Kako zaslužiti z YouTube po Paul Loganovem škandalu?

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

31. januarja, 2018

YouTube je zaostril pravila malim kreatorjem za služenje denarja preko YouTube zaradi Paul Loganovega škandala, ko je prikazal v svojem video posnetku preminulega, ki je naredil samomor.

Youtube se je torej odločil 20. februarja 2018 zaostriti pravila za vstop v YouTube partner program (YPP) med katerim je tudi Slovenija. YouTube partner program omogoča zaslužek kreatorjem direktno preko YouTube. Namesto 10 tisoč ogledov, ki so bili prej dovolj da ste lahko začeli služiti preko YouTube bodo novi pogoji strožji. Po novem boste morali imeti na YouTube vsaj 1000 naročnikov ter vsaj 4000 ur časa gledanja (watch time) v zadnjih 12 mesecih.

Vsi tisti manjši kanali, ki so bili že sprejeti v YouTube partner program in ne zadostijo tega pogoja bodo iz tega programa izključeni.

Kako lahko kljub spremembi pravil na YouTube zaslužite?
Sam menim, da je dejanski potencial, ki ga lahko zaslužite z YouTube partnerskem programom (YPP) le 10 odstotkov in se 90 odstotka zaslužka skriva povsem drugje.

Bom dal nekaj konkretnih primerov, ki jih svetujem svojim strankam:

  • zbiranje emailov preko opisov video posnetkov ali naprimer kartic (cards) katere lahko kasneje uporabite pri prodaji tukaj naprimer Stefan James z YouTube kanalom Project Life Mastery zasluži vsaj dodatnih 10 tisoč evrov na mesec
  • prodaja svojih ali drugih produktov in tako je naprimer Rosanna Pansino prodala za več kot sto tisoč knjig
  • video posnetke lahko pretvorite v podcaste naprimer Neil Patel je ustvaril prav šolo Marketing School z Ericom Suiom
  • dodatne konzultacije, kjer naprimer Carter Thomas z YouTube kanalom Coin Mastery ponuja 30 minutni klic za 500 dolarjev
  • gradnja blagovne znamke, kot to počne naprimer Tai Lopez na YouTube in drugih kanalih
  • uporaba YouTube za skupne webinarje, kjer lahko dobite povprečno 50 % od prodaje drugih izdelkov. Na ta način večkrat uspešno promovira izdelke, ki ponavadi stanejo povprečno 1000 dolarjev ali več mojster affiliate marketinga John Crestani
  • računate lahko za omembo v video posnetku ali celoten video posnetek namenite oglaševalcu – primer je Lepa Afna
  • dogovorite se za sponzorstvo npr. neka blagovna znamka promovira vaš video posnetek ali pokažete neko lansiranje izdelka, kot se je Nike povezal z Casey Neistat
  • lahko ste plačani za kreacijo video posnetkov po video posnetku ali mesečno in to vam omogoča platforma Patreon
  • zaslužek preko opisa izdelka in služite za vsakega, ki od vas naprimer kupi (s tako imenovani reviewi izdelkov, kot je npr Vitamix review)

Če vas zanima več konkretnih primerov ter možnosti zaslužka preko YouTube in najbolj aktualne strategije kako lahko tudi vi zaslužite s pomočjo YouTube pa vas vabim na dvodnevno delavnico, ki jo naredim le 4x na leto. Oglejte si več o delavnici in mnenja tistih, ki so se je udeležili na tej povezavi.

Preberite tudi…

YouTube zaslužek

YouTube zaslužek

Obstaja dober razlog, da je YouTube vodilna video platforma na spletu, zlasti za podjetja. Enostaven je za uporabo,...

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja