Kako ustvariti svoj NFT

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

26. aprila, 2022

Kratica NFT pomeni non-fungible token ali v slovenščini nezamenljiv žeton. V osnovi gre za to, da lahko s pomočjo teh žetonov prenašamo lastništvo neke digitalne lastnine, od slik in videoposnetkov do orožij v videoigri. Prenos NFT-jev poteka s pomočjo blockchaina, podobno kot pri kupovanju in nakazovanju in prodajanju kriptovalut, a obstaja razlika. Kriptokovanci so med seboj zamenljivi – vsak Bitcoin je enak drugemu. Vsak NFT pa je povezan s točno določenim umetniškim delom, ki je unikatno in nezamenljivo.

Ko slišimo, da NFT-ji predstavljajo lastništvo digitalnih del, najprej dobimo pomisleke zaradi piratstva. Fizično umetniško delo lahko zaklenemo doma v sef, digitalno sliko pa lahko kdorkoli prenese s spleta, jo natisne in obesi v svojem stanovanju. Vendar obstaja velika razlika, kar se tiče NFT-jev; vse digitalne NFT vsebine lahko prosto delimo po internetu, ne da bi nas zaradi tega karkoli skrbelo. Vsak NFT je točno zapisan na blockchainu. “Ukrademo” lahko sliko, ne moremo pa ukrasti lastništva – to je varno zapisano v blockchainu. Deljenje je morda celo zaželjeno, ker poveča prepoznavnost nekega umetniškega dela in s tem poveča vrednost NFT-ja, “lastniške pogodbe” … Lastniki se torej ne obremenjujejo s tem, da bo nekdo naredil posnetek zaslona njihovega dragocenega NFT-ja in ga uporabil za ozadje na pametnem telefonu – lastnik NFT-ja ste vi, in to lahko vedno preverite.

Zanimanje za NFT-je je neverjetno naraslo skupaj z zanimanjem za ostale kriptokovance v začetku leta 2020, za kar so zaslužni tudi mnogi vplivneži na socialnih omrežjih po vsem svetu, ki so opozarjali na to novo kriptopriložnost ali celo začeli ponujati lastne NFT-je v obliki raznih umetniških del. Če vas mika nakup unikatnega NFT žetona in s tem umetnine, povezane z njim, je to možno storiti prek mnogih platform, med katerimi je najbolj znan OpenSea. NFT-je se večinoma kupuje s kriptovaluto Ethereum, saj prenos lastništva poteka pretežno prek Ethereum blochchaina.

Preden začnemo s postopkom izdelovanja in kasnejše prodaje oziroma nakupa NFT-ja, moramo ugotoviti, na kateri platformi želimo to storiti, s katero kriptovaluto želimo kupovati, prodajati, plačevati provizije … Ustvariti si moramo tudi svojo kriptodenarnico, v kateri bomo imeli izbrane kriptovalute in kasneje tudi NFT-je.

V primeru, da vas NFT-ji zanimajo, se sami pri sebi vprašajte, če je to za vas. Če mislite, da lahko s tem zaslužite ogromne količine denarja, se boste v veliki večini zmotili. Prav tako pa je priporočljivo, da se ne podate v to samo zaradi tega, ker to počnejo vaši prijatelji, znanci … Največja težava pri NFT-jih so provizije. Velika večina NFT-jev se prodaja in kupuje prek Ethereum blockaina in pri vsaki transakciji prek slednjega je treba plačati provizijo. Te provizije se imenujejo ”gas” in se med seboj razlikujejo. Skoraj vse, kar boste počeli prek blockchaina, vas bo stalo ”gas” provizij, od “mintanja” NFT-jev do pošiljanja in kupovanja ter prodaje. Tudi če si želite točno določenega, ki ga opazite na dražbi, boste za vsako ponudbo, ki jo boste oddali, morali plačati ”gas” provizijo.

Morate pa se zavedati, da ni 100-odstotno, da bo vaša transakcija potrjena. Lahko plačate zelo visoke provizije, vendar se na koncu lahko najde nekdo, ki je pripravljen plačati še več in boste tako na tej dražbi izgubili, tega denarja za provizije pa žal ne boste dobili nazaj.

Prva stvar, ki jo morate narediti, preden se naučite, kako se ustvarijo NFT-ji, je izbrati poljubno stvar/predmet, ki jo oziroma ga želite digitalizirati in spremeniti v NFT. To je lahko karkoli. Lahko so memi, GIF-i, vaše umetnine doma. Obstaja pa ogromno sumljivih NFT-jev od ljudi, ki za visoke vsote prodajajo svoje selfije, slike svojega spodnjega perila v digitalni obliki …

Morate razumeti, da je NFT zelo ekskluziven digitalni predmet, pri čemer lahko ima v določenem trenutku ena oseba v lasti celotno kolekcijo. Ne pozabite pa, da je večina zbirk NFT-jev objavljenih na različnih spletnih straneh, kot je rarity.tools, kjer so razvrščeni po datumu izida ter po redkosti, kar tudi prispeva k njihovi vrednosti. Bolj kot je redek in poseben, večja je njegova vrednost. Vendar pa upoštevajte tudi nenapisano pravilo, da je NFT vreden le toliko, kot je nekdo zanj pripravljen plačati. Čeprav je morda očitno, da je treba zagotoviti, da imate avtorske pravice za določen predmet, ki ga želite digitalizirati in kasneje tudi prodajati, je treba imeti v mislih, da lahko v primeru, da prodajate predmete, za katere nimate avtorskih pravic in jih prodajate, pride do pravnih težav in tožb.

Izberite si platformo, na kateri želite prodajati in kupovati NFT-je

Obstaja na desetine platform, ki vam omogočajo prodajo NFT-jev, zato je skoraj nemogoče, da bi vam kdorkoli predstavil vse, še manj pa, da bi vam povedal, katera je prava za vaš projekt.

Tako OpenSea kot Rarible vam omogočata ustvarjanje NFT-jev v Ethereumu, ne da bi plačali, zahvaljujoč temu, kar imenujemo sistemi “lazy minting”. Lazy minting vam omogoča, da ustvarite NFT in ga date v prodajo, ne da bi bil dejansko zapisan na blockchainu, s čimer se izognete kakršnimkoli provizijam. Ko ga nekdo dejansko kupi, bodo provizije za zapis vašega NFT-ja v blockchain združene s provizijami za prenos na kupca. To vam pomaga, da se izognite situaciji, ko plačate od 10 do 30 € (ali več) za izdelavo NFT-ja, ki ga nihče ne kupi.

Z uporabo OpenSea bo objava vašega prvega Ethereum NFT-ja pri prodaji zahtevala inicializacijo vašega računa, kar je lahko draga transakcija, ponavadi je to 300 do 400 €. Gre za enkratno plačilo in po plačilu boste lahko “lazy mintali” NFT-je, ne da bi vam bilo treba plačati.

Z uporabo Rarible pa vam za objavo vašega NFT-ja ne bo treba plačati ničesar, vendar pa boste v primeru odstranitve vašega NFT-ja z marketplaca morali plačati določeno provizijo, pri čemer se cene gibljejo med 20 in 30 €. Tako Rarible kot Opensea pa bosta prejela 2,5-odstotno provizijo od vaše prodaje. Če na primer prodate NFT za 0,025 ETH, boste prejeli 0,024375 ETH.

Ustvarite si svojo digitalno denarnico

NFT denarnice so digitalne denarnice, ki vam pomagajo shraniti NFT-je in kriptovalute na enem mestu. Te denarnice vam pomagajo pri prejemanju dodatnih sredstev poleg nakupa s sredstvi v vaši lasti. Velik porast nakupov NFT-jev v zadnjem času je privedel tudi do razvoja funkcionalnosti v NFT denarnicah za shranjevanje NFT umetnosti po kovanju ali nakupu. Zanimivo je, da denarnica NFT dejansko nima sredstev v digitalni različici določenega bančnega računa.

Denarnica MetaMask je ena izmed denarnic, ki jo široko podpirajo aplikacije, ki temeljijo na Ethereumu, kot so OpenSea, Foundation in druge, in se lahko uporablja kot razširitev za Chrome/Firefox ali kot aplikacija za iOS/Android. Coinbase ima tudi svojo denarnico, ki jo lahko uporabite kot razširitev ali aplikacijo in jo podpira večina platform. Morda boste želeli razmisliti o denarnici Coinbase, če se nameravate ukvarjati s kriptovalutami malo širše, saj ima tudi podporo blockchainov, ki ne temeljijo na Ethereumu.

Postopki nastavitve MetaMask in Coinbase Wallet so si zelo podobni. Ko imate nameščeno razširitev brskalnika ali aplikacijo, izberite možnost “Ustvari novo denarnico”. Coinbase vas bo prosil za uporabniško ime, oba pa vas bosta prosila za geslo, za katerega se boste želeli prepričati, da bo čim varnejše. Najbolje je, da si to geslo zapišete na list papirja in ga shranite na mesto, do katerega boste imeli dostop samo vi.

Nato vam bosta tako MetaMask kot Coinbase dodelila obnovitveno frazo (“seed phrase”) v obliki 12 naključnih besed. Zelo pomembno je, da si te besede zapišete na papir ali na varno mesto, do katerega boste imeli dostop le vi, saj vam to omogoča morebitno obnovitev vašega računa, če na primer odstranite aplikacijo ali želite vašo digitalno denarnico uporabljati na kakšni drugi napravi. MetaMask vas bo prosil, da potem, ko si shranite obnovitveno frazo, slednjo vpišete še enkrat, medtem ko vas bo Coinbase vprašal, če želite, da vam obnovitveno frazo shrani v oblak (“cloud”) v primeru nastavitve aplikacije prek vašega mobilnega telefona. Če nastavite Coinbase z razširitvijo prek računalnika ali se odločite, da jo ročno varnostno kopirate, namesto da jo shranite v oblak, boste morali enak postopek kot pri MetaMask ponoviti še tukaj in boste morali vse besede vpisati ročno.

V primeru, da izgubite ali pozabite vaše geslo ali varnostno frazo, vam na žalost MetaMask in Coinbase ne moreta pomagati. To pomeni, da boste izgubili dostop do vseh kriptovalut ali NFT-jev, ki ste jih imeli shranjene v tej digitalni denarnici.

Ko boste imeli denarnico pripravljeno, jo morate povezati z NFT marketplacom, ki ga nameravate uporabiti. OpenSea in Rarible ta postopek močno olajšata, saj lahko vašo denarnico enostavno povežete s klikom na “Create”, nato pa se vam pokaže celoten seznam denarnic, ki so primerne za združitev, kjer izberete svojo digitalno denarnico.

Če imate nameščeno razširitev MetaMask ali Coinbase, boste videli napis z vprašanjem, če želite povezati vašo denarnico.

Morate biti zelo previdni, če kjerkoli vidite zahtevo za povezavo z vašo denarnico, ko tega ne pričakujete, saj lahko razni prevaranti poskušajo dostopati do vaših kriptovalut ali NFT-jev, tako da uporabljajte le uradne spletne strani. Če gre za neznano spletno mesto, ki od vas zahteva povezavo z vašo denarnico, se dobro prepričajte, za kaj gre, preden sprejmete zahtevo.

Ustvarite svoj NFT in ga objavite na OpenSea

Prvi korak, ki ga morate narediti, je, da si izberete poljuben predmet, osebo …, ki jo/ga želite spremeniti v NFT. Tukaj imate res neomejeno možnosti, od elementov in predmetov iz videoiger do memov … Lahko pa ga enostavno ustvarite sami. Tukaj imate proste roke, le paziti morate, da ne boste objavili NFT-ja, ki bo v resničnem življenju last nekoga drugega, saj lahko pride do raznih tožb.

Ko povežete svojo denarnico, boste prispeli na stran, ki jo uporabljate za ustvarjanje NFT-jev. Če vas ne usmeri na to stran, pridete tja s klikom na “Create”. Preden začnete z ustvarjanjem NFT-jev, morate vedeti, da obe platformi podpirata zbirke oziroma kolekcije. Če želite ustvariti zbirko oziroma kolekcijo NFT-jev, boste morali najprej izbrati “My collections” in nato “Create a collection”.

V primeru, da ne želite ustvariti svojega NFT-ja, lahko greste na spletno stran Fiverr, kjer vam proti plačilu lahko NFT ustvarijo drugi. Na Fiverrju ljudje večinoma ustvarjajo kolekcije oziroma zbirke. Če želite ustvariti svojo kolekcijo, je Fiverr zagotovo prava izbira za vas.

Ko imate svoj NFT že pripravljen za objavo, greste na OpenSea, kjer izberete možnost “Create”, nato pa boste preusmerjeni na stran za objavo. Za začetek kliknete na polje z ikono slike, kjer boste vašo datoteko, ki jo želite objaviti, naložili in kasneje lahko prodali.

Ko dodate datoteko, ji dodelite ime ali naslov. Polje “External link” lahko uporabite za dodajanje URL-ja, ki morebitne kupce preusmeri na vašo spletno stran ali Twitter račun. Nato napišite še opis za vaš NFT, ki naj vsebuje čim bolj kratko in jedrnato besedilo, ki vaš NFT najbolje opiše.

V naslednjem koraku izberete, v kateri blockchain boste ”mintali” svoj NFT, izbirate pa lahko med Ethereumom in Polygonom. Ko izberete blockchain, ga ne boste mogli več zamenjati.

Ko ste pripravljeni, lahko izberete možnost “Create”. Odvisno od možnosti, ki ste jih izbrali, in vrste datoteke, ki jo prodajate kot NFT, bo morda treba nekoliko počakati, da se vaš NFT naloži. Ko se ta postopek konča, boste videli zaslon z napisom, da je bil vaš NFT ustvarjen.

Na Ethereum in Polygon blockchainu boste imeli možnost nastavitve fiksne cene, vendar s to razliko, da lahko prek Ethereum blockchaina ustvarite tudi časovno omejeno dražbo. Za navedbo fiksne cene preprosto vnesete znesek, ki ga želite prejeti ob prodaji (naveden v ETH, vendar bo zraven prikazan približen znesek v dolarjih). Ko določite ceno, samo še izberete možnost “Complete listing” in vaš NFT bo pripravljen za prodajo.

Preden pa ga boste lahko objavili, morate imeti v mislih, da je treba najprej plačati za inicializacijo denarnice v ETH, zato morate že predhodno imeti v vaši denarnici Ethereum kriptovaluto. Nato bo vaš NFT naveden za prodajo na OpenSea.

Mi nismo finančni svetovalci. Vse informacije glede NFT-jev sprejmete na lastno odgovornost. Naredite še svojo lastno raziskavo.

Preberite tudi…

Kako ustvariti svoj NFT

Kako ustvariti svoj NFT

Kratica NFT pomeni non-fungible token ali v slovenščini nezamenljiv žeton. V osnovi gre za to, da lahko s pomočjo teh...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja