Profitabilni kanal za prodajo – Facebook Marketplace

Facebook Marketplace

Žan Nekrep, mag. posl. ved

Žan Nekrep, mag. posl. ved je ustanovitelj več podjetij v Sloveniji in tujini. Je avtor več knjig in predavatelj na priznanih dogodkih o digitalnem marketingu.

24. junija, 2021

Vas zanima, kako lahko enostavno tudi kaj zaslužite na Facebooku, če ga že tako morda uporabljate vsakodnevno? Predstavljajte si, da se zvečer po dolgem in napornem dnevu usedete na kavč, želite pa si še malo popestriti večer, kaj raziskati, kupiti ali pa morda prodati. Facebook Marketplace je prava destinacija za vse našteto v enem.

Na voljo je vsem tistim, ki imajo naloženo aplikacijo Facebook, saj je Facebook Marketplace vanjo že integriran.  To je tako preprosto in prijetno orodje za uporabo, da ga hitro in z lahkoto osvoji čisto vsak posameznik. Raziskujete, kupujete ali prodajate pa lahko brez kakšnih posebnih postopkov in dolgih premišljenih predpriprav.  

Kako torej prodajati na Facebook Marketplace in kakšne so prednosti prodaje prek te platforme? Prodajate lahko vse od vozil, stanovanj, elektronike, glasbenih inštrumentov, igrač, izdelkov za male živali, oblačil in opreme za dom in številne druge. Vsaka od teh kategorij ima pod seboj več podrejenih skupin, da lahko še natančneje določite izbor. Karkoli si želite, potrebujete ali pa prodajate, lahko določite s pomočjo filtrov o ceni, kategoriji, ter tudi lokaciji in območju, kjer želite prodajati ali kupovati.  

Katere so prednosti prodaje na Facebook Marketplace?

Facebook Marketplace – prodaja

Pravzaprav izpustite resnično veliko priložnosti za zaslužek, če ne izkoristite tega, kar vam Facebook Marketplace nudi na dlani. To je trenutno zelo popularna platforma za prodajo, predvsem zato, ker se vse dogaja hitro in je zelo pregledna. Frekvenca prodaje artiklov je zelo visoka, dodaja se ogromno število artiklov in hitro se vse prodaja.

Razmislite, ali imate morda doma kaj, kar si želite prodati, pa ni vredno časa, da bi za to posebej izdelovali Facebook oglas? Prodajate lahko tudi vaše ročne ali ostale izdelke, ki so del vašega posla. To je dejansko instantna prodaja. Nekdo iz vaše okolice si ogleduje Facebook Marketplace in išče določeno stvar. Tukaj ima možnost, da vas lahko v trenutku kontaktira in pride artikel iskat, ali pa mu ga pošljete.

1. 100% brezplačna platforma za prodajo

Oglaševanje in prodaja na Facebook Marketplace sta povsem brezplačna. Facebooku ne potrebujete plačevati nobenih pristojbin za uporabo in prodajo prek te platforme (platform fees). Ostale platforme za prodajo na spletu, kot so npr. eBay, Etsy, Amazon, … pri vsaki prodaji zaračunajo prodajalcu določen odstotek pristojbin od cene prodanega artikla. Tega v Facebook Marketplace ni, uporaba je popolnoma brezplačna.

2. Nizka konkurenca

Lokalna konkurenca je običajno precej nizka, tako imate kar visoke možnosti, da boste artikle hitro prodali. Če bi to isto stvar prodajali npr. na eBay-u, se tam nahaja vsaj na stotine predmetov, ki so podobni vašemu – konkurenca je zelo visoka. Težje boste izstopali in dlje časa bo trajalo, da boste svoje izdelke prodali.

3. Facebook Pay je brezplačen

Nekateri se odločijo za nakazilo prek TRR, drugi za plačilo ob prevzemu, tretji pa izberejo Facebook Pay. Če se odločite za prejemanje ali izdajanje plačil prek Facebook Pay, je uporaba prav tako popolnoma brezplačna, brez pristojbin ali dodatnih stroškov. Pri prodaji in plačilu prek TRR ali pa Facebook Pay se  znesek enostavno nakaže. Če prodajate npr. artikle z neokroglo ceno, je Facebook Pay zelo priročno orodje. Kupec ne rabi skrbeti, da ima s seboj drobiž, prav tako prodajalec ne rabi skrbeti za vračilo denarja z drobižem. To je preprosta transakcija. Facebook Pay preprosto povežete s svojo plačilno kartico in ga že lahko začnete uporabljati. Stroški transkacije znašajo  0%.

4. Osebni prevzem – ni stroškov pošiljanja

Najpogosteje se na vaš oglas odzovejo kupci, ki živijo v vaši bližini ali so iz bližnje lokalne skupnosti. Običajno zato pridejo kupci artikel iskati osebno, kar prihrani stroške pošiljanja. Če pa se odločite, da boste pošiljali po pošti, je dogovor med vami in kupcem, kdo bo prevzel stroške poštnine. Obveznosti in napisanega pravila ni, plačilo poštnine je stvar medsebojnega dogovora, v primeru, da osebni prevzem ni mogoč.

5. Nižje cene artiklov

Na Facebook Marketplace lahko prodajate po nižji ceni, kot jo lahko ponudite na drugih platformah. Tukaj namreč ne rabite vzeti v račun še dodatnih stroškov, ker jih preprosto ni. Brezplačna je tako sama uporaba platforme, ni pristojbin za prodajo in ni stroškov transakcije. Ker se vsemu temu  izognete, ne rabite v končno ceno artikla všteti nobenih dodatnih stroškov.

6. Povečan doseg do kupcev

Imate malo podjetje in izdelujete svoje lastne izdelke? Ali pa želite zaslužiti s prodajo stvari, ki jih imate doma, a vam ne služijo več?  Ne glede na to, kakšen je vaš izhodiščni namen, ste na Facebook Marketplace dobrodošli vsi prodajalci (pa tudi kupci). Svojo znamko ali artikle boste lahko ponudili in razširili med široko populacijo, ki je že na Facebooku. Poleg tega boste z uporabo enostavnih filtrov preprosto določili tiste skupine ljudi, ki jim želite prodajati. Določite lokacijo in kategorijo, kupci pa se bodo sami znašli na vaših oglasih.

Namreč na Facebook Marketplace gredo ljudje z namenom nekaj kupiti in večinoma točno vedo kaj potrebujejo. Kupcem tudi sam Facebook s svojimi algoritmi predlaga nakup izdelkov, ki jih zanimajo, glede na njihova pretekla iskanja. Do vašega oglasa tako pridejo prave stranke, ki vaš artikel iščejo in razmišljajo o nakupu. To pomeni visoke možnosti za interakcijo, ki lahko hitro vodi v prodajo. Odlična platforma, ki se jo splača izkoristiti za enostaven zaslužek brez kakšnega posebnega znanja in veščin.

Kako prodajati na Facebook Marketplace?

Facebook Marketplace

Izdelava oglasa na tej platformi je zelo enostavna in prilagojena za hitre vnose. Na svojem Facebook profilu si odprete Facebook Marketplace. Če ste na namiznem računalniku izberete Ustvarjanje novega vnosa, če pa delate na mobilniku, izberete Prodaja.  Dodate fotografije, naslov, ceno, izberete kategorijo produkta, stanje (rabljeno – kot novo, dobro ohranjeno, srednje ohranjeno) in opis. Objavite vaš oglas in ste že skoraj na cilju!

Sedaj vas čaka samo še interakcija s potencialnimi kupci, ki vas kontaktirajo. Če si vmes premislite, lahko tudi spremenite ceno ali pa izdelka tudi ne prodate, oglas preprosto izbrišete. Prav tako noben nakup ni obvezujoč – če vas nekdo kontaktira, še ni nujno končni kupec. 

Kako povečati prodajo na Facebook Marketplace?

Facebook Marketplace – oglasi, prodaja

Na voljo je kar nekaj opcij, da svoj oglas izboljšate do te mere, da bo res izstopal. Na prvem mestu je izbor pravih ključnih besed, ki jih vključite že v naslov in sam opis artikla. Tako si izboljšate možnosti, da se vaš oglas prikaže točno tistim kupcem, ki vaš artikel iščejo. Na primer, če prodajate kavč, lahko že v sam naslov napišete kavč – sedežna garnitura. Nikoli ne veste, katero besedo bo potencialni kupec vpisal v iskalnik, zato izberite oboje in si povečajte možnosti za prikaz oglasa.

Napišite daljši opis artikla. Ne pozabite, da kupci izdelka ne vidijo v živo in potrebujejo opis, ki jim bo ponudil vse potrebne informacije. Če ne veste točno, kaj bi napisali v opisu, se postavite v vlogo kupca. Kaj bi vas kot kupca zanimalo o izdelku? Kaj bi želeli vedeti? Pogosto številni prodajalci pozabijo zapisati osnovne stvari, kot so npr. starost artikla, ohranjenost, dimenzije, tehnične specifikacije, … Marsikateri kupec se ustavi ob takšnem oglasu, a ker je pomanjkljiv s podatki, gre naprej na lov za boljšimi ponudbami. Ne izpustite možnosti za prodajo in se potrudite pri predstavitvi, prav tako tudi v samem opisu artikla uporabite ključne besede. Optimizacija oglasa se vam bo obrestovala, saj ga bo izstrelila naravnost med prave kupce.

Ustvarite kvalitetne slike artikla. Kaj naredi prvi vtis na kupca? Najprej izstopa seveda vizualni del, preden ta sploh klikne na oglas. Naj bodo slike kvalitetne, jasne in privlačne. Poslikajte izdelek iz različnih zornih kotov, da si ga bodo kupci lahko točno predstavljali. Priporoča se čisto, prazno ozadje, brez nepotrebnih dodatkov in jasna dnevna svetloba. Če imate možnost, lahko tudi najamete fotografa, da vam naredi profesionalne fotografije artiklov.  

Kaj je prepovedano prodajati na Facebook Marketplace?

Facebook Marketplace – pravila, prodaja

Facebook omejuje prodajo določenih storitev in artiklov, ki so regulirane z načeli v  standardih in politiki podjetja. Vse prodajne objave morajo biti skladne s točno določenimi pravili in jih ne smejo kršiti.

Prepovedano je prodajati: alkohol, živali, telesne dele in tekočine, nepooblaščene digitalne vsebine za elektronske naprave, prave ali ponarejene dokumente, valute, igranje stav in drugih iger na srečo, artikle z nevarno, škodljivo ali tvegano vsebino, medicinske produkte, artikle z vsebnostjo nikotina, osebne spolne usluge, ponudbe za službo ali druge poslovne modele, zavajajoče in k nasilju usmerjene vsebine, droge, zdravila na recept, odpoklicane izdelke, ukradene predmete, naročnine na digitalne produkte, intelektualno lastnino tretjih oseb ali podjetij, tobačne izdelke, rabljene kozmetične izdelke izven originalne embalaže, orožje in eksplozive, vstopnice za dogodke in darilne kartice.

V oglasih ne sme biti diskriminacije do ljudi glede na osebne karakteristike, raso, kraj bivanja, religijo, spol, zdravstvene omejitve ipd. Prav tako se ne sme objavljati praznih oglasov brez vsebine, novic ali humornih vsebin.

Pridružite se in zaslužite!

Facebook Marketplace

Več kot 800 milijonov uporabnikov mesečno postavlja Facebook Marketplace visoko na lestvico popularnih kanalov za prodajo. Številna mala podjetja so že dosegla velik uspeh pri prodaji na tej platformi. Prav tako je nekaterim posameznikom tako všeč in priročen, da so si ustvarili že lep zaslužek.

Z načinom personalizirane prodaje, na kateri Facebook Marketplace sloni, prinaša prodajalcem visoke konverzije. Na podlagi tega, kaj kupec išče tudi na drugih spletnih straneh, mu Facebookov algoritem predlaga nabor izdelkov, ki se trenutno prodajajo v njegovi bližini. Glede na to, da Facebook pozna kupčeve preference, ste vi kot prodajalci na Facebook Marketplace ravno na pravem mestu in tudi vedno ravno ob pravem času.

Ne spreglejte povabila:

Če si želite izvedeti še več nasvetov in konkretnih usmeritev za uspešno prodajo preko Facebooka, si lahko ogledate brezplačni Facebook webinar, ki poteka vsak ponedeljek. Prijavite se tukaj –  https://zannekrep.si/brezplacni-webinar4/

Preberite tudi…

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja