Kako dobiti denar v evrih ne, da bi zares prodali kriptovaluto?

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

1. avgusta, 2022

Preden se ukvarjamo z najrazličnejšimi načini zaslužkov v kriptosvetu, se moramo naučiti, kaj sploh so kriptovalute, kako delujejo ter kako nastanejo.

Kriptovaluta oziroma okrajšano kripto je digitalno sredstvo, ki lahko kroži brez potrebe po osrednjem denarnem organu, kot sta na primer vlada ali banka. Ravno zato so kriptovalute decentralizirane. Namesto tega so kriptovalute ustvarjene s kriptografskimi tehnikami, ki ljudem omogočajo varno nakupovanje, prodajo ali trgovanje z njimi.

Vse kriptovalute (nekaj najbolj poznanih: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), XRP (XRP), Solana (SOL), Cardano (ADA) …), podpira tehnologija blockhcain, ki vzdržuje evidenco transakcij, ki je odporna proti poseganju in spremlja, kdo je lastnik določene vsote kriptovalut. Ustvarjanje blokovnih verig je rešilo težavo, s katero so se soočala prejšnja prizadevanja za ustvarjanje povsem digitalnih valut: preprečevanje, da bi ljudje naredili kopije svojih imetij in jih poskušali dvakrat porabiti.

Posamezne enote kriptovalut se lahko imenujejo kovanci ali žetoni, odvisno od tega, kako se uporabljajo. Nekatere so namenjene menjalnim enotam za blago in storitve, druge so skladišča vrednosti, nekatere pa je mogoče uporabiti za sodelovanje v posebnih programih programske opreme, kot so video igre ali pa finančni produkti. Do danes obstaja že več kot 20 tisoč različnih kriptovalut, vendar se moramo zavedati, da jih je ogromno bilo ustvarjenih kot hiter zaslužek različnih kriptoprevarantov, ki so jo ustvarili, da so pobrali denar od ljudi, nato pa je ta kriptovaluta ostala na vrednosti nič.

Eden od običajnih načinov ustvarjanja kriptovalut je postopek, znan kot rudarjenje, ki ga uporabljajo različne kriptovalute. Rudarjenje je lahko energetsko zelo intenziven proces, v katerem računalniki rešujejo zapletene uganke, da bi preverili pristnost transakcij v omrežju. Kot nagrado lahko lastniki teh računalnikov prejmejo novo ustvarjeno kriptovaluto. Druge kriptovalute uporabljajo različne metode za ustvarjanje in distribucijo žetonov, številne pa imajo bistveno manjši in energetsko bolj varčen vpliv na okolje.

Za veliko večino ljudi pa je najlažji način za pridobitev kriptovalut, da jo enostavno kupijo na borzah ali kriptomenjalnicah.

Kriptovalute lahko založimo in posojamo. To sta dva vedno bolj popularna načina za zaslužek pasivnega dohodka s svojimi kriptosredstvi z donosom do 20 odstotkov APY (”Annual Percentage Yield” oziroma koliko odstotkov dobička pridobimo v enem letu) ali pa celo več. Ti odstotki se močno razlikujejo od trenutnega ekonomskega stanja, kriptomenjalnic, kriptovalut … Toda vsaka kriptovaluta in kriptomenjalnica prinaša tako tveganja kot koristi. Katera je boljša za zaslužek, je odvisno od vaše tolerance do tveganja in od tega, kako hitro si želite pridobiti denar.

Razlika med zastavljanjem in posojanjem

Načina zastavljanja in posojanja uporabljata kriptovalute za zaslužek, vendar sta to dva popolnoma različna načina pasivnega prihodka. Založba kriptovalut vključuje predajanje vaših sredstev v blockchain, medtem ko je posojanje kriptovalut metoda, ko vaša sredstva posodite posojilojemalcem in za to dobite določene odstotke.

Kako deluje zastavljanje kriptovalut

Založba je postopek nalaganja kriptosredstev in njihovega zaklepanja za določeno časovno obdobje v zameno za donose. Zastavljanje kriptokovancev deluje podobno kot vlaganje denarja v ”certificate of deposit” (okrajšano CD oziroma vlaganje denarja v potrdilo o depozitu). Toda za razliko od CD-ja se nagrade za vlaganje izplačajo med obdobjem vlaganja, čeprav so vaša sredstva tako rekoč nedotakljiva, dokler se obdobje ”stakanja” ne zaključi.

Obdobja zastavljanja so lahko od sedem dni pa vse do enega leta. Seveda pa lahko po pretečenem obdobju, ta postopek ponovimo. Platforme centraliziranega financiranja (CeFi) ponujajo donose do 20 odstotkov APY ali več, vendar prevzamejo skrbništvo nad vašimi kriptosredstvi v obdobju založbe.

Samo za primerjavo, donosi lahko dosežejo tudi do 50 odstotkov na platformah decentraliziranih financ (DeFi), ki se zanašajo na pametne pogodbe namesto na skrbnika. Seveda pa z višjimi donosi prinaša bistveno večje tveganje.

Tukaj je nekaj splošnih korakov za ”stakanje” na CeFi, kot sta BlockFi ali Nexo:

Pojdite na želeno kriptomenjalnico, ki omogoča, da lahko ”stakate” svoje kriptovalute, si ustvarite račun in nato na vaš račun položite FIAT valuto.

Nato z vašimi FIAT valutami na računu kupite kriptokovanec s proof of state (PoS), v katerega želite investirati tako, da ocenite njegove donose in druge dejavnike (priljubljenost, trenutna cena, trenutna situacija v svetovni ekonomiji …). Najbolj priljubljeni PoS kovanci so BNB (Binance Coin), SOL (Solana), ADA (Cardano), AVAX (Avalanche) in DOT (Polkadot).

Nato kriptokovance samo vstavite v svojo denarnico za dogovorjeni časovni okvir in si na ta način prislužite določene odstotke. Ob koncu obdobja ”stakanja” se vam kriptokovanci v vaši denarnici sprostijo in jih lahko prosto uporabljate.

Vsak blockchain ima drugačna pravila vlaganja, vendar so nagrade fiksne in redno izplačane. Največje tveganje pri ”stakanju” kriptovalut je, da so v tem obdobju nedotakljive, kar pomeni, da lahko v primeru, da cena tega kriptokovanca močno pade v vrednosti, izgubite vse morebitne zaslužke, ki bi jih ob konstantni ali naraščajoči ceni pridobili.

Kako enostavno začeti s ”stakanjem” kriptovalut

Pozanimajte se o kriptovalutah, ki ponujajo ”stakanje”

Če želite začeti s ”stakanjem”, morate v lasti imeti kriptovaluto z dokazilom o vložku (proof of stake). To so namreč edine kriptovalute, ki jih lahko zastavite. Na srečo pa postaja model proof of stake vse bolj priljubljen, zato lahko v prihodnosti pričakujemo vedno več možnosti za zastavo kriptovalut.

Izbira primerne kriptovalute je najpomembnejši del procesa ”stakinga”. Ena izmed največjih napak pri izbiri kriptovalute za zastavo je, da ljudje izbirajo kriptovalute, ki ponujajo največje nagrade. Vedno je mamljivo kupiti, ko vidite, da kriptovaluta ponuja 100 % ali več APY, vendar so številne od teh izjemno slaba naložba, ki lahko strmo pade.

Kriptovalute kupite le, če ste sami pri sebi prepričani, da je to dobra dolgoročna naložba in ste pred tem opravili lastno raziskavo o njej.

Obstaja veliko kriptovalut z modelom proof of stake, ki si jih lahko ogledate. Tukaj je nekaj najbolj popularnih:

  • Cardano (ADA),
  • Solana (SOL),
  • Polkadot (DOT),
  • Terra (LUNA),
  • Tezos (XTZ).

Ethereum (ETH) je tudi v procesu prehoda na model proof of stake. Trenutno še ni 100-odstotno, vendar se lahko ”staka”.

Kupite želeno kriptovaluto z modelom proof of stake

Sedaj, ko ste se pozanimali o svoji kriptovaluti z modelom proof of stake, jo je treba kupiti. To se morda zdi precej enostaven korak, vendar je treba premisliti, kje boste opravili nakup. Ena izmed najbolj enostavnih in priljubljenih možnosti je, da izberete eno izmed borz, ki ponujajo nakup in prodajo kriptovalut z vgrajeno funkcijo ”stakinga”.

Razlog, da si vzamete čas, je, ker ne omogoča vsaka kriptoborza tudi ”stakanja” kriptovalut. Trenutno večina borznih posrednikov in plačilnih aplikacij, ki prodajajo kriptovalute, ne ponujajo ”stakanja”. Prav tako vam ne bodo dovolili prenosa kriptovalut, ki jih kupite z njihovih platform.

Torej, recimo, da kupite kripto na enem od teh mest. Ne boste ga mogli zastaviti na platformi ali ga prenesti v drugo denarnico ali borzo, kjer ga lahko zastavite. Zato se morate držati borz, ki vam omogočajo popoln nadzor nad vašimi kriptovalutami. Nekatere od najboljših možnosti vključujejo:

  • Binance,
  • Coinbase,
  • Kraken.

Zastavite svoje kriptovalute

Ta del vlaganja je odvisen od kriptovalut, ki ste jih kupili, in kriptoborz, kjer ste jih kupili.

Če ste uporabili kriptoborzo, ki vam omogoča zastavljanje kriptovalute, ki ste jo kupili, potem lahko to storite v vaši digitalni denarnici na tej kriptoborzi.

Druga možnost pri številnih kriptovalutah je uporaba sklada za vlaganje. Ti skladi so sestavljeni iz kriptoskladov, ki so jih vlagatelji združili, da bi si pridobili višje nagrade. Če želite zastaviti kriptovalute preko sklada, morate običajno svoje kriptovalute prenesti v posebno kriptodenarnico, od koder boste pozneje prenesli svoje kriptovalute v sklad za ”stakanje”.

”Staking” kriptovalut je dokaj enostaven postopek, še posebej zdaj, ko ga ponuja več borz. Ko ugotovite, kaj boste kupili, je dobro, da raziščete, kako ”staking” deluje za določeno kriptovaluto. To vam bo pomagalo izbrati način vlaganja, ki vam najbolj ustreza in nudi največ nagrad.

Kako deluje posoja kriptovalut

Posojanje kriptovalut običajno vključuje tri strani: posojilodajalca, posojilojemalca in DeFi (decentralizirane finance) platformo ali kriptoborzo. V večini primerov mora posojilojemalec predložiti nekaj zavarovanja, preden si lahko izposodi katere koli kripto valute. Na večini kriptoborz lahko uporabite tudi hitro posojilo brez zavarovanja. Na drugi strani posojila imate morda pametno pogodbo (”smart contract”), ki kuje stabilne kovance ali platformo, ki posoja sredstva drugih uporabnikov. Posojilodajalci dodajo svoje kriptovalute v skupino, ki nato upravlja celoten postopek in jim posreduje del obresti.

Poznamo dve vrsti posojil:

  • Hitra posojila: Hitra posojila vam omogočajo izposojo sredstev brez kakršnih koli potreb po zavarovanju. Kot že ime pove, hitra posojila so posojila, ki so bila dana in odplačana v enem bloku. Če zneska posojila ni mogoče vrniti skupaj z obrestmi, je transakcija preklicana, preden se lahko potrdi v bloku. To v bistvu pomeni, da to posojilo nikoli ni bilo izvedeno, saj ni bilo potrjeno in tako dodano v ”chain”. Pametne pogodbe pa nadzorujejo celoten proces, zato ni potrebna človeška interakcija. Če pa katere koli od teh podtransakcij ni mogoče izvesti, bo posojilodajalec preklical posojilo, preden se izvrši. S to metodo lahko ustvarite dobiček s hitrimi posojili brez kakršnega koli tveganja zase.
  • Zavarovana posojila: Zavarovano posojilo daje posojilojemalcu več časa za uporabo svojih sredstev v zameno za zagotovitev zavarovanja. MakerDAO je eden izmed primerov, saj lahko uporabniki zagotovijo različne kriptovalute, da podprejo svoja posojila. Ker je kriptovaluta nestanovitna, boste imeli verjetno nizko razmerje med posojilom in vrednostjo (LTV, kar pomeni loan-to-value ratio), na primer 50 odstotkov. Ta številka pomeni, da bo vaše posojilo znašalo le polovico vrednosti vašega zavarovanja. Ta razlika omogoča premikanje vrednosti zavarovanja, če se ta zmanjša. Ko vaše zavarovanje pade pod vrednost posojila ali kakšno drugo vrednost, se sredstva prodajo ali pa prenesejo na posojilodajalca. Na primer, 50-odstotno posojilo LTV v višini 10.000 USD bo zahtevalo, da položite 20.000 ameriških dolarjev (USD) ethereuma (ETH) kot zavarovanje. Če vrednost pade pod 20.000 dolarjev, boste morali dodati več sredstev. Če pade pod 12.000 dolarjev, boste likvidirani, posojilodajalec pa bo prejel svoja sredstva nazaj. Ko najamete posojilo, boste večinoma prejeli novo kovane stabilne kovance (kot je DAI) ali kriptovalute, ki jih je nekdo posodil. Posojilodajalci bodo svoja sredstva položili v pametno pogodbo, ki lahko tudi zaklene njihova sredstva za določen čas. Ko imate sredstva, lahko z njimi počnete, kar želite. Vendar pa boste morali svoje zavarovanje dopolniti s spremembo njegove cene, da zagotovite, da ne bo unovčeno. Če vaše razmerje LTV postane previsoko, boste morda morali plačati tudi globe. Pametna pogodba bo upravljala proces, zaradi česar bo pregleden in učinkovit. Ob odplačilu posojila in vseh obresti, ki jih dolgujete, boste znova pridobili zavarovanje.

Prednosti in slabosti kriptoposojil

Kriptoposojila so že leta pogosto uporabljena v DeFi prostoru. Toda kljub njihovi priljubljenosti obstajajo nekatere pomanjkljivosti. Preden se odločite eksperimentirati s posojanjem ali izposojo, se pozanimajte o prednostih in slabostih:

Prednosti

1. Lahko dostopen kapital. Kriptoposojila so dana vsem, ki lahko zagotovijo zavarovanje ali vrnejo sredstva v hitrem posojilu. Zaradi te kakovosti jih je lažje pridobiti kot posojilo pri tradicionalni finančni instituciji, poleg tega ni potrebno preverjanje kreditne sposobnosti.

2. Pametne pogodbe upravljajo posojila. Pametna pogodba avtomatizira celoten proces, zaradi česar sta posojanje in izposojanje učinkovitejša.

3. Enostaven zaslužek pasivnega dohodka z malo dela. HODLerji (ljudje, ki kupijo kriptovalute in jih v svoji digitalni denarnici držijo daljše časovno obdobje) lahko svoje kriptovalute vržejo v ”trezor” in začnejo služiti APY, ne da bi morali sami upravljati posojilo.

Slabosti

1. Visoko tveganje likvidacije glede na vaše zavarovanje. Tudi pri preveč zavarovanih posojilih lahko cene kriptovalut nenadoma padejo in vodijo v likvidacijo.

2. Pametne pogodbe so lahko ranljive za napade. Slabo napisana koda in zakulisna izkoriščanja lahko povzročijo izgubo vaših posojenih sredstev ali zavarovanja.

3. Izposojanje in posojanje lahko povečata tveganje vašega portfelja. Čeprav je diverzifikacija vašega portfelja dobra ideja, bo to s posojili dodalo dodatna tveganja.

Ne spreglejte!

Če vas zanima več o samih kripto valutah, vas vabimo k branju drugih člankov na naši spletni strani, ki jih najdete v rubriki Kripto valute. Prav tako pa se nam lahko pridružite na brezplačnem webinarju, na katerem bomo govorili o tem, kako zaslužiti s kriptovalutami. Prijavite se lahko na tej povezavi: https://zannekrep.si/brezplacno20/

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja