Stroški pri prodaji in nakupu kriptovalut

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

7. junija, 2022

Kriptovalute so digitalne oziroma virtualne valute, ki so zaščitene s kriptografijo, zaradi česar jih je skoraj nemogoče ponarediti ali pa dvojno porabiti. Kriptovalute so decentralizirana omrežja, ki temeljijo na tehnologiji blockchaina. Glavna značilnost kriptovalut je, da jih na splošno ne izda noben osrednji organ, zaradi česar so v teoriji imune na vmešavanje in manipulacijo vladnih organov.

Glavne značilnosti kriptovalut, ki si jih je treba zapomniti:

  • Kriptovaluta je oblika digitalnega sredstva, ki temelji na omrežju, ki je porazdeljeno po velikem številu računalnikov. Ta decentralizirana struktura jim omogoča, da obstajajo zunaj nadzora vlad in centralnih organov.
  • Strokovnjaki menijo, da bo blockchain in z njim povezana tehnologija motila številne industrije, vključno s financami in pravom.
  • Prednosti kriptovalut vključujejo cenejše in hitrejše prenose denarja ter decentralizirane sisteme, ki se ne zrušijo na enem samem mestu v primeru okvare.
  • Slabosti kriptovalut vključujejo nestanovitnost cen, visoko porabo energije v primeru rudarskih dejavnosti in visoko uporabo v kriminalnih dejavnostih.

Če želimo pridobiti kriptovalute, jih lahko ali rudarimo ali pa kupimo na kriptoborzah. Ne moremo pa uporabljati kriptovalut za plačilo na vseh spletnih mestih. Pravzaprav se kriptovalute, tudi priljubljene (kot je Bitcoin, Ethereum …), skoraj nikoli ne uporabljajo za maloprodajne transakcije. Vendar pa je v zadnjih dveh letih, zaradi visoke rasti vrednosti kripto valut, celoten proces postal priljubljen kot instrument trgovanja.

Osrednja točka funkcionalnosti in privlačnosti prav vseh kriptovalut, je tehnologija blockchain. Kot že ime pove, je blockchain v bistvu niz povezanih blokov. Vsak blok vsebuje nabor transakcij, ki jih je neodvisno preveril vsak član omrežja. Vsak na novo ustvarjen blok mora biti verificiran, zato je skoraj nemogoče ponarediti zgodovino transakcij. Strokovnjaki pravijo, da lahko celotna blockchain tehnologija služi več panogam, vendar da je še prehitro, da bi delali zaključke. Finančne institucije v Združenih državah Amerike preizkušajo uporabo blockchain tehnologije za znižanje transakcijskih stroškov z racionalizacijo obdelave plačil.

Vrste kriptovalut

Bitcoin (BTC) je najbolj priljubljena in najbolj dragocena kriptovaluta. Satoshi Nakamoto, anonimna oseba, je leta 2008 izumila in predstavila svetu prvo kriptovaluto. Do danes je na celotnem kriptotrgu več kot 18 tisoč različnih kriptovalut.

Bitcoin, ki je bil javnosti na voljo leta 2009, ostaja najbolj trgovana kriptovaluta. Novembra 2021 je bilo v obtoku več kot 18,8 milijona bitcoinov s skupno tržno kapitalizacijo približno 1,2 milijarde dolarjev.

Vsaka kriptovaluta ima drugačno funkcijo in specifikacijo. Kot primer, Ethereum (ETH) omogoča nemoteno delovanje pametnih pogodb in aplikacij, zgrajenih na njegovem blockchainu, brez goljufij, izpadov, nadzora ali kakršnega koli vmešavanja tretjih oseb. Ripple (XRP) uporabljajo banke za olajšavo pri prenosih med različnimi območji.

Po ogromnem uspehu bitcoina so bile narejene številne druge kriptovalute, znane kot ”ShitCoins”. Nekatere od teh imajo dejanske funkcije, ki so pomembne za tehnologijo in njen razvoj, na žalost pa jih velika večina obstaja z razlogom hitrega zaslužka, kjer lahko kripto ”whales” (ljudje, ki imajo v lastni ogromne količine kriptovalut in lahko sami manipulirajo s kriptomarketom) z različnimi taktikami manipulirajo kriptomarket in si pridobijo ogromne vsote denarja.

Izbira kriptoborze

Obstajajo trije pomembni dejavniki, ki naj bi jih ljudje, ki želijo trgovati s kriptovalutami upoštevali in se posledično odločili za najbolj optimalno kriptoborzo.

Razpored provizij

Najbolj priljubljen razpored provizij, ki ga uporablja večina borz kriptovalut, je večstopenjska shema ”maker” in ”taker”. Uporablja obseg trgovanja za ustvarjanje stopenj in zaračunavanje provizij za ”makerje” in ”takerje” na podlagi vašega celotnega obsega trgovanja.

”Maker” je oseba, ki s prodajo kriptovalut ustvari trg na borzi, ”taker” pa je oseba, ki z nakupom kriptovaluto umakne s trga. Vsak posameznik mora plačati provizije za transakcije, vendar ”makerji” običajno plačujejo manj.

Razporedi provizij na borzah kriptovalut so zasnovani tako, da pogosto spodbujajo trgovanje z večjimi zneski transakcij, vrednimi več sto tisoč ameriških dolarjev. Provizije pa se pogosto zmanjšujejo, kadar se povečuje posameznikov 30-dnevni kumulativni obseg trgovanja.

Kot primer, trgovanje na Coinbase kriptoborzi, z obsegom trgovanja manjšim od 10.000 ameriških dolarjev, zahteva provizije ”makerja” in ”takerja” v višini 0,50 %, medtem ko se obseg trgovanja v višini več kot 10.000 ameriških dolarjev zmanjšuje po stopnjah glede na vaš skupni obseg trgovanja.

Plačujete tudi manjše provizije na višjih nivojih kot ”maker”, saj le-ti povečujejo likvidnost kriptotrga, kar kriptoborzam posledično omogoča nadaljevanje trgovanja.

Nekatere kriptoborze še vedno zaračunavajo provizije za posamezne transakcije, vendar pa so večinoma prešle na razpored kombiniranih provizij, zelo podobnem verjetno najbolj znanemu, ki ga uporablja Coinbase. Majhna in redka trgovanja s kriptovalutami niso stroškovno učinkovita na borzah, razen v primeru, če želite kupiti določeno kriptovaluto in jo držati dlje časa v svoji kriptodenarnici. V tem primeru pa večina borz zaračuna le provizijo za nakup določene kriptovalute, ki se precej razlikujejo med posameznimi kriptoborzami.

Lokacija

Trgovanje s kriptovalutami je v številnih državah še vedno prepovedano. Vendar pa se tukaj vključujejo državne oblasti in vladni organi, z željo, da bi na nekaterih morebitno največjih trgovalnih trgih sprejeli pristop k regulaciji kriptovalut.

Borze, ki ponujajo trgovanje s kriptovalutami v ZDA, se morajo registrirati pri Mreži za izvrševanje finančnih kaznivih dejanj (Financial Crimes Enforcement Network), kar pomeni, da so borze s sedežem v Združenih državah Amerike regulirane in morda ne bodo ponujale enakih storitev kot borze, ki imajo sedež zunaj ZDA.

Razpoložljivost

Večina svetovno znanih menjalnic s kriptovalutami ne ponuja dostopa do vseh kovancev, ki jih lahko najdemo na spletu. Imamo menjalnice, ki mogoče ponujajo trgovanje le s ”stable coini” oz. stabilnimi kovanci, med katere štejemo: Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD), Dai (DAI) …, menjalnice, ki mogoče ponujajo trgovanje le z ”alt coini”. Za dostop do vseh kriptovalut, ki vas zanimajo, boste po vsej verjetnosti morali uporabiti različne borze.

Tri najbolje ocenjene kriptoborze

Tukaj imamo kratko primerjavo provizij za trgovanje s kriptovalutami na treh najbolje ocenjenih in priljubljenih kriptoborzah. ”CoinMarketCap spot exchange score” se uporablja za merjenje priljubljenosti kriptoborz. Ta ocena upošteva spletni promet vsake borze, obseg trgovanja, povprečno likvidnost in zaupanje ter varnost.

Binance

Binance, ustanovljen leta 2017, je potreboval le nekaj let, da se je uvrstil na vrh seznama menjalnic kripto valut. Leta 2021 je Binance bila najbolje ocenjena kriptoborza na svetu.

Ljubitelji kriptovalut lahko izbirajo med stotinami različnih kriptovalut na Binance, vendar lahko ameriški državljani, zaradi predpisov, izbirajo le med nekaj več kot 70 različnimi kriptovalutami na Binance.US. Na mednarodni ravni Binance uporabnikom omogoča trgovanja s kriptovalutami, nakupovanjem kriptovalut, ustvarjanje NFT-jev, učenje preko Akademije Binance in še veliko več.

Na Binance vam bodo zaračunane provizije glede na to, kako uporabljate to kriptoborzo. Z VIP-ocenami, ki temeljijo na vašem obsegu trgovanja, boste imeli 0,1 % provizije za ”spot trading” (promptno trgovanje). Uporabniki Binanca, ki bodo z obsegom trgovanja pod 50.000 ameriških dolarjev, si zaračunajo 0,1 % maker/taker provizije, vendar pa se od tam še dodatno znižujejo po stopnjah. Za samo nakup ali prodajo kriptovalut boste imeli 0,5 % provizijo.

V primeru, da uporabljate ali samo držite kriptovaluto BNB (Binance Coin) v vaši Binance denarnici, si lahko pridobite do 25 % na morebitne provizije. Seveda je odvisno od tega, koliko BNB-jev imate v svoji denarnici.

Coinbase

Kriptomenjalnica Coinbase je bila ustanovljena leta 2012, s ciljem vsem uporabnikom omogočiti enostaven dostop do kriptovalut. Do danes lahko na njej trgujete z več kot 150 različnimi kriptovalutami. S Coinbasom se je lahko javno trgovalo po prvi javni ponudbi in kotaciji na Nasdaq (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) aprila leta 2021. Najvišjo ceno je dosegla 9 novembra leta 2021, in sicer 357,39 ameriškega dolarja.

Provizije za uporabo storitev na Coinbasu so odvisne od velikosti vaših transakcij, načina plačila in tržnih razmer. To vključuje provizije ”makerja” in ”takerja”.

Najvišja provizija na Coinbasu za ”spot trading” je 0,60 %, vendar je zelo odvisno od tega, s koliko denarja oziroma kriptovalutami trgujete.

FTX

FTX je kriptomenjalnica, ki je na voljo samo na mednarodni ravni, razen v primeru, da uporabljate storitve izmenjav v Združenih državah Amerike. Ta ameriška kriptoborza ima na voljo več kot 30 različnih kriptovalut, medtem ko ima mednarodna borza dostop do več kot 300 različnih kripto valut.

FTX uporablja večstopenjsko strukturo provizij, ki vas lahko nagradi za več trgovanja. Višji kot je vaš obseg trgovanja, manj boste plačali za provizije. Zaračunale se vam bodo glede na to, ali ste ”maker” ali ”taker”. Vendar je pa podobno kot pri Binancu. FTX kriptoborza ima svoj kriptožeton, ki vam pomaga pri manjšem plačilu provizij. Več FTT (FTX Token) kot ga imate, manjše provizije morate plačati za trgovanje.

Edini fiksni stroški pri FTX so provizije za bančne transakcije pri dvigu gotovine, pri čemer lahko dvignete do 5000 ameriških dolarjev brez provizije vsak teden. Vendar, če presežete 5000 dolarjev in nimate v svoji denarnici vsaj 25 FTT, boste morali plačati 25 dolarjev provizije. Če pa si želite samo nakazati denar na vaš FTX račun, vam ne bo treba plačati nič.

Nasveti za dodatno zmanjšanje provizij

Vpliv provizij na kriptodenarnice vlagateljev v kriptovalute se lahko zelo razlikujejo. Med aprilom in junijem 2012 je na primer povprečna transakcijska provizija za trgovanje z Bitcoinom znašala od 4,38 do 62,77 ameriškega dolarja.

Uporabite borze za trgovanje brez provizij

Robinhood je aplikacija za trgovanje, ki je pomagala, da je trgovanje brez provizij postalo veliko lažje. Borznoposredniške hiše v ZDA so pred kratkim omogočile trgovanje s kriptovalutami brez provizij.

Pri Phemexu, Premium in Premium Trial vlagatelji lahko trgujejo brez provizij. Večje kriptoborze, kot sta Coinbase in Binance, imajo natančno določene provizije za trgovanje, vendar pa obstajajo načini, opisani zgoraj, s katerimi lahko uporabniki teh storitev precej zmanjšajo provizije.

Kupite kriptovalute s kovanci

Ko pretvorite svoje kripto valute v FIAT – valute, ki jo podpirajo države, se boste na večini kriptomenjalnic soočili s provizijami za to pretvorbo in s tem povezanim pologom FIAT-a v vašo digitalno denarnico. Po drugi strani pa imate na voljo ogromno menjalnic, ki za to ne zaračunajo nobenih provizij, zato dobro razmislite o uporabi te strategije, da dodatno zmanjšate stroške pri plačevanju provizij.

Pazite na zneske transakcij V veliki večini kriptoborze zaračunavajo odstotek trgovanega zneska, običajno okoli 1 %, kar pomeni, da če želite trgovati z 10.000 dolarji, boste morali plačali 1.000 dolarjev provizije. V nekaterih primerih je znana fiksna provizija, ki ni odvisna od zneska, s katerim trgujete, vendar na splošno velja, da večja kot bo vaša transakcija, večjo provizijo boste morali plačati. Prav zato je priporočljivo, da trgujete na menjalnicah, ki so varne in imajo fiksne provizije za trgovanje.

Zaključek

Prihodnost trgovanja s kriptovalutami je trenutno dobro zastavljeno v novonastajajočih tehnologijah, ki lahko v prihodnosti zelo koristijo svetu. Ni treba posebej poudarjati, da ljudje, ki so že do dobra spoznali kriptosvet, lahko ocenijo sami pri sebi, ali jim kriptovalute lahko koristijo ali škodijo, v skladu z njihovimi cilji za prihodnost. Vendar pa se moramo zavedati, da bodo provizije vedno prisotne. Navsezadnje je to glavni vir dohodka pri kriptoborzah. Vendar, če upoštevamo te nasvete, lahko vsi skupaj prihranimo nekaj denarja.

Ne spreglejte!

Če vas zanima več o samih kriptovalutah, vas vabimo k branju drugih člankov na naši spletni strani, ki jih najdete v rubriki Kriptovalute. Prav tako pa se nam lahko pridružite na brezplačnem webinarju, na katerem bomo govorili o tem, kako zaslužiti s kriptovalutami. Prijavite se lahko na tej povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja