gre za to, da lahko s pomočjo teh žetonov prenašamo lastništvo neke digitalne lastnine, od slik in videoposnetkov do orožij v videoigri. Prenos NFT-jev poteka s pomočjo blockchaina, podobno kot pri kupovanju in nakazovanju ter prodajanju kriptovalut, a obstaja razlika. Kriptokovanci so med seboj zamenljivi – vsak Bitcoin je enak drugemu. Vsak NFT pa je povezan s točno določenim umetniškim delom, ki je unikatno in nezamenljivo.

CoinMarketCap je uvedel nov način preverjanja NFT podatkov na njihovem spletnem mestu. Če vas je kdaj zanimalo, katere zbirke NFT so najdražje, kolikokrat je bil vsak NFT prodan ali koliko CryptoPunkov je dejansko na prodaj, lahko zdaj vidite te podatke na CoinMarketCap spletni strani. Njihova sekcija “NFT” je nova in usmerjena na uporabnike, prav tako pa jasno prikazuje skupno tržno kapitalizacijo vseh NFT zbirk in celoten obseg prodaje različnih NFT projektov. To pa si lahko prilagajate glede na določen čas; na primer v zadnjih 24 urah, v zadnjem tednu, zadnjem mesecu …

Prav tako boste videli prihajajoče dogodke oziroma projekte, pri čemer boste lahko dostopali do vseh podatkov o določenem NFT projektu, do njihovega Twitter profila, discord skupine, spletne strani. Zraven kratkega opisa določenega projekta pa boste videli tudi ceno ali okvirno ceno in datum izdaje NFT-jev. Čeprav na spletni strani CoinMarketCap ne morete prodajati ali kupovati kriptovalut, je zelo koristna in uporabna spletna stran, primerna tako za začetnike kot profesionalne trgovalce s kriptovalutami. Na njihovi spletni strani se boste zlahka znašli in poiskali aktualne podatke o določenem kriptokovancu ali žetonu, prebrali aktualne članke ali celo pridobili nekaj brezplačnih kriptovalut in CMC diamantov za unovčitev NFT-jev ali pa njihovih oblačil.

Ne spreglejte!

V kolikor vas zanima več o samih kriptovalutah, vas vabimo k branju drugih člankov na naši spletni strani, ki jih najdete v rubriki Kriptovalute. Prav tako se nam lahko pridružite na brezplačnem webinarju, kjer bomo govorili o tem, kako zaslužiti s kriptovalutami. Prijavite se lahko na tej povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/.

Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede kriptovalut sprejmete na lastno odgovornost. Opravite še svojo lastno raziskavo.

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja